Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vw Bora 1.9 tdi 90km - Brak swiateł przeciwmgielnych tylnych

ferguson6600 18 Feb 2017 16:04 5127 10
Relpol
    ferguson6600
    Level 21  
    Mam pytanie, czy pod przekaźnik 53 w skrzynce przekaźników na pedałami, jest podpięta tylko instalacja świateł przeciwmgielnych przednich, czy i tylnych. Mam brak światła z tyłu, bezpiecznik sprawny, żarówka sprawna, na przełączniku po ustawieniu w pozycje przeciwmgielnych pojawia się napięcie wyjściowe 12v na przewodzie szarym, kontrolka na tablicy jest a świateł brak, pozostaje chyba tylko przekaźnik.
  • Relpol
  • Helpful post
    Staszek49
    Level 35  
    W Borze masz chyba 1 światło p.mgielne i wg mnie chyba nie będzie sterowane przez przekaźnik "53". Przekaźnik ten dot. wg mnie tylko lamp p.mgielnych przednich, z uwagi na ich znaczne obciążenie (2 żarówki H-3).

W książce VW Golf IV i Bora, w dziale dot. "elektryki" pt. "Płyta dodatkowych 13 przekaźników" poz. 1 cyt. .. przekaźnik świateł przeciwmgłowych (53). Wg mnie dot. to lamp przednich (110 W) a nie tylnej (21 W). Lampy te tj. zarówno przednie jak i tylne p.mgielne zabezpieczane są bezpiecznikiem nr 36.

Dla pewności sprawdź miernikiem (próbnikiem), czy do żarówki dochodzi napięcie 12 V oraz poprawność "masy" lampy. Zbadaj też ten przekaźnik (lub podmień) i sprawdź, czy dochodzi do niego zasilanie.
  • Helpful post
    strucel
    Level 34  
    Nie masz czasami haka? Ja miałem podobny problem ( w innym aucie ) i okazało się że w gnieżdzie do podłączenia przyczepy uszkodził się/zgnił przełącznik odłączający swiatło przeciwmgielne tylne auta kiedy podpięta jest przyczepa.
  • Relpol
    ferguson6600
    Level 21  
    Dzieki za info, no tak mam schemat i tez teraz się dopatrzyłem ze z przekaźnika 53 (na schemacie J5) wychodzą tylko 2 kable szaro-żółte i jakby zasilały tylko przednie światła. A co do drugiego postu, to tak mam hak, ten niby przełącznik to siedzi w gnieździe wtyczki od przyczepki? Czyli tak wnioskuje że napięcie na światło tylne idzie najpierw do gniazda przyczepki a potem do wtyku gniazda żarówek.
    ociz
    Moderator of Cars
    ferguson6600 wrote:
    tak wnioskuje że napięcie na światło tylne idzie najpierw do gniazda przyczepki a potem do wtyku gniazda żarówek

Tak, ale tylko w tych 13-pinowych.
  • Helpful post
    andrzej20001
    Level 43  
    Masz hak to ryj w jego kablach
    ferguson6600
    Level 21  
    Dzis spojrzałem pod klapkę gniazda haka, tam siedzi gniazdo 7 pinowe, podpiąłem na szybko miernik i na pinie 2 pojawia się napięcie po ustawieniu włącznika na przeciwmgielne, tam siedzi chyba niebieski kabel od świateł przeciwmgielnych. Tylko teraz nasuwa się pytanie,czy kabel do lampy przelatuje przez gniazdo przyczepki, czy idzie osobno i niezależnie do gniazda lampy, wiecie może jak to jest, bo schemat nie pokazuje tego.W sumie to można rozbebeszyć te plastiki i iść po wiązce, ale jak leci kabel przez gniazdo przyczepki to tylko tu bym się skupił.
    ociz
    Moderator of Cars
    Jeśli jest odłączanie przeciwmgłowych po włożeniu wtyczki do gniazda to wygląda tak:
    Vw Bora 1.9 tdi 90km - Brak swiateł przeciwmgielnych tylnych
    Ale to w 7-pinowych rzadko spotykane.
    ferguson6600
    Level 21  
    I tu jest pewnie pies pogrzebany, jeśli by u mnie było takie gniazdo to pewnie nic by nie przeszkadzało jakbym zrobił zworkę pinu drugiego z kablem odchodzącym do lampy samochodu. Jak myślicie dobry pomysł?
  • Helpful post
    ociz
    Moderator of Cars
    Jeśli nie jeździsz w nocne trasy z przyczepką to w niczym nie przeszkadza że i w samochodzie będzie świecić.
    ferguson6600
    Level 21  
    Znalazłem usterkę braku światła w lampie, rozebrałem gniazdo haka i tam była usterka.Oryginalnie było zamontowane chyba gniazdo 13 pinowe, ale jakiś macher wymienił na 7 pinowe. Ale to był pseudo fachowiec, co prawda zamontował drugie gniazdo ale pozamieniał kolory kabli, a cześć z nich zostawił obcięte i nawet nie zaizolowane tylko takie surowe. Tam gdzie od 2 pinu powinien być kolor niebieski kabla jest podłączony jakiś szary,a niebieski był luzem obcięty bez jakichkolwiek napięć.Był tez szaro żółty luzem,i pomyślałem ze to jest przeciwmgielne, więc podłączyłem ten kabel do pinu 2 przez żarówkę tam gdzie jest napięcie przeciwmgielne i od razu zaświeciła się żarówka w lampie.Reasumując podłączyłem te 2 kable do pinu 2 i światło działa jak należny na razie, a latem jak będzie ciepło kupię nowe gniazdo bo to już jest marne, i podłącze na nowo z nowymi kablami jak trzeba. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.