logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofala Privileg 8021 – test diod HVR-1X i 2Xo62H, sprawdzanie magnetronu

Jerzy100 22 Lip 2005 15:08 3058 5
REKLAMA
  • #1 1673286
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Mam uszkodzoną mikrofalę jak w temacie. Pomierzyłem diody i dioda ze symbolem HVR-1X nie ma w ogóle przejścia zaś dioda o symbolu 2Xo62H jest zwarta w obie strony- na schemacie jest opisana jako protekcyjna i (graficznie są to dwie diody skierowane do siebie) podłączona równolegle do kondes. Moje pytanie czy po powyższych pomiarach są one do niczego? I drugie pytanie jak sprawdzić sam magnetron czy nie zwiera?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1673395
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1719
    Witam!
    Chetnie obejrzalbym ten schemacik.Ta dioda bez przejcia musi miec przejscie w jedna strone jak to dioda.Musisz ja sprawdzic na wiekszym zakresie .Jest to dioda wysokonapieciowa jezeli nie ma przejscia to prawdopodobnie jest kaputna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1673429
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    axxx napisał:

Ta dioda bez przejcia musi miec przejscie w jedna strone jak to dioda.Musisz ja sprawdzic na wiekszym zakresie .Jest to dioda wysokonapieciowa jezeli nie ma przejscia to prawdopodobnie jest kaputna.

Bzdura!
    Dioda HRV (wysokonapięciowa) nie da się zmierzyć normalnie miernikiem, będzie na zakresie diodowym pokazywać nieskończoność. Ta co ma przejścia w obie strony (jeżeli dobrze rozumiem bez żadnego oporu) jest uszkodzona. Sprawdź kondensator czy nie ma zwarcia do obudowy. Magnetronu też nie sprawdzisz inaczej jak tylko na zwarcie do obudowy (nie może mieć) i na przejście pomiędzy wyprowadzeniami (blisko zero).
  • REKLAMA
  • #4 1673469
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Kondensator nie jest zwarty sam w sobie i nie ma przebicia do obudowy. Tak samo magnetron. Dioda zabezpieczająca jest zwarta na "drut". Czyli uszkodzona byłaby tylko ta w zabezpieczeniu? Jeżeli ta druga jest OK to jest możliwość w jakikolwiek sposób ją sprawdzić żeby się upewnić?

Dodano po 14 [minuty]:

Zmierzyłem diodę HVR zasilaczem. Faktycznie napiecie z 12V spadło na 7V. Przy takim spadku zwykłym miernikiem nie zmierzy się jej. A gdzie można kupić diodę 2Xo62H. Rozglądałem się po necie i nikt nie ma jej w ofercie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1673521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1979731
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Zamówiłem tę diodę i wstawiłem. Skończyło się na niej. Mikrofala pracuje jak należy.

Dzięki.

Zamykam temat.
REKLAMA