logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

win 10 nie widzi dysku SSD

buscador 14 Mar 2017 17:22 33957 5
REKLAMA
  • #1 16345346
    buscador
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam
    Kupiłem sobie SSD GOODRAM 240 GB Iridium pro, po zamontowaniu okazało się, że win 7 czy win10 go nie widzą (w mój komputer), chociaż Bios go wykrywa a nawet jest widoczny w menadżerze urządzeń (sprawdzałem na różnych SAT-ach). W sklepie powiedzieli, że do tego SSD nie są potrzebne dodatkowe sterowniki . Nie wiem czy dysk jest uszkodzony czy jeszcze coś przegapiłem, pomóżcie :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16345412
    buscador
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki, nareszcie się pokazał (trzeba mu było nadać wolumin, sformatować itd.) wygląda na to że te dyski zachowują się inaczej niż zwykły twardziel :) Mimo wszystko należy uważać z formatowaniem przynajmniej jak najrzadziej żeby nie skrócić żywotności pamięci. Czytałem na forach że te Gootram-y są zbyt wolne pomimo że są na dobrych kościach MLC, no ale spróbuję na nim zainstalować system to się zobaczy :)
  • REKLAMA
  • #4 16345434
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    buscador napisał:
    wygląda na to że te dyski zachowują się inaczej niż zwykły twardziel

Tak samo.

buscador napisał:
    Mimo wszystko należy uważać z formatowaniem przynajmniej jak najrzadziej żeby nie skrócić żywotności pamięci.

Bzdura.

buscador napisał:
    Czytałem na forach że te gootram-y są zbyt wolne

Bzdura nr 2 :)
  • REKLAMA
  • #5 16345484
    buscador
    Poziom 11  
    Dzięki za krótkie i zwięzłe podsumowanie :) ostatnim razem instalowałem dziewiczy dysk dobrych kilka lat temu i to jakimś programem do partycjonowania, nigdy nie robiłem tego ręcznie, więc wyleciało mi to z głowy :) A jeśli chodzi o dyski SSD to są obliczone na określoną ilość instalacji więc chyba warto go trochę uszanować.
  • #6 16346021
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    buscador napisał:
    A jeśli chodzi o dyski SSD to są obliczone na określoną ilość instalacji więc chyba warto go trochę uszanować.

Że co ? .. pewnie naczytałeś się poradników z przed kilku lat ..a to było dawno i nie prawda :)

A tak poważnie ..używaj SSD ile wlezie bez oszczędzania :)
REKLAMA