logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus GeForce 210 - 4 mobo wykrywają nie wykrywając karty (lecę na integrze)

PanSucharek 16 Mar 2017 16:33 648 4
REKLAMA
  • #1 16349853
    PanSucharek
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    Otóż od kilku dni w komputerze nie działa karta graficzna Asus GeForce 210.
    Windows XP wykrywa w menedżerze zadań 'Sterownik wideo zgodny z VGA' czy jakoś tak.
    Stało się tak nagle, po aktualizacji sterowników od NVidii, znaczy karta działała chyba do momentu aż wyłączyłem komputer.
    Sprawdzałem na 2 dyskach i 4 mobo, to samo.
    Specyfikacja:
    AMD Athlon II X2 250
    4GB Ramu
    Główne mobo: Asus M5A78L-M LX
    Zasilacz NeoTec Magnus 400W
    Dysk: Seagate Barracuda 500GB 7200Rpm
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16349865
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3523
    PanSucharek napisał:
    Windows XP wykrywa w menedżerze zadań 'Sterownik wideo zgodny z VGA' czy jakoś tak.

To dobrze.

Teraz pobierz sterowniki pod swoja kartę z www.nvidia.com i je zainstaluj.
  • REKLAMA
  • #3 16350002
    PanSucharek
    Poziom 7  
    Właśnie je zainstalowałem, i bardzo fajnie leciało dopóki nie włączyłem komputera. Ale jeszcze raz zainstaluje, tak dla pewności.
  • REKLAMA
  • #4 16350973
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Najlepiej jak byś wywalił wszystkie sterowniki które masz zainstalowane w systemie, a dopiero wtedy zainstalował najnowszy. Może jednak ta aktualizacja nie przebiega do końca pomyślnie i tutaj pojawia się problem.

Pamiętaj też że czasami trafia się wadliwy sterownik który z jakiegoś powodu nie działa poprawnie z daną kartą, możesz ocenić to instalując wcześniejszą wersję.

Jest jeszcze jedna metoda diagnostyki - uruchom komputer z dystrybucji Live (Linux Mint / Ubuntu) i oceń zachowanie karty, jeżeli będzie działać poprawnie problem masz z oprogramowaniem. Jeżeli dystrybucja Live także napotka problemy to możliwe że karta jest uszkodzona.
  • #5 16352207
    PanSucharek
    Poziom 7  
    Kiedy chciałem zainstalować ponownie sterowniki wyskoczył błąd, że nie można zainstalować sterowników ponieważ nie wykryto karty graficznej. Jedyny Live jakiego mam to Android x86, a Internetu mam mało. Mój główny dysk ma WinXP, drugi też, lecz tego używałem wcześniej z tą samą kartą i normalnie wszystko działało. Więc chyba karta się uszkodziła tak sama z siebie :)
REKLAMA