logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Helikopter obraca się na ziemi wokół własnej osi

czolgista456 21 Lut 2017 22:19 1941 3
REKLAMA
  • #1 16297431
    czolgista456
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam zdalnie sterowany helikopter Jamara G230.2 i od pewnego czasu nie chce on wystartować. Obraca się wokół własnej osi na ziemi. Zauważyłem też, że dolne śmigło się nie obraca. Rozkręcałem go i wszystkie trybiki są sprawne. Jak to naprawić?
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 16297621
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1363
    Sprawdź czy koła zębate swobodnie się obracają oraz czy małe koło zębate na silniku
    jest dobrze osadzone na wale i czy nie jest przypadkiem pęknięte we wrębie zębów
    może wtedy się ślizgać na wale silnika.
    Sprawdź też czy nie jest krzywy wał wirnika dolnego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16299042
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    Po pierwsze sprawdzić, dlaczego nie pracuje silnik tylny. Helikoptery mają niestety przykry zwyczaj nie działać, z niesprawnym w 100 % układem napędowym.

Weź najprostszy miernik napięcia - nawet najtańszy multimetr za 8 zł, z "Biedronki" i zmierzy, czy pojawia się napięcie, po dodaniu "gazu" (do takich prób zdejmij łopaty z wirników) na punktach, gdzie są do silnika tylnego, przylutowane przewody.
    Są dwie opcje:
    A. - Nie pojawia się.
    B. - Pojawia się.

W przypadku "B" sprawa jest prosta - kup nowy silnik i wymień.
    W przypadku "A", najpoważniejsza usterka to uszkodzony sterownik. Może też być po prostu uszkodzony przewód.
    W tym celu zmierz napięcie na płytce sterownika, tam gdzie są przylutowane te przewody, które idą do podejrzanego silnika.

Jeśli nadal nie ma tam napięcia, to przykro mi - wymiana płytki głównej (nie zawsze jest to opłacalne i nie zawsze można dostać ten element jako zapasowy).
    Jeśli jest - trzeba wymienić, lub naprawić uszkodzone przewody.
  • #4 16337834
    czolgista456
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim, spróbuję podanych wyżej rozwiązań i napiszę czy coś pomogło
    Pozdrawiam :)
REKLAMA