logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Załączanie oświetlenia wyłącznikiem z zegara F&F PCZ-521

bobes 21 Kwi 2019 23:30 3906 1
REKLAMA
  • #1 17919112
    bobes
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam. Chciałbym zrobić oświetlenie zewnętrzne wokół mojego domu. Chcę aby podczas mojej nieobecności zapalało się za pomocą zaprogramowanego zegara F&F PCZ-521. Oczywiście realizowane będzie to za pomocą stycznika który będzie zasilał przewody oświetleniowe. Chcę również mieć możliwość załączania oświetlenia podczas mojej obecności bez korzystania z zegara. Tzn. będę chciał załączyć oświetlenie zwykłym wyłącznikiem. Czy podanie napięcia na cewkę stycznika poprzez zwykły wyłącznik nie spowoduje uszkodzenia zegara ? Bo zegar załączając styk daje napięcie na tą samą cewkę stycznika. Oczywiście obydwa sygnały są z tej samej fazy. Wiem również że wyłączenie oświetlenia podczas gdy będzie załączone ono przez zegar wyłącznikiem będzie nie możliwe. Interesuje mnie tylko czy gdy podam napięcie na styk nr 5 podczas gdy będzie on załączony nie spowoduje to uszkodzenia zegara ? I kolejne pytanie. Czy mógłbym dostać schemat jak realizowane jest załączanie ręczne lub automatyczne za pomocą przełącznika modułowego 1-0-2 oświetlenia ulicznego na zwykłym styczniku trójfazowym ?
  • REKLAMA
  • #2 17919213
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    bobes napisał:
    Tzn. będę chciał załączyć oświetlenie zwykłym wyłącznikiem. Czy podanie napięcia na cewkę stycznika poprzez zwykły wyłącznik nie spowoduje uszkodzenia zegara ? Bo zegar załączając styk daje napięcie na tą samą cewkę stycznika.

Styki zegara są całkowicie niezależne od jego zasilania. Dlatego można je łączyć dowolnie, bez ograniczeń, w tym równolegle z jakimś innym wyłącznikiem. Nie musisz trzymać się przykładowego schematu z instrukcji.

bobes napisał:
    Wiem również że wyłączenie oświetlenia podczas gdy będzie załączone ono przez zegar wyłącznikiem będzie nie możliwe.

Będzie możliwe. Przykładowo jeśli zastosujesz wspomniany przez Ciebie przełącznik 1-0-2 to możesz na tym przełączniku mieć trzy tryby: sterowanie zegarem, wyłączone całkiem niezależnie od zegara i włączenie ręczne niezależne od zegara.

bobes napisał:
    Czy mógłbym dostać schemat jak realizowane jest załączanie ręczne lub automatyczne za pomocą przełącznika modułowego 1-0-2 oświetlenia ulicznego na zwykłym styczniku trójfazowym ?

Taki przykładowy szkic na szybko:

Załączanie oświetlenia wyłącznikiem z zegara F&F PCZ-521

Tak będzie działać:
    pozycja I - praca przez zegar,
    pozycja 0 - wyłączenie na stałe,
    pozycja II - załączenie na stałe.
REKLAMA