logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mój helikopter zdalnie sterowany kręci się w kółko zamiast latać.

Sajmon200 01 Gru 2014 20:54 12774 13
REKLAMA
  • #1 14183191
    Sajmon200
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Helikopter ma dwa śmigła jedno nad drugim oraz tylni wirnik. Jest to typ wyczynowy. Śmigła kręcą się jedno w lewą drugie w prawą stronę(nie wiem czy to dobrze). Jestem jeszcze młody i nie znam się na tym. gdy otworzyłem klapkę z przodu zobaczyłem biały kabelek, który był przerwany, więc skręciłem go i okleiłem izolacją to jednak nic nie pomogło.(Biały kabelek jest chyba od głównego śmigła). Ciąg jest i dlatego nie wiem czemu jest problem. Proszę o szybkie odpowiedzi i z góry dziękuję =D
  • REKLAMA
  • #3 14183411
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Jak kręci się wokół osi to musisz go wytrymować. Proszę przeczytać instrukcję. Zakładam że jeśli ma dwa wirniki przeciwbieżne, to moment obracający modelem niwelujesz poprzez zmianę prędkości obrotowej łopat głównych. Podaj najlepiej producenta i model tego heli.
  • REKLAMA
  • #4 14183426
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Sprawa nr 1 - co to za model?
    Kręcenie się w kółko modelu z układem śmigieł coaxial wynika z nierównej pracy obu śmigieł głównych.
    Sprawa nr 2 - czy próbowałeś wytrymować model (czy ma w ogóle taką możliwość?)?
    Inne powody:
    Może coś się wkręciło w oś, może oś jest zgięta po kraksie, może zębatka jednego z silników głównych jest spasowana ciaśniej i przez to są większe opory. To musisz sprawdzić najpierw. Jeśli nic z tego nie podziała albo nie tłumaczy nierównej pracy to możliwe również że po prostu jeden z silników jest słabszy (nadpalony lub ma inną usterkę) lub jego regulator na płytce ma defekt (uszkodzony tranzystor lub zimny lut zwiększający rezystancję), ale z tym już jest trudniej...
  • REKLAMA
  • #5 14185368
    Sajmon200
    Poziom 2  
    Mój helikopter zdalnie sterowany kręci się w kółko zamiast latać. Mój helikopter zdalnie sterowany kręci się w kółko zamiast latać. Mój helikopter zdalnie sterowany kręci się w kółko zamiast latać. Mój helikopter zdalnie sterowany kręci się w kółko zamiast latać. Mój helikopter zdalnie sterowany kręci się w kółko zamiast latać. Mój helikopter zdalnie sterowany kręci się w kółko zamiast latać.
    Niestety instrukcji muszę poszukać lecz mam nadzieję, że po zdjęciach zrozumiecie jaki to model
  • #6 14185799
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Zdjęcia są tak straszne że momentami ciężko skojarzyć że to helikopter. Czy sprawdziłeś to co podałem?
  • #7 14185851
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    kuuczoo napisał:
    Kręcenie się w kółko modelu z układem śmigieł coaxial wynika z nierównej pracy obu śmigieł głównych.
    Jakie coaxial, przecież tam jest śmigło ogonowe.
    Sajmon200 :arrow: Czy śmigło ogonowe się kręci ?
  • #8 14186052
    kuuczoo
    Poziom 26  
    Bo w tych tanich zabawkach śmigło ogonowe powoduje ruch postępowy - zobacz w którą stronę jest skierowane i ile ma śmigieł na wale głównym :)
  • #9 14186112
    Freddy
    Poziom 43  
    Sajmon200 :arrow:
    Proszę wykonać czytelne zdjęcia helikoptera, albo wywalić cały temat do kosza.

Jedno zdjęcie ma być wykonane od góry, drugie z boku helikoptera. Mają być ostre i czytelne !

Nikt nie będzie męczył wzroku, bo Tobie się nie chce.
  • #10 14186361
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Przyczyną może być zsunięcie lub obluzowanie się zębatki na wale jednego z wirników. Widać je od strony części ogonowej modelu.
  • REKLAMA
  • #11 14188225
    Sajmon200
    Poziom 2  
    Śmigło ogonowe kręci się gdy włączę wirnik ręcznie
  • #12 14188651
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Freddy napisał:

Śmigło ogonowe jest w tej zabawce do pochylenia helikopterka przy locie do przodu.
    Oba śmigła główne muszą trymerem być ustawione żeby nie powodowały obrotu zabawki w koło własnej osi. Regulacja trymerem znajduje się na pilocie, jeśli zmiana ustawień trymera nie pomaga to albo zabawka uszkodzona elektronicznie lub mechanicznie.

• #13 14188687
    Freddy
    Poziom 43  
    1 PAWEL napisał:
    Freddy napisał:

Śmigło ogonowe jest w tej zabawce do pochylenia helikopterka przy locie do przodu.
    Oba śmigła główne muszą trymerem być ustawione żeby nie powodowały obrotu zabawki w koło własnej osi. Regulacja trymerem znajduje się na pilocie, jeśli zmiana ustawień trymera nie pomaga to albo zabawka uszkodzona elektronicznie lub mechanicznie.

Pewnie tak, ale ze zdjęć autora to nie wynika, bo są tragiczne.
  • #14 14188706
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Sajmon200 sprawdź czy akumulatorki mają napięcie około 4,2V jak będą miały 3,7V to rozładowane lub uszkodzone.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z helikopterem zdalnie sterowanym, który kręci się w kółko zamiast latać. Helikopter ma dwa śmigła główne oraz wirnik ogonowy. Użytkownik zauważył przerwany biały kabelek, który mógł być związany z głównym śmigłem, jednak naprawa nie przyniosła efektu. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z nierównej pracy śmigieł, konieczności wytrymowania modelu, uszkodzenia zębatek lub silników, a także z niewłaściwego ustawienia trymera na pilocie. Użytkownik został poproszony o dostarczenie lepszych zdjęć helikoptera oraz sprawdzenie napięcia akumulatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA