logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry Pi 2 i PuTTy - nie da się połączyć, błąd: Connection refused

Towr 12 Mar 2017 14:54 6918 6
REKLAMA
  • #1 16340408
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam

Chciałem sobie podłączyć moją drukarkę do Raspberry Pi 2 przy pomocy serwera CUPS. W internecie jest sporo tutoriali, jak można tego dokonać, wybrałem konfigurację przez program PuTTy i tutaj już na samym starcie wywala błąd i nie mogę przejść dalej.

Wgrałem na kartę SD "RASPBIAN JESSIE LITE", podłączam Raspberry do mojego routera, w routerze widnieje IP mojego Raspberry, wpisuję to IP do PuTTy i od razu wywala błąd typu: "Network error: Connection refused" i po zabawie.

Mój router to: Netgear DG834G

Co robię źle? Podłączając monitor do HDMI system prawidłowo się ładuje i można się zalogować przez login "pi" i hasło "raspberry", ale za nic nie mogę się dostać z zewnętrznego komputera do malinki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16340428
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16340440
    Towr
    Poziom 18  
    Jestem trochę zielony w tym, bo Raspberry mam od pół roku, ale nigdy nie miałem czasu się tym pobawić. Wszystko co wyżej napisałem dokonuję w tej samej sieci. Nie wiem jak sprawdzić te pakiety itd. Prosiłbym o jakieś szersze info.

Dodano po 45 [minuty]:

Po wpisaniu IP z Raspberry w CMD:
    Raspberry Pi 2 i PuTTy - nie da się połączyć, błąd: Connection refused
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16340571
    grko
    Poziom 33  
    Ocena: 141
    @Towr Na swoim Raspberry Pi musisz włączyć możliwość połączeń SSH. Na malince jest fajny tool do tego:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #5 16340627
    Towr
    Poziom 18  
    grko serdecznie dziękuję :) Teraz działa :)
  • Pomocny post
    #6 16340729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 16340806
    Towr
    Poziom 18  
    Ja wiem, że dla niektórych pewne rzeczy mogą być tak proste i oczywiste, że pytanie się o nie na forach to lekka przesada. U wujka google oczywiście szukałem zanim ten temat założyłem, ale jak to zwykle u mnie bywa - jak czegoś szukam to nigdy tego nie mogę znaleźć a jak już tego nie potrzebuję to się samo znajduje ;)

Dziękuję raz jeszcze za pomoc i wszelkie linki.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z połączeniem się z Raspberry Pi 2 za pomocą programu PuTTy, otrzymując błąd "Connection refused". Po podłączeniu Raspberry do routera Netgear DG834G i wpisaniu adresu IP w PuTTy, nie mógł nawiązać połączenia. Użytkownik został poinstruowany, aby upewnić się, że SSH jest włączone na Raspberry Pi, co można zrobić za pomocą narzędzia `raspi-config`. Po aktywacji SSH, połączenie zostało pomyślnie nawiązane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA