logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić zatkany wtryskiwacz w Skodzie Felicii 1.3 MPi z 1998 roku?

elmer2 22 Lip 2005 11:25 10271 6
REKLAMA
  • #1 1672684
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Witam

Posiadam Skode Felicie 1,3 MPi z 98roku. Problem jest taki, ze mechanik stwierdzil iż jeden z wtryskiwaczy nie dziala, nie podaje paliwa i silnik chodzi tak jakos inaczej mulowato ledwo co i szarpie njim w calym zakresie obrotow. Stwierdził zatkanie tego wtryskiwacza...

Moje pytanie brzmi czy ktoś z Was Zna jakis domowy lub nieskomplikowanyy sposob na przeczyszczenie takiego wtryskiwacza?

Wiem ile kosztuje nowy wtryskiwacz i dlatego chcialbym tego jak sie uniknac ze wzgledu na srodki finansowe.

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1673038
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Wg mnie to albo wogole nie pomoze lub bedzie to pomoc dorazna i najlepszym sposobem bedzie wymiana na nowy. Na czym ty jezdzisz ze ci sie zepsul czyzby na gazie?
  • REKLAMA
  • #3 1673049
    radko_
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam

Znajomy mial taki problem i to tez w skodzie, wydmuchalismy sprezonym powietrzem i popstrykalem nim troche (az sie biedny zagrzal :) )podpinajac pod zasilacz od kompa do 12V. Po tych zabiegach problem znikl i dziala juz 2 latka.

aha i dmuchalem zarowno przy otwrtym i zamknietym wtryskiwaczu.

pozdrawiam
  • #4 1674627
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    tak jezdze na gazie i to podobno dlatego sie stalo.

dzikiz a pomoc.

pozdr
  • REKLAMA
  • #5 1675187
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    witam

ja osobiście czyściłem (miało być doraźnie ..)

postępowanie:

wyjęcie wtrysku
    wrzucenie w nafte na 24h
    (w międzyczasie w nafcie podawanie impulsowo napięcia)
    następnie już po tych zabiegach wyjęcie i standardowo - przedmuchiwanie kompresorkiem z równoczesnym podawaniem impulsowym napięcia
    montaż na listwe wtrysków
    zalanie nowego paliwa i dodanie wynalazka (bodajże STP) do czyszczenia wtryskiwaczy i przejazd na beznynce (tylko) jakiś kilometerkóff

P.S.
    na przyszłość - najlepiej go co pewien czas przepalić na benzynie - ja osobiście jak kończe jazde chwile przygazuje na benzynce - jak to bywa - doraźne służy już ponad dwa lata

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1675217
    k631
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    witam kup w serwisie opla srodek do cztszczenia układu paliwowego jest bardzo skuteczny morże obejdzie się bez rozkręcania .pozdrawiam:D
  • #7 1676035
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    w gazie jest sporo wody ,a woda i metal wiadomo ...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zatkanego wtryskiwacza paliwa w Skodzie Felicii 1.3 MPi z 1998 roku, szczególnie w kontekście eksploatacji na gazie, co może przyczyniać się do zanieczyszczeń i awarii. Proponowane metody czyszczenia obejmują: wydmuchiwanie sprężonym powietrzem, podawanie impulsowego napięcia 12V (np. z zasilacza komputerowego) podczas czyszczenia, moczenie wtryskiwacza w nafcie przez 24 godziny z jednoczesnym impulsowym zasilaniem, a następnie ponowne przedmuchiwanie kompresorem. Zaleca się także stosowanie dodatków do paliwa, takich jak preparaty czyszczące układ paliwowy (np. STP), oraz okresowe przepalanie silnika na benzynie, aby zapobiegać zatykaniu wtryskiwaczy. Wskazano, że domowe metody mogą być jedynie doraźne, a najlepszym rozwiązaniem jest wymiana wtryskiwacza na nowy. Zwrócono uwagę na obecność wody w gazie, która może powodować korozję elementów metalowych wtryskiwacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA