logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński cross 125 - jak podłączyć wiązkę elektryczną

Candyman11 03 Mar 2017 17:07 18159 11
REKLAMA
  • #1 16320624
    Candyman11
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam jestem tu nowy, i mam zapytanie do was bo na necie nie mogę znaleźć, a mianowicie:
    Dostałem od kumpla chińskiego crossa który ponad rok czasu stał u niego w garażu, miał problem z elektryką, nie było w nim wiązki elektrycznej i modułu jedynie co zostało się to cewka i silnik z iskrownikiem.
    Zakupiłem więc nową wiązke, moduł i wyłącznik zapłonu. Podpiąłem wiązkę pod kable które wychodzą z iskrownika, moduł i cewkę pod kostki które wychodzą z wiązki i niestety nie chcę odpalić. Teraz moje pytanie czy dobrze podłączyłem kable czy muszę jeszcze coś więcej wymienic, i jak podłączyć ten wyłącznik zapłonu skoro jest kostka w wiązce. Zdjęcia w załączniku.
    Załączniki:
    • Chiński cross 125 - jak podłączyć wiązkę elektryczną IMG_20170303_170606.jpg (2.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Chiński cross 125 - jak podłączyć wiązkę elektryczną IMG_20170303_170457.jpg (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Chiński cross 125 - jak podłączyć wiązkę elektryczną IMG_20170303_160050.jpg (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16321308
    lisekey
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Z tego co widzę jest wszystko dobrze, wyłącznik zapłonu działa na zasadzie że gdy zewrzesz te dwa przewody odetniesz zapłon. Sprawdź miernikiem jakie napięcia wychodzą z przewodów, z tego co pamiętam zielone i czarno-biały to masa reszta domyślnie, być może to wina iskrownika/ cewki.
  • REKLAMA
  • #3 16321892
    Candyman11
    Poziom 8  
    Wiem że to logiczne ale sprawdzając kable muszę użyć kopki co nie? bo nie ma akumulatora
  • #5 16327455
    Candyman11
    Poziom 8  
    Zmierzyłem miernikiem i prąd jest tylko na białym, żółtym i czarno-czerwonym a kojarzy mi się że to są od cewki, czy to oznacza że cewka będzie walnieta ?
  • #6 16328055
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    Jeśli instalacja jest podobna do "skuterowych", (z wiadomego kraju), to kabelek czerwono-czarny jest od cewki wysokiego napięcia, niebiesko-żółty od impulsatora a żółty i biały, to świetlny i chyba od ładowania akumulatora. Porównaj ze schematem instalacji np. Routera.
  • REKLAMA
  • #7 16328416
    Candyman11
    Poziom 8  
    A co z tym kablem od impulsatora? Bo z niego prąd nie wychodzi ?
  • #9 16339979
    Candyman11
    Poziom 8  
    Witam ponownie może mi ktoś powiedzieć od czego to jest i jakie ma to zadanie ? Bo kable są urwane
    Załączniki:
    • Chiński cross 125 - jak podłączyć wiązkę elektryczną IMG_20170216_161815.jpg (3.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Chiński cross 125 - jak podłączyć wiązkę elektryczną IMG_20170224_135608.jpg (3.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 16340046
    Candyman11
    Poziom 8  
    Dzięki :) bałem się że znowu będę coś musiał wymieniać, czekam na nowy iskrownik i nie ma bata będzie musiał zagadać :)
  • #12 16352893
    Candyman11
    Poziom 8  
    Nie wiem już co robic, nowy iskrownik, moduł, wiązka, cewka i dalej brak iskry. Mierzyłem kable miernikiem i prąd jest, tylko nie ma na impulsatorze mimo że jest nowy, co mam robić ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia nowej wiązki elektrycznej do chińskiego motocykla crossowego 125, który miał problemy z elektryką. Po zakupie nowej wiązki, modułu i wyłącznika zapłonu, użytkownik nie był w stanie uruchomić motocykla. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie napięć na przewodach oraz identyfikację kabli, które mogą być odpowiedzialne za brak iskry. Użytkownik zmierzył napięcia i zauważył, że prąd występuje tylko na niektórych przewodach, co może wskazywać na uszkodzenie cewki. W dyskusji poruszono również rolę impulsatora oraz czujnika biegów, który nie jest niezbędny do działania motocykla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA