logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SSD Goodram Iridium Pro - Czy z tego dysku jeszcze coś bedzie?

Zdzisław1980 27 Paź 2023 18:54 1581 18
REKLAMA
  • #1 20788281
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Witam
    Sprawa dotyczy dysku SSD Goodram Iridium Pro 250GB.
    Zbliżenie na dysk SSD Goodram Iridium Pro 250GB
    Dysk pracował jako systemowy pod Windows 7.
    Po sklonowaniu zawartości na dysk NVMe został odłożony "na wszelki wypadek" gdyby coś poszło nie tak.
    I tak przeleżał kilka miesięcy w szufladzie.
    Przy czyszczeniu mojego PC zobaczyłem że zostały wtyczki, a ponieważ od przybytku głowa nie boli to postanowiłem go podłączyć do PC.
    I tu zonk - dysk niewidoczny.
    Pod Partition Manager widoczny tak:
    Zrzut ekranu z programu EaseUS Partition Master pokazujący stan dysków. Dysk SSD Goodram Iridium Pro 250GB oznaczony jako Dysk 6 jest nieprzydzielony.
    Próba formatowania trwa do 95%
    Zrzut ekranu z programu EaseUS Partition Master pokazujący postęp formatowania na poziomie 95% dla dysku SSD.
    I tu się zatrzymuje na jakiś czas aby wystawić komunikat:
    Zrzut ekranu z programu EaseUS Partition Master podczas formatowania dysku.
    Test powierzchni też sygnalizuje błędy.
    Wynik testu powierzchni dysku SSD z błędnymi sektorami.
    Na dysku po otwarciu świecą się obie diody (to chyba dobrze ?)
    Zbliżenie na podłączony dysk SSD Goodram Iridium Pro z widocznymi diodami LED.

Podłączony w tym stanie dysk nie grzeje się. Jedynie sterownik PHISION ma jakieś 40 stopni. Pamięć zimna.
    Czy jest jakaś szansa że ten dysk da się uruchomić - czy mam exclusive podstawkę pod kawę?
    Może jakiś program do testu/naprawy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20788423
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    A jak się zachowuje podłączony bezpośrednio, nie przez adapter USB?
  • #4 20788465
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Dzięki za odpowiedź.
    Bezpośrednio podpięty do MB powoduje że Windows zawiesza się na pierwszym etapie startowym. (ten z paskiem postępu lub kolorowymi pulsującymi okienkami).

Soft Goodrama tego dysku nie widzi gdyż nie jest sformatowany i nie ma litery - ten soft tylko takie dyski widzi.

Będę miał więc Exclusive podkładkę pod kawę :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20788474
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 776
    Podłącz bezpośrednio do płyty głównej poprzez złącze SATA, aby wykluczyć problem komunikacyjny w obudowie USB i ewentualnie sprawdź oprogramowaniem od producenta jak napisał kolega @itspec . Niestety ale dyski GoodRam to jedne z najbardziej awaryjnych, więc jest szansa że może być już po nim.
    Edit: pisaliśmy razem :) W takim razie podstawka w wersji deluxe :)
  • #6 20788832
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Dyski serii Iridium/IRDM to niby te lepsze miały być...
    Czy po podłączeniu do płyty kablem SATA dysk jest widoczny w biosie w sekcji "SATA devices" albo "Boot order" ?
    Czy istnieje aktualizacja firmware dla tego dysku ?
  • #7 20789100
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Pokaż jak widzi go DMDE
  • #8 20790147
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    bolekis napisał:

...Czy po podłączeniu do płyty kablem SATA dysk jest widoczny w biosie w sekcji "SATA devices" albo "Boot order" ?
    Czy istnieje aktualizacja firmware dla tego dysku ?

Tak dysk jest widoczny zarówno w SATA devices jak i Boot menu.
    Jest jakiś program do aktulalizacj firmware dysków SSD:
    "GOODRAM-SSD-firmware-updater_20211026.exe"
    Ale tego dysku na adapterze USB nie widzi.

Magic_moon napisał:

Pokaż jak widzi go DMDE

Pewnie to jest nic nie warte bo tylko po adapterze USB
    (jak pisałem poprzednio - Windows z tym dyskiem nie wstaje wisi na logo startowym - ja wyczekałem 15 minut i nie ruszył)
    W programie DMDE wszędzie pojawiał się windows error - błąd CRC
    Zrobiłem jakiś skaning (ignorując wszystkie błędy):
    Okno programu DMDE skanującego 240 GB dysk SSD podłączony przez USB, z widocznymi błędami CRC.
  • #9 20790241
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85

Zdzisław1980 napisał:
    Tak, dysk jest widoczny zarówno w SATA devices, jak i w Boot menu.

Czy da się cokolwiek z nim zrobić, jeżeli jest podłączony przez SATA? Na przykład z poziomu livecd jakiegoś Linuxa?

ArturJK napisał:
    Niestety, ale dyski GoodRam to jedne z najbardziej awaryjnych, więc istnieje szansa, że może już być po nim.

Czy mogą one ulec uszkodzeniu tylko przez leżenie? XD U mnie dyski GoodRam działają przez 5 lat i nic się z nimi nie dzieje, więc może to kwestia eksploatacji. Jednak korzystam z GNU/Linux, który nie obciąża dysków tak bardzo. Może problem leży w systemie Windows?
  • REKLAMA
  • #10 20790621
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Dzięki za odpowiedzi.
    niestety poza Windowsem nie znam innych systemów.

Dysk moim zadaniem ma uszkodzone pamięci.
    Jako tako się komunikuje z komputerem ale dalej już coś się skopało może jakieś pamięci - firmvare się rozsypał.
    Może któryś z domowników gdzieś go zrzucił (tak wiem że to nie mechaniczny dysk ale kości BGA są na to uczulone)
    Trudno powiedzieć.
    Ale nie chce mi się już z tym dyskiem walczyć.
    Kładę na niego krzyżyk.
    Gdyby to może był 1TB to by się opłacało powalczyć.

Jak ktoś z kolegów chciałby z nim poeksperymentować albo na części to oddam za darmo - jedynie proszę pokryć koszty wysyłki.
  • #11 20790684
    dLogan
    Poziom 23  
    Zdzisław1980 napisał:
    Jak ktoś z kolegów chciałby z nim poeksperymentować albo na części to oddam za darmo - jedynie proszę pokryć koszty wysyłki.

Napisałem pw.
  • REKLAMA
  • #12 20790739
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Dysk poszedł do jednego z kolegów na eksperymenty.
    Temat zamykam.
  • Pomocny post
    #13 20795418
    lp26
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Dzień dobry, dawno mnie tutaj nie było ;)

stałem się szczęśliwym posiadaczem dysku od kolegi Zdzisław1980, i zgodnie z umową przedstawiam mój sposób na uratowanie tego dysku:

Po podłączeniu dysku do PC po SATA, odpaliłem go w trybie "developera" (czy jak to się tam zwie poprawnie) - tj zwierając dwa testpointy najbliżej kontrolera.

W CDI sprawdziłem jego firmware - SAFM22.3. Niestety, nie znalazłem tej wersji w archiwach, więc stworzyłem instalator z firmware SAFM22.4.

Po restarcie PC, dysk wrócił do normalnego trybu, wgrałem firmware, kolejny restart - dysk wrócił do świata żywych SSD. Skan powierzchni dysku nie wykazuje problemów, prędkości są raczej standardowe. Na razie go męczę, wygląda że chce współpracować. Zrzut ekranu z narzędziem do aktualizacji firmware dla dysku SSD GOODRAM. Ekran z aplikacji HD Tune 2.55 pokazujący skan błędów dysku GOODRAM 240 GB bez uszkodzonych bloków.

Załączniki:
    • s10flasher_GOODRAM_SAFM22.4.7z (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20795562
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Fajnie że powrócił do żywych.
    Kto wie jak - ten ma.
    W życiu bym nie wiedział jak go naprawić.
    Gratulacje wiedzy i niech służy.
  • #15 20795573
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Zrób mu wykres testu z Victoria537, wtedy będzie wiadomo więcej o jego rzeczywistym stanie.
  • #16 20795616
    lp26
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Ok, Postaram sie jutro po pracy wrzucić wykres
  • #17 20796197
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    dLogan napisał:
    Czy mogą one ulec uszkodzeniu tylko przez leżenie?
    - w zasadzie nie. Musiałby bardzo długo leżeć, by procesy dyfuzyjne doprowadziły do degradacji izolatorów bramek pływających tranzystorów. SSDki psują się z powodu zużycia tego izolatora w procesach kasowania i zapisu. Ale przy mocno zużytych izolatorach dużo nie trzeba, by coś się wywaliło przy kolejnym uruchomieniu sprawiając wrażenie, że to się zepsuło "od leżenia".
    dLogan napisał:
    korzystam z GNU/Linux, który nie obciąża dysków tak bardzo.
    Wydaje Ci się. Jeśli zainteresujesz się architekturą systemu plików, z którego korzystasz (Ext4? - ale i inne ze środowiska linuksowego działają na podobnych zasadach), szybko zmienisz zdanie.
    dLogan napisał:
    Może problem leży w systemie Windows?
    - zademonstrowana później naprawa dowodzi, że nie, ale i opisane wcześniej objawy pozwalały jednoznacznie wykluczyć systemową przyczynę problemu.
    lp26 napisał:
    Skan powierzchni dysku nie wykazuje problemów, prędkości są raczej standardowe
    - wypełnij go jakąś mało ważną zawartością i
    artaa napisał:
    Zrób mu wykres testu z Victoria537,
    . Nawet, jak testy przebiegną pomyślnie, i tak mu nie ufaj. Problem może bardzo łatwo wrócić, bo stanu technicznego układów poprawić się nie da.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #18 20796307
    dLogan
    Poziom 23  
    kaleron napisał:
    Jeśli zainteresujesz się architekturą systemu plików, z którego korzystasz (Ext4? - ale i inne ze środowiska linuksowego działają na podobnych zasadach), szybko zmienisz zdanie.

System plików to jedno, ext4 chyba był mniej podatny na fragmentację niż ntfs i fat z tego co pamiętam. Miało to znaczenie przy hdd. Trzeba było zostawić dwa odpalone pc, jeden z Windowsem i drugi z Linuksem i po 12 godzinach sprawdzič parametr nazywający zdaje się total lba written. Zazwyczaj sprzęt z "gołym" Windowsem nawet jeśli stoi bezczynnie to i tak system (nie wiem w jakim celu) mieli dyskiem.
  • #19 21018607
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Dysk poszedł do testów.
    Jak się okazało rozsypał się firmware.
    Dał się naprawić - opis w wątkach.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD Goodram Iridium Pro 250GB, po długim okresie nieużywania, przestał być widoczny w systemie Windows i nie można go sformatować. Użytkownik próbował podłączyć dysk bezpośrednio do płyty głównej przez SATA, co spowodowało zawieszenie systemu. Oprogramowanie Goodram nie wykrywało dysku z powodu braku litery dysku. Po kilku próbach i testach, w tym użyciu programu DMDE, zdiagnozowano problemy z pamięcią i firmware. Ostatecznie dysk został naprawiony przez innego użytkownika, który zaktualizował firmware, co przywróciło jego funkcjonalność. Użytkownik, który pierwotnie miał problem, zdecydował się oddać dysk do testów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA