logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit Innex XWDE 961480 - dziura w grzałce pralki, przez gniazdko?

jatomito 02 Mar 2017 19:20 3192 11
REKLAMA
  • #1 16318364
    jatomito
    Poziom 7  
    Moja pralka zaczęła wywalać korki zaraz po uruchomieniu. Pierwsze moje skojarzenie to było to, że może coś z gniazdkiem, więc przełączyłem na przedłużaczu do innego gniazdka (bez uziemenia to drugie gniazdko jest). I na tym przedłużaczu pralka działała sobie normalnie. Dla pewności że to o gniazdko chodzi przełączyłem po kilku praniach znów do gniadka w łazience - tym razem korków nie wywaliło - tylko pralka wyświetliła błąd, że coś z grzałką. Wyciągnąłem tą grzałkę a tam dziura ( w grzałce:). I tu moje pytanie i prośba o radę . Jak myślicie - problem zaczął się od grzałki czy od gniazdka? Nie wiem czy sama wymiana grzałki wystaryczy i nie chcę przez swoją głupotę spalić następnej...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16318387
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1251
    Wymień grzałkę oraz gniazdo zwracając szczególną uwagę w jakiej kondycji są przewody w puszce.
  • Pomocny post
    #3 16318395
    Bridgestone
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Grzałka zakończyła żywot i tyle. Nie jest to wina gniazdka.
    Rozsądnym krokiem było to że kolega zdementował grzałkę przez co wykrył usterkę, która mogłaby w konsekwencji uszkodzić elektronikę pralki.
  • #4 16320190
    jatomito
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedzi. Rozkręcałem to gniazdko - na oko wszystko wygląda ok - ale w sumie nie wiem nawet na co powinienem zwracać uwagę.

Przy okazji chciałbym się zapytać jeszcze o uszczelnienie nowej grzałki. Stara bardzo nie chciała wyjść i trzeba było użyć przemocy - w związku z czym ukruszył mi się trochę plastik który znajduje się naokoło wejścia gdzie się wsuwa grzałkę. Dziś idę po nową grzałkę i zastanawiam się czy nie trzeba przy okazji kupić jeszcze jakiegoś oddatkowego uszczelnienia w związku z tym?
    Myślałem o silikonie - ale podobno może rozpuścić gumową uszczelkę. Poradzicie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16320218
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Silikon możesz zastosować.A jeżeli boisz się,że "rozpuści Ci gumę" to kup silikon neutralny.
  • REKLAMA
  • #6 16324147
    jatomito
    Poziom 7  
    Ech ;/ Na szczęście nic nie trzeba było silikonować, nic nie cieknie. Ale i ... nie grzeje. Na cyklu prania podgrzało tyle co nic - ledwo chłodne było przed płukaniem (a puściłem na 90st). Pomyślałem ,że może przegapiłem moment i już było po jednym cyklu płukania i dlatego takie zimne. Zaczęło suszyć - suszyło aż miło, wszystko cieplutkie, a po godzinie wyświetliło błąd F03 (Temperature sensing fault), Czyli że czujnik temperatury. Kupiłem grzałkę z nowym czujnikiem - co może być źle?
  • Pomocny post
    #7 16324165
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    jatomito napisał:
    Kupiłem grzałkę z nowym czujnikiem - co może być źle?

Czujnik powinieneś zostawić stary.
  • Pomocny post
    #8 16324179
    Bridgestone
    Poziom 18  
    Załóż orginalny czujnik do grzałki i sprawdź by się upewnić czy pralka podaje zasilanie na grzałkę w trakcie cyklu prania.
    Jeśli grzałka była zamiennikiem to trzeba stosować orginalne NTC.
  • #9 16324211
    jatomito
    Poziom 7  
    Kurczę... z tym starym to nie obszedłem się zbyt delikatnie... Zobaczymy czy coś jeszcze z niego zostało :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 16324233
    Bridgestone
    Poziom 18  
    Zanim go zamontujesz to sprawdź czy ma rezystancję.
    Tak na marginesie to czy Ty demontowałeś tą grzałkę? :wink:
  • #11 16324248
    jatomito
    Poziom 7  
    hahaha... tak ja demontowałem - 2 dni :) Nie chciała wyleźć skubana, stąd te powikłania.
  • #12 16331343
    jatomito
    Poziom 7  
    Update: ze starym czujnikiem wszystko działa cacy. Uff... Dzięki wszystkim za pomoc, dzięki wam czuję się jak pan swojego domu ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit Innex XWDE 961480, która wyłączała bezpieczniki po uruchomieniu. Po wymianie gniazdka na przedłużacz pralka działała normalnie, jednak po powrocie do oryginalnego gniazdka wyświetliła błąd związany z grzałką, która miała dziurę. Użytkownik otrzymał porady dotyczące wymiany grzałki oraz sprawdzenia stanu gniazdka. Po wymianie grzałki i czujnika temperatury, pralka nadal nie grzała, co prowadziło do błędu F03. Ostatecznie, po ponownym użyciu starego czujnika, pralka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA