logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć zegar astronomiczny z wyłącznikiem do sterowania oświetleniem?

ms4434 24 Lut 2017 19:19 2418 6
  • #1 16304329
    ms4434
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie w jaki sposób połączyć zegar astronomiczny z wyłącznikiem tak aby w momencie gdy lampy są wyłączone i chce włączyć oświetlenie włacznikiem a gdy oświetlenie załączyć się z zegara oświetlenie będzie świecić a wyłącznikiem wtedy oświetlenia nie zgasić pozdrawiam
  • #2 16304355
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    Można prosić bardziej zrozumiale?
    Jak na razie wnioskuję, że chodzi o równoległe podłączenie włącznika i zegara.
  • #3 16304361
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Trzeba dać włącznik równolegle do styków załączających zegara. Wtedy będzie można włączać ręcznie i wyłączać w momencie kiedy zegar nie jest załączony ale nie wpłynie to na załączanie przez zegar.
  • #4 16304404
    ms4434
    Poziom 2  
    Dokładnie chodzi mi oto ze mam zamontowany w dom zegar astronomiczny który steruje oświetleniem zewnętrznym i chciał bym zamontować włączniki tak by w momencie gdy chce wyjść na taras zapalam sobie trzy lampy na tarasie a reszta lamp się nie zapala tylko zapalają się wtedy wszystkie gdy zostaną załączone zegarem a wyłącznikiem wtedy nie będzie można zgasić żadnej z lamp.

Dodano po 19 [minuty]:

dokładnie chdzi mi oo takie coś https://obrazki.elektroda.pl/5842826500_1487962990.jpg
  • #5 16304457
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    To podłącz ten włącznik na wejście L zegara i wyjście L zegara.
    Napisaliśmy z @D214d3k, że ma to być równolegle.

Narysować?
  • #6 16304474
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 633
    Tam gdzie jest kropka trzeba podłączyć do L przed zegarem lub gdziekolwiek w instalacji ale musi być ta sama faza. Zegar nie powinien rozpinać Neutralnego ale trzeba to wziąć pod uwagę jeśli zaproponowane połączenie nie zadziała.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby połączyć zegar astronomiczny z wyłącznikiem do sterowania oświetleniem, należy podłączyć włącznik równolegle do styków załączających zegara. Dzięki temu możliwe będzie ręczne włączanie i wyłączanie oświetlenia, gdy zegar nie jest aktywowany, a jednocześnie nie wpłynie to na automatyczne załączanie przez zegar. Ważne jest, aby podłączenie odbyło się na tej samej fazie, a zegar nie powinien rozłączać przewodu neutralnego. Użytkownik pragnie, aby włącznik umożliwiał zapalanie wybranych lamp na tarasie, podczas gdy pozostałe lampy będą załączane automatycznie przez zegar.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA