logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS3 - Dualshock 3 - pad nie ładuje się, mimo różnych przewodów i resetowania

djbubu1 15 Mar 2017 19:39 5007 6
REKLAMA
  • #1 16348016
    djbubu1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z padem Dualshock 3 ponieważ nie chce się ładować. Próbowałem różnych przewodów, resetowania i tego typu historii. Problem pojawił się w momencie gdy pad rozładował się całkowicie podczas grania. Bateria jest ok ponieważ naładowałem ją poza padem. Po podłączeniu do konsoli mrugną diody i pad normalnie działa ale się nie ładuje. Zastanawiam się czy problem nie leży po stronie układu ładowarki albo procesora. Posiada ktoś może schemat ideowy do tego pada?
    Pozdrawiam serdecznie oraz z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 20249307
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Siemka. Mam identyczny przypadek. Baterię wyjołem i naładowałem zasilaczem ale po włożeniu do pada dalej nie ładuje, chodź pad działa. Doszedłeś o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 21547376
    bercikmix
    Poziom 9  
    >>20249307
    Witam, ja też mam podobny przypadek: akumulator nowy. Na konsoli informacja "brak ładowania", po wyjęciu baterii działa na kablu, również jak jest naładowany, akumulator działa bez kabla.
  • REKLAMA
  • #4 21547766
    kalidor1984
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    W padzie jest uszkodzony chip od ładowania w zależności od modelu pada są różne, taka sama sytuacja jest w w padach od ps4.

Najczesciej dzieje sie to tak jak pad jest ladowany ładowarkami od telefonów czy innymi urzadzeniami a nie bezposrednio z kosnoli.

Naprawa jest mozliwa ale najczesciej nieopłacalna
  • #5 21548235
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Wystarczy moduł ładowarki li-ion TP4056 z alledrogo podłączyć równolegle i ładowanie wraca za 3,49 zł.
  • REKLAMA
  • #6 21565966
    kalidor1984
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    >>21548235 Widziałem ten filmik i faktycznie działa ale nie udało mi sie potem upchnąć tego do pada,jak masz pomysł jak to zrobić chetnie spróbuje
  • #7 21567477
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Tam gdzie silniczki, trzeba wyciąć kawałek ramki i w niektórych przypadkach zmniejszyć odważnik na osi silnika i cieniutkimi izolowanymi kabelkami przyklejony do obudowy doprowadzić do punktów złącze baterii, złącze płytki portu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z ładowaniem pada Dualshock 3 pojawia się po całkowitym rozładowaniu baterii podczas gry. Mimo użycia różnych kabli i resetowania, pad działa po podłączeniu do konsoli, lecz nie ładuje się. Bateria jest sprawna, co potwierdza jej naładowanie poza padem. Przyczyną może być uszkodzony układ ładowania (chip ładowarki) lub procesor w padzie. Uszkodzenie często występuje, gdy pad jest ładowany ładowarkami innymi niż oryginalna konsola. Naprawa jest możliwa, ale zwykle nieopłacalna. Jako tanią alternatywę proponuje się równoległe podłączenie modułu ładowarki Li-ion TP4056, dostępnego na platformach typu Alledrogo, co przywraca funkcję ładowania. Montaż modułu wymaga modyfikacji obudowy, np. wycięcia fragmentu ramki przy silniczkach oraz prowadzenia cienkich izolowanych przewodów do punktów złącza baterii i portu ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA