logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie schematu i układu elementów na rozbudowanej płytce PCB

soniak2 16 Lut 2017 19:31 1749 9
REKLAMA
  • #1 16283908
    soniak2
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Witam
    Narysowałem dosyć rozbudowany układ, w związku z nim proszę o sprawdzenie schematu, oraz pomoc w narysowaniu płytki.

O ile schematy idą mi nie najgorzej, to układanie elementów i prowadzenie ścieżek idzie mi już znacznie gorzej.

Czy narysowana część PCB jakoś wygląda?

projek..zip (104.59 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Ps. W tej chwili nie chce ujawniać celu tego układu, jednak każdy kto zobaczy pliki Eagla domyśli się co jest celem.

Płytka będzie wykonana metodą żelazkową.

Za pomoc dziękuje, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16284662
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Zanim zaczniesz projektować PCB, poukładaj wokół płytki elementy pogrupowane w bloki funkcyjne.
    Wtedy wstępnie rozłóż każdy z bloków na PCB, aby zminimalizować przecinanie się linii pomocniczych Unrouted.
    Dopiero w dalszej kolejności układaj elementy w każdym bloku osobno, tak aby znowu zminimalizować przecinanie linii pomocniczych.

Po takim wstępnym uporządkowaniu, zacznij projektować od najbardziej prostego bloku, przechodząc do kolejnego z nim współpracującego.
    A później następny, itd. ... :)
  • REKLAMA
  • #3 16286024
    soniak2
    Poziom 21  
    Dziękuje za rady, od kilku godzin projektuje płytkę. niedługo poddam moje wypociny do oceny.

Proszę jeszcze o sprawdzenie schematu ideowego, lepiej znaleźć błąd wcześniej niż później.

Napięcie V+ wynosi 28V.
    Wzmacniacze również są z niego zasilone.

Za pomoc dziękuje, pozdrawiam.

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

Po kilku godzinach pracy narysowałem najważniejszą cześć projektu, zostało jeszcze połączyć mikroprocesor, oraz poprawić estetykę.

Proszę zerknąć na wykonaną część, czy to przejdzie do metody termo transferu?

projekt...zip (110.44 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16286933
    krzysssztof
    Poziom 21  
    Ocena: 54
    Ambitny projekt sobie wziąłeś jak na początek :P
    Dobrze, że zgodnie z poradą kolegi marco47 poukładałeś sobie elementy w bloki, porozmieszczałeś w pobliżu siebie.
    Natomiast estetyka na chwilę obecną tragiczna - staraj się załamywać ścieżki pod kątem 45 stopni (a nie jakimkolwiek), od razu będzie lepiej wyglądać.

Odnośnie termotransferu - szerokości i odstępy między ścieżkami są spore, to dobrze. Natomiast problemem może być to, że na chwilę obecną płytka jest bardzo duża i ciężko będzie równomiernie nagrzać żeby toner się dobrze przeniósł.
  • REKLAMA
  • #5 16287700
    soniak2
    Poziom 21  
    Dziękuje za rady, by płytka była bardziej kwadratowa postanowiłem oddzielić mikroprocesor od reszty.

Zamieszczam część wykonawczą, proszę ją ocenić, chętnie wysłucham rad na przyszłość, oraz sugestii.
    Część mikroprocesora dołączę wieczorem.

projekt_..0.zip (94.03 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Dziękuje, pozdrawiam.
  • #7 16292411
    marco47
    Poziom 41  
    Bez sensu układasz elementy po obu stronach PCB.

Staraj się układać elementy z jednego bloku funkcyjnego na jednej warstwie leżące maksymalnie blisko siebie.
    Wtedy poprowadź ścieżki tak aby w miarę możliwości się nie przecinały.

Dopiero jak już nie dasz rady, to wtedy prowadź je po drugiej stronie, jeżeli z założenia masz płytkę drukowaną dwustronną.
    Ale przy tak prostym projekcie, lepiej zastosować kilka mostków (co jest tańsze), niż projektować PCB dwustronne.
  • #8 16294417
    soniak2
    Poziom 21  
    Masz racje płytkę z procesorem zoptymalizowałem i teraz wygląda tak:

Na część wykonawczą nie mam pomysłu jak ją poprawić.
    Masz może jakieś sugestie ?

Ps. w eaglu jakich skryptów należy używać?
    Używam tylko"drill aid".
  • #9 16295168
    marco47
    Poziom 41  
    Mała podpowiedź, jak można taką płytkę zaprojektować.
    Jest to oczywiście przykład, bo wersji ułożenia elementów jest bardzo wiele :)

Jak widzisz zastosowana jest tylko jedna dolna warstwa miedzi, a mostki (czerwone ścieżki) można wykonać za pomocą mostków z drutu srebrzanki.
    Przy takim projektowaniu są niższe koszty niż przy PCB dwustronnym.
  • #10 16295560
    soniak2
    Poziom 21  
    Dziękuje za podpowiedz. Niestety nie chce ruszać rozmieszczenia gniazd IDC, jedynie co mogę zrobić to odwrócić gniazda, ponadto moja płytka ma znacznie większe izolacje miedzy poligonem i ścieżkami starałem się nie zbliżać się bliżej niż 0.8mm.

Tak teraz to wygląda, myśle że to juz ostateczna wersja, strona TOP jest przelotkami, a laminat jest jednostronny.

projekt ..).zip (88.08 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Dziękuje za pomoc.

Teraz wracam do większej płyki, niebawem pokażę co wymyślę.

Panowie nie mam pomysłu jak można poprawić tą płytkę (chyba tylko rysując od nowa).

Tak sie teraz prezentuje:

Dokładniej to tak z poligonami: na stronie TOP V+, na stronie Bottom GND.

projekt_..0.zip (96.46 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Proszę o spojrzenie na te płytki oraz sugestie jak mogę je poprawić.

Dziękuje pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował rozbudowany schemat PCB i poprosił o pomoc w jego ocenie oraz w projektowaniu płytki. Otrzymał porady dotyczące grupowania elementów w bloki funkcyjne, co ma na celu minimalizację przecinania się ścieżek. Użytkownik poprawił estetykę projektu, stosując kąty 45 stopni dla ścieżek oraz optymalizując rozmieszczenie elementów. W trakcie dyskusji podano również sugestie dotyczące użycia mostków zamiast projektowania dwustronnej płytki, co obniża koszty. Użytkownik zamieścił kilka wersji swojego projektu, prosząc o dalsze uwagi i sugestie dotyczące poprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA