logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-DA20 - overload po kilku sekundach grania, wymienione kondensatory i wentylator

witorio 16 Mar 2017 16:20 3282 4
REKLAMA
  • #1 16349824
    witorio
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam,
    wiem, że temat był już wielokrotnie wałkowany lecz w moim przypadku chyba usterka leży gdzie indziej. Wszystko zaczęło się dwa tygodnie wcześniej, gdy podczas grania (normalne granie, głośność w okolicy ludzkiej mowy + trochę więcej) włączył się wspomniany błąd. Raz. Potem był przez jakiś czas spokój, amplituner grał normalnie. I znów się włączył. Za każdym razem po odczekaniu chwili można było włączyć amplituner ale na krócej. W końcu przestał się włączać. Co zrobiłem:
    - przeczyściłem wentylator, nasmarowałem go oliwą do maszyn - pomogło na jakieś 2h. Potem znów to samo,
    - wymieniłem wentylator na wg mnie podobny nowy (12DC, prąd 0.09A - bo tyle ma oryginalny), pomogło na kolejne 15 minut grania (i tu sprawdziłem ręką - wentylator kręcił się),
    - wymieniłem kondensatory C771, C772, C774, C775, C776, C777, C778, C779, C780 ; poprawiłem luty w dwóch hybrydach - bez zmian.

Obecnie da się włączyć amplituner, końcówki mocy się załączają i grają, ale tylko przez jakieś 15 sekund. Potem się wyłącza. Za drugim razem włącza się na krócej, za trzecim na jeszcze krócej, a po którymś razie przy skręceniu głośności na 0, nie włącza się w ogóle. I nie ma znaczenia czy kolumny są podłączone czy nie. Oczywiście na niepodłączonych efekt jest taki sam, tzn. załącza końcówki mocy i po ok. 15 sekundach je wyłącza, a potem włącza się na coraz krócej.

Czy ktoś ma jakieś pomysły co można sprawdzić / wymienić? W przyszłym tygodniu poprawię wszystkie luty na płycie głównej (bo nie mam innego pomysłu), ale wydaje mi się , że to może być coś innego. Samych pomiarów napięć nie bardzo mam jak zrobić , bo dojście do miejsca gdzie się znajdują blokuje płyta B (surround). Ale jak będzie trzeba to coś wykombinuję.

Link do schematu:
    https://www.elektrotanya.com/technics_sa-da20.rar/download.html
  • REKLAMA
  • #2 16349850
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9371
    Skoro już podałeś link, to znaczy, że schemat pobrałeś. Mało eleganckie wydaje mi się nie zamieszczenie tegoż, a zmuszanie potencjalnych pomagających, by sami sobie pobierali...
    witorio napisał:
    W przyszłym tygodniu poprawię wszystkie luty na płycie głównej
    Ja bym od tego zaczął... :)
  • REKLAMA
  • #3 16350249
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Zmierz napięcie stałe bezpośrednio na wyjściach wzmacniaczy mocy. Zacznij od kanałów frontowych. Masz 15 sekund na pomiar.
  • REKLAMA
  • #4 16426447
    witorio
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Sorki, że nie było ode mnie odpowiedzi od dłuższego czasu, ale praca ... Powracam do tematu. Sprawdziłem napięcia stałe na wyjściach , wszędzie jest 0V. Przelutowałem płytę główną i jest tylko niewielka poprawa, tzn. wzmacniacz włącza się (czy z obciążeniem czy bez - dźwięk daje taki jak przed usterką) i po max kilkunastu sekundach się wyłącza. Dziś przy pierwszej próbie wytrzymał około minuty. Dodatkowo zmierzyłem profilaktycznie wartości rezystorów (bez ich wylutowywania z płyty), które znajdują się na schemacie w regulatorze obrotów wiatraczka (schemat 3-ci na dole). Wartości były ok. W pobliżu tego regulatora znajdowały się jeszcze inne rezystory i na jednym z nich zauważyłem coś dziwnego. Mianowicie R694 miał mieć rezystancję równą 100k , a miernikiem nie udało mi się jej zmierzyć (stale rosła od ok. 20k wzwyż). Nie sprawdziłem czy doszło bo do 100k, ale wyglądało jakby coś się ładowało energią z miernika. Nie wiem czy ma to znaczenie i czy jest to prawidłowe, ale pisze o tej anomalii. Rezystor ten R694 znajduje się na schemacie 1-szym obok Q614 pod hybrydą IC602.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co można z tym fantem zrobić?

Poniżej zamieszczam schemat w trzech częściach (tylko taki miałem).
    PS. Podając linka do całej instrukcji serwisowej nie miałem zamiaru nikogo urazić, problem z tym schematem jest taki, że jest to zbiór połączonych ze sobą pdf'ow w dodatku spakowanych. Myślałem, że tak będzie prościej.

Technics SA-DA20 - overload po kilku sekundach grania, wymienione kondensatory i wentylator Technics SA-DA20 - overload po kilku sekundach grania, wymienione kondensatory i wentylator Technics SA-DA20 - overload po kilku sekundach grania, wymienione kondensatory i wentylator
  • #5 16481233
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Sprawdź elementy na POWER PCB. Tam jest trafo pomocnicze z przekaźnikiem włączającym główny transformator. Być może tam jest usterka i odcina Ci zasilanie. Dziwne, że działa coraz krócej. Pomierz tam napięcia i sprawdź/wymień kondensatory.
REKLAMA