logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczna kostka do gry bez uC - problemy z działaniem i poprawki po latach

315-2DP 13 Mar 2017 21:12 3885 11
REKLAMA
  • #1 16343842
    315-2DP
    Poziom 17  
    Ocena: 38

Jakieś 15 lat temu, kiedy zaczynałem swoją przygodę z elektroniką wpadł mi do ręki schemat elektronicznej kostki do gry z książki "10 lub 20 prostych projektów dla elektroników" (nie mylić z obecną książka BTC o podobnym tytule), którą wykonałem według niego. Niestety mimo, że kostka została wykonana tak jak kazał schemat nie działała dobrze tzn. na diodach generowały się dziwne układy. Nie potrafiłem wtedy dojść do przyczyn wadliwego działania i projekt zarzuciłem. Niedawno znalazłem tą kostkę i postanowiłem wylutować z niej scalaki (licznik UCY7490 i bramki NAND UCY 7400) i i zrobić ją na nowo. Bogatszy już o wiedzę z techniki cyfrowej, a dokładnie o minimalizację za pomocą tablic Karnaugh udało mi się zaprojektować nowy schemat logiczny, a wieloelementowy układ zasilania zastąpić stabilizatorem 7805. Tutaj podejrzewam jeden błąd, który popełnił autor. Mianowicie wykorzystał w logice 6 bramek NAND z dwoma wejściami. Mi testując kilka kombinacji kolejności losowania nie udało się zejść poniżej 7 bramek NAND. Prawdopodobnie nie było negowane jedno wyjście sterujące LEDami, ale może to był jakiś mój błąd. W oryginale dwie pozostałe bramki były wykorzystane jako generator impulsów dla licznika. Ja z racji tego, że została mi jedna bramka skorzystałem z generatora na NE555. Układ przetestowany na płytce stykowej. Wszystko działa bez zarzutu. Mam jednak jedną wątpliwość i proszę o podpowiedź oraz ewentualne uwagi do schematu.

1) Czy takie podawanie impulsów z generatora NE555 jest prawidłowe, czy też może lepiej przyciskiem uruchamiać generator?
  • REKLAMA
  • #2 16344321
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1888
    Włącz/wyłącz generator powinno być sterowane przez bramkę logiczną, którą można wykorzystać - jest jedna wolna lub wykorzystać pin4, NE555

Tam generator, powinien być typu lasowego; szumiący tranzystor, dioda Zenera
  • #3 16344411
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 98
    Bez przesady z tym generatorem liczb losowych dla zabawki z elektroniczną kostką... Obecne włączanie sygnału zegarowego "na chama" może wygenerować tyle zakłóceń, że nawet ten NE555 jest średnio potrzebny:) Zostaw jak jest.
  • REKLAMA
  • #4 16344833
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Bardziej się skomplikować nie dało. Tu proste rozwiązanie z układem zwolnienia animacji do zatrzymania losowania
  • REKLAMA
  • #5 16344938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16344955
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 522
    Taka kostka opisana została również w książce D. Nuhrmana pt. "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz-Układy".
  • #7 16345059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16345538
    315-2DP
    Poziom 17  
    Christophorus napisał:
    24 Proste układy elektroniczne do samodzielnego wykonania - Dla domu

Na 99% to była ta książka. Czy ktoś mógłby mnie poratować skanem fragmentu ze schematem i płytką z tej książki? Może uda mi się usunąć NE555 :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 16345757
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16346450
    Gonza
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Kiedyś, z 17 lat temu składałem zestaw z Nord Elektronik, kostka na dwóch scalakach, 7406 i 7493, garstka elementów, działać działała, gdzieś ją jeszcze mam, na foto schemat, może się przyda. Elektroniczna kostka do gry bez uC - problemy z działaniem i poprawki po latach
  • #12 16348216
    315-2DP
    Poziom 17  
    Sprawdziłem schematy podesłane przez olekt2002 i Christophorus. Po likwidacji małego błędu tj. połączeniu katody diody D5 z katodą diody D3, a nie katodą diody D4 układ będzie działał poprawnie. Liczenie będzie się odbywało w sekwencji 6-5-4-3-2-1 z małą uwagą, że na diodach liczby będą się prezentować następująco:

1:
    X - X
    X O X
    X - X
    2:
    X - X
    O X O
    X - X
    3:
    O - X
    X O X
    X - O
    4:
    O - O
    X X X
    O - O
    5:
    O - O
    X O X
    O - O
    6:
    O - O
    O X O
    O - O
    W mojej kostce będzie to wyglądać następująco:
    1:
    X - X
    X O X
    X - X
    2:
    X - O
    X X X
    O - X
    3:
    X - O
    X O X
    O - X
    4:
    O - O
    X X X
    O - O
    5:
    O - O
    X O X
    O - O
    6:
    O - O
    O X O
    O - O
    czyli tak jak na "analogowej" kostce. Jest to pewnie podyktowane tym, że autor pierwotnego schematu musiał iść na kompromis, aby zaoszczędzić tą jedną bramkę, aby mieć dwie do generatora. Ja raczej zostanę przy swojej wersji, bo podoba mi się taki sposób prezentacji "rzutu".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z działaniem elektronicznej kostki do gry, zbudowanej na podstawie schematu sprzed 15 lat. Użytkownik zauważył, że pierwotny projekt nie działał poprawnie z powodu błędów w połączeniach diod LED oraz zastosowania niewłaściwych elementów. Uczestnicy forum sugerują poprawki, takie jak użycie bramek logicznych do sterowania generatorem oraz wskazują na różnice między schematem a płytką. Wskazano również na inne książki, które opisują podobne projekty. Użytkownik, po wprowadzeniu poprawek, uzyskał poprawne działanie kostki, prezentując liczby w sposób analogowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA