Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chiński cross 125 - jak podłączyć wiązkę elektryczną

Candyman11 03 Mar 2017 17:07 10299 11
    Candyman11
    Level 7  
    Witam jestem tu nowy, i mam zapytanie do was bo na necie nie mogę znaleźć, a mianowicie:
    Dostałem od kumpla chińskiego crossa który ponad rok czasu stał u niego w garażu, miał problem z elektryką, nie było w nim wiązki elektrycznej i modułu jedynie co zostało się to cewka i silnik z iskrownikiem.
    Zakupiłem więc nową wiązke, moduł i wyłącznik zapłonu. Podpiąłem wiązkę pod kable które wychodzą z iskrownika, moduł i cewkę pod kostki które wychodzą z wiązki i niestety nie chcę odpalić. Teraz moje pytanie czy dobrze podłączyłem kable czy muszę jeszcze coś więcej wymienic, i jak podłączyć ten wyłącznik zapłonu skoro jest kostka w wiązce. Zdjęcia w załączniku.
    lisekey
    Level 15  
    Z tego co widzę jest wszystko dobrze, wyłącznik zapłonu działa na zasadzie że gdy zewrzesz te dwa przewody odetniesz zapłon. Sprawdź miernikiem jakie napięcia wychodzą z przewodów, z tego co pamiętam zielone i czarno-biały to masa reszta domyślnie, być może to wina iskrownika/ cewki.
    Candyman11
    Level 7  
    Wiem że to logiczne ale sprawdzając kable muszę użyć kopki co nie? bo nie ma akumulatora
    Candyman11
    Level 7  
    Zmierzyłem miernikiem i prąd jest tylko na białym, żółtym i czarno-czerwonym a kojarzy mi się że to są od cewki, czy to oznacza że cewka będzie walnieta ?
    Staszek49
    Level 35  
    Jeśli instalacja jest podobna do "skuterowych", (z wiadomego kraju), to kabelek czerwono-czarny jest od cewki wysokiego napięcia, niebiesko-żółty od impulsatora a żółty i biały, to świetlny i chyba od ładowania akumulatora. Porównaj ze schematem instalacji np. Routera.
    Candyman11
    Level 7  
    A co z tym kablem od impulsatora? Bo z niego prąd nie wychodzi ?
    Candyman11
    Level 7  
    Dzięki :) bałem się że znowu będę coś musiał wymieniać, czekam na nowy iskrownik i nie ma bata będzie musiał zagadać :)
    Candyman11
    Level 7  
    Nie wiem już co robic, nowy iskrownik, moduł, wiązka, cewka i dalej brak iskry. Mierzyłem kable miernikiem i prąd jest, tylko nie ma na impulsatorze mimo że jest nowy, co mam robić ?