Dzień dobry.
Wczoraj kupiłem kilka wzmacniaczy od 2x10W (PAM8610) poprzez 2x15W (TDA7297 i TPA3110) do 2x25W (TDA7292) i 2x50W (TPA3116). Kupiłem tłumacząc sobie, że poeksperymentuję i jakoś wykorzystam, a mówiąc uczciwie trochę przeholowałem.
No ale do rzeczy.
1. W tym wątku jest TDA7492P i kilka informacji:
Nie zgadzam się, że "Chińczyka" trzeba olać i zawierzyć kartom katalogowym. I "Chińczyka" i karty trzeba brać z rozsądkiem. "Chińczyk" może mieć "coś ukryte" w module co modyfikuje końcowe parametry modułu, a karty katalogowe do których mamy dostęp też są: - niepełne, - uproszczone i - mają błędy.
Błędy, - proszę bardzo:
TDA7492P dla warunków z karty: Ucc=20V, Rl=8 ohm w Tabeli ma podane przy PHD=10%, Po=25W. I pomimo tego, że jest to bzdura bo chociaż matematycznie wyjdzie 25W gdy przyjmiemy amplitudę sygnału wyjściowego równą Ucc (20V), to w praktyce, kto słyszał by Um=Ucc. Um=Ucc-1V to już przeholowane, ale tak, na siłę, można przyjąć. W tym wypadku wyjdzie 22,5625W, a nie 25W.
Przyjrzyjmy się jednak w "tym samym miejscu" TDA7492. Dla warunków Ucc=25V, Rl=8 ohm w Tabeli jest podane przy PHD=10%, Po=50W. To chyba perpetum mobile. Najprościej, Po=Usk^2/Rl. Przypomnijmy, że Usk=Um/sqrt(2) (rozważania sinusoida czy nie, - odpuśćmy). Tak więc nawet przyjmując Um=Ucc (jak powyżej) mamy:
Po=(Ucc/sqrt(2))^2/Rl=(25/sqrt(2))^2/8=525/2/8=39,0625W. Gdzie więc 50W podane w karcie katalogowej.
2. Odnośnie zaś tego jacka, to mam wątpliwości czy to jest wyjście bluetooth.
Kupując ten wzmacniacz przypatrywałem się temu i znalazłem, że tam jest na soldermasce Line In. Czy to nie jest drugie wejście dla sygnału? - Wejście analogowe. Przeglądając dziesiątki wzmacniaczy w jakimś podobnym (bluetooth i jack) znalazłem informację, że jak przychodzi sygnał analogowy (przychodzi sygnał czy wkłada się jacka - nie pamiętam) to wewnętrzna automatyka wyłącza bluetooth. - Przecież w rzeczywistości dołożenie wejścia analogowego to cztery kondensatory i "wsio". Na pewno upraszczam, ale ...
Czy w tym powyższym mylę się.
3. Jak było wyżej TDA7492P i TDA7492 to są identyczne układy tylko w fabryce przeselekcjonowane jako lepsze i gorsze i postawiona literka P (wiem, że uprościłem). W tej sytuacji jeżeli kupię TDA7492 wytnę TDA7492P i pięknie wylutuję nóżki, a następnie wlutuję TDA7492 to zrobię głupstwo? Czy w ten sposób ze wzmacniacza 2x25W nie zrobię 2x50W. - Nie sądzę by podwyższenie Ucc do około 28V mogło zaszkodzić jakimś elementom biernym (np kondensatorom), a równocześnie inne układy scalone chyba nie są "spasowane napięciowo" co do "milimetra". Wprawdzie jak to takie proste to i "chińczyk" też "powinien na to wpaść", - a nie znalazłem. - Może jednak byłem ślepy.
Gdzie się mylę? O czym zapomniałem?
4. W bardzo podobnym wzmacniaczu TPA3116 (bluetooth, USB, czytnik kart SD, pilot) nie ma wejścia analogowego. Czy po dokładnym wyszukaniu nóżek INAP, INAN, INBP i INBN nie mogę przylutować do nich 1uF i wejść z sygnałem analogowym. Może ktoś już tego próbował? A może to głupie?
Będę wdzięczny za komentarze.
Pozdrawiam.
Leszek_n