Pisze mały programik w MFC. Chcę 'pociąć' zmienną CString z jednego TextBoxa na pojedyncze litery i załadować je do tablicy, i wyświetlić w sąsiednim TextBoxie, np.
CString jakis_string("tekst");
załadować do tablicy litera po literze (w osobnych indeksach)...
Próbowałem tak:
m_tekst jest to zmienna CString z TextBoxa, z ktorego pobieram tekst, a m_odbior z tego, co wyswietlam.
No i dobra, prog. się kompiluje, ale po naciśnięciu na Button1 mam błąd... Debug Assertion Failed... Dodam, że jesli nie użyje pętli for, a ręcznie, po kolei 'tnę' stringa, to działa.
tab[0]=m_tekst.GetAt(0);
tab[1]=m_tekst.GetAt(1);
tab[2]=m_tekst.GetAt(2);
....
I jeszcze jedno: Jak posklejać tablice Charów w CStringa? Jak zrobić coś takiego: tab[0] + tab[1] + tab[2]... aby było to potem traktowane jak jeden łańcuch?
Nie jestem asem z C, więc proszę o wyrozumiałość. Wiem, że operacja którą chcę tu wykonać jest niepotrzebna, bo można od razu przekazać zmienną do drugiego Text..., ale mi jest to jednak potrzebne.
Będę wdzięczny za wskazówki.[/code]
CString jakis_string("tekst");
załadować do tablicy litera po literze (w osobnych indeksach)...
Próbowałem tak:
void CStringi3Dlg::OnButton1()
{
char* tab = new char[20];
for (int i=0; i<20; i++)
tab[i]=m_tekst.GetAt(i);
m_odbior = tab[2]; //Tu nie wiem, jak posklejać CHARy z tablicy,
//więć narazie próbuje z jednym elemetem :(
UpdateData(FALSE);
}
m_tekst jest to zmienna CString z TextBoxa, z ktorego pobieram tekst, a m_odbior z tego, co wyswietlam.
No i dobra, prog. się kompiluje, ale po naciśnięciu na Button1 mam błąd... Debug Assertion Failed... Dodam, że jesli nie użyje pętli for, a ręcznie, po kolei 'tnę' stringa, to działa.
tab[0]=m_tekst.GetAt(0);
tab[1]=m_tekst.GetAt(1);
tab[2]=m_tekst.GetAt(2);
....
I jeszcze jedno: Jak posklejać tablice Charów w CStringa? Jak zrobić coś takiego: tab[0] + tab[1] + tab[2]... aby było to potem traktowane jak jeden łańcuch?
Nie jestem asem z C, więc proszę o wyrozumiałość. Wiem, że operacja którą chcę tu wykonać jest niepotrzebna, bo można od razu przekazać zmienną do drugiego Text..., ale mi jest to jednak potrzebne.
Będę wdzięczny za wskazówki.[/code]