logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Elterm 15/9 kw z 2000 r - Instrukcja i zasada działania

AZUKS 18 Lut 2017 19:35 7917 2
REKLAMA
  • #1 16288758
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Czy ma ktoś może wiedzę albo schemat całego wyposażenia elektrycznego, kotła z podłączeniem przewodów do wyłączników i styczników (schemat samego sterownika znalazłem). Kupiłem taki kocioł do awaryjnego ogrzewania domu, ale wszystkie przewody i kostki są zniszczone. Grzałki sprawdziłem na krótko i działają. Czy komuś wiadomo, jak ten piec zachowuje się po uzyskaniu wymaganej temperatury, jak załącza pompę, jak się załącza i kiedy z mniejszą lub większą mocą. Może jakaś instrukcja z zasadą działania? Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16702836
    AZUKS
    Poziom 16  
    Trochę czasu upłynęło, piec naprawiłem, był uszkodzony transformator i jeden z dwóch wyłączników termicznych.
    Piec jest podpięty do instalacji CO i działa, ale nie do końca rozumiem jego działanie w momencie gdy osiągnie ustawioną temperaturę na kotle.
    Mianowicie wyłącza się i po 30 s odłącza pompkę CO i jest przestój aż temperatura na piecu spadnie i znów się załącza. Przestoje są dłuższe niż czas grzania , przez co grzejniki co się nagrzeją to znów ostygną a temperatura nie koniecznie rośnie w domu. Mogło by tak być gdyby była uzyskana temperatura w domu to wtedy ten piec mógłby ją tak utrzymywać.
    Pytanie , czy ktoś miał do czynienia z takim kotłem?Kocioł Elterm 15/9 kw z 2000 r - Instrukcja i zasada działania
    Po części sobie wyjaśniłem, zawór mieszający był ustawiony na 3, przestawiłem na 5 i w domu 23*C, ale coś nie współpracuje z termostatem pokojowym bo czy termostat załączony czy wyłączony to piec działa tak samo.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł z tym termostatem? Pewnie bym sporo zaoszczędził , bo termostat pokojowy nie odłącza pieca pomimo tego że temperatura jest osiągnięta.
  • #3 16708642
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ktoś pewnie pomyśli że dziwny facet z tego Azuks. Sam założył post i sam odpowiada w nim.
    Doszedłem m z termostatem pokojowym, poprzedni właściciel zrobił mostek we wtyczce do sterownika pokojowego ( może miał uszkodzony) i piec grzał cały czas. Zlikwidowałem mostek i kocioł reaguje na sterownik pokojowy, teraz będę mógł ocenić jakie koszty poniosę ogrzewając dom elektrycznie.
    Jest to wtyk tego rodzaju , drugi czwarty i piąty boleć były zblokowane . Zostawiłem zblokowany tylko 2z4.
    Kocioł Elterm 15/9 kw z 2000 r - Instrukcja i zasada działania
REKLAMA