logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony VAIO SVE1511B1EW - "Nie podłączono głośników ani słuchawek"

ZjedzBatona 19 Lut 2017 15:53 1134 4
REKLAMA
  • #1 16290827
    ZjedzBatona
    Poziom 9  
    Uszanowanko.
    Ostatnio pojawił mi się problem z głośnikami, a ogólnie ich brakiem. W zakładce odtwarzanie w Dźwiękach pojawia się tylko AMD HDMI Output, mimo tego że niżej powinny jawić się głośniki wbudowane w te pudło. Mikrofon też zniknął.
    Menedżer urządzeń nie pokazuje żadnego błędu czy braków sterowników, aktualizowałem je, i niby wszystko działa, tylko tyle że no nie bardzo.
    W zeszłym tygodniu wszystko działało jak należy, potem byłem podpięty do wczoraj na HDMI bo byłem w domu i dzisiaj patrzę że się porobiło.
    Ktoś ma może jakiś pomysł jak to naprawić?
    Załączniki:
    • Sony VAIO SVE1511B1EW - "Nie podłączono głośników ani słuchawek" 1.jpg (44.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16290950
    shido
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witam

A jakie są urządzenia w kontrolerach dźwięku. Może trzeba odinstalować i na nowo zainstalować sterowniki audio

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16291082
    ZjedzBatona
    Poziom 9  
    Nie wiem jak to wyglądało przed pojawieniem problemu, ale aktualnie wygląda to tak jak na screenshocie.
    Po kliknięciu na ikonę z zasobniku pojawia się wykrywanie problemów a tam informacja jakoby:
    "Aby urządzenia audio działały poprawnie, muszą być uruchomione usługi Windows Audio i Windows Audio End Point Builder. Co najmniej jedna z tych usług nie jest uruchomiona."
    Zajrzałem w Usługi, i Windows Audio działa, ale Windows Audio End Point Builder nawet tam nie ma.
    Może to ma jakiś związek?
    Załączniki:
    • Sony VAIO SVE1511B1EW - "Nie podłączono głośników ani słuchawek" 2.png (55.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 16291110
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    W menadżerze urządzeń nie ma karty dźwiękowej (to co widać to wyjście HDMI) więc problem może być sprzętowy. Karty dźwiękowej raczej nie da się w laptopie wyłączyć w BIOS, ale nie zaszkodzi tam zajrzeć i sprawdzić. Trzeba by też sprawdzić na innym systemie, najprościej uruchomić linuxa z płyty, np. Ubuntu.

"Windows Audio End Point Builder" to po naszemu "Konstruktor punktów końcowych audio systemu windows", ale pewnie to nie tam tkwi problem.
  • #5 16293091
    ZjedzBatona
    Poziom 9  
    Wczoraj wszedłem w BIOS, ale nie ma tam nic takiego. Tylko ustawienia zegara, ustawianie hasła i boot menu. Dziś wieczorem dorwę Ubuntu od znajomego, bo mam neta na kartę.
    Rano jednak sytuacja się zmieniła. Włączyłem lapka po nocy i zdziwił mnie dźwięk logowania.
    Myślałem że problem sam minął, czy coś, ale nie jest tak pięknie. Przez pierwsze kilka minut wszystko działało, w menedżerze już pokazuje kartę, w urządzeniach audio wyskoczyły głośniki a w nagrywaniu mikrofony aż dwa są. Na początku wszystko grało, potem nie. Przed chwilą był dźwięk jakby podłączyć coś do lapka i znów wszystko gra.
    Nie wiem już o co chodzi.
    Może to wirus mi coś narobił, bo w zeszłym tygodniu Malwarebytes wykrył mi Brontoka, ale ponoć wszystko usunął?

EDIT: na chwilę obecną (tj. 17:00) wskaźnik pokazuje że gra, ale z głośników nic nie leci, to samo po podłączeniu słuchawek.
REKLAMA