logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować minijack 4-polowy (5 przewodów) w słuchawkach?

TracerP 17 Mar 2017 22:12 714 4
REKLAMA
  • #1 16353094
    TracerP
    Poziom 9  
    Witam mam problem z wymiana minijacka w słuchawkach, otóż jest 5 przewodów: czerwony, miedziany, zielony, niebieski, czerwono-zielony.
    Rozebrałem słuchawki i do głośnika prawego podpięty jest czerwony i miedziany a do lewego głośnika zielony i miedziany. Niebieski i czerwono-niebieski powinny być od mikrofonu, ale po sprawdzeniu buzzerem miedziany jest zwarty tylko z zielonym a niebieski jest zwarty z czerwonym, zostaje zielony i czerwono-niebieski które nie są z niczym zwarte, czy to oznacza że słuchawki nadają się tylko do wyrzucenia? Jeśli nie prosiłbym o jakąś poradę w związku jak poprawnie to przylutować. Z góry dziękuję pozdrawiam

P.S Jak przylutuję czerwony do prawego kanału zielony do lewego i miedziany do masy gra tylko jedna słuchawka. Dodam jeszcze tylko że na mikrofonie mi nie zależy ale do telefonu potrzebuję 4 polowego jacka żeby słuchawki działały
  • REKLAMA
  • #2 16353311
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    TracerP napisał:
    do telefonu potrzebuję 4 polowego jacka żeby słuchawki działały
    To jaki Ty masz telefon? Nie zdarzyło się, aby normalne słuchawki nie działały mi na telefonie.
    TracerP napisał:

P.S Jak przylutuję czerwony do prawego kanału zielony do lewego i miedziany do masy gra tylko jedna słuchawka.
    TracerP napisał:
    o głośnika prawego podpięty jest czerwony i miedziany a do lewego głośnika zielony i miedziany.
    Czyli nie masz masy. Sprawdź ciągłość przewodu, albo szukaj kabla zwartego z łączówką drugiej wkładki.
  • REKLAMA
  • #3 16353436
    TracerP
    Poziom 9  
    Telefon mam Moto G4, jak wpinam standardowego Jacka 3 polowego dźwięk jest cichy i zniekształcony, każde słuchawki z 4 polowym jackiem grają dobrze. Napisałem w poście wyżej że zmierzyłem wszystkie kabelki akustycznyn testerem ciągłości i wyszło
    Miedziany-zielony
    Czerwony-niebieski
    Czerwono-niebieski- z niczym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16356985
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Kilka dni temu naprawiałem słuchawki JBL kolegi mojego syna. I było tak, że jedna słuchawka miała masę na kablu a druga na oplocie - myślę, że to miał kolega na myśli pisząc miedziany. A po kolei tak

top - kanał lewy - 1 kabel
    1 pierścień kanał prawy - 1 kabel
    2 pierścień masa - 1 kabel + oplot (chyba ten miedziany)
    obudowa - mikrofon

Kabel od mikrofonu (u mnie był biały) był ekranowany oplotem.
    Z tego co się zorientowałem, to taki układ dominuje, ale zdarza się, że niektórzy zamieniają mikrofon z masą.
  • #5 16357692
    TracerP
    Poziom 9  
    Przydatna informacja, przysiadę jeszcze raz nad tymi słuchawkami w najbliższym czasie uzbrojony w tą wiedzę, a jak sie nie uda to poprostu kupię nowe słuchawki bo za niedługo braknie kabla :)
REKLAMA