logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przylutować wejście mini JACK do kabla słuchawkowego?

Mr.Kondzio 26 Wrz 2015 22:17 939 11
REKLAMA
  • #1 15023448
    Mr.Kondzio
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Na wstępie chcę przeprosić za umieszczenie tematu w złym dziale, ale nie mogłem znaleźć wyszukiwarki działów, a zależy mi na odpowiedzi.Proszę o nie usuwanie tylko o przeniesienie. Mam problem z lutowaniem mini jacka do kablasłuchawkowego. Robiłem to już dużo razy, jednak teraz natknąłem się na problem. Przygotowałem kabel zerwanych słuchawek, a tam ku mojemu dziwieniu, zamiast 3 kabli, 4. Dodam, że nie są to słuchawki z mikrofonem. Nie wiem jak to polutować. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 15023461
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1252
    Słuchawka lewa dwa przewody, słuchawka prawa dwa przewody to razem daje nam cztery przewody :D .
  • #3 15023484
    Mr.Kondzio
    Poziom 9  
    Nie, normalnie jest masa+ lewy i prawy kanał. W tych jest jeszcze jeden kabelek.
  • REKLAMA
  • #5 15023871
    Mr.Kondzio
    Poziom 9  
    Nie mam możliwości tego zrobić.
  • #6 15024701
    Mr.Kondzio
    Poziom 9  
    Czy ktoś miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #7 15024914
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Zrób zdjęcie albo kolory tych przewodów
  • #8 15024934
    Mr.Kondzio
    Poziom 9  
    masa, niebieski, czerwony, zielony
  • #9 15026007
    Mr.Kondzio
    Poziom 9  
    Nikt nie jest w stanie pomóc?
  • #10 15026451
    footmanx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zakładam, że w internecie nie znalazłeś schematu i nie posiadasz miernika - spróbuj "zakręcić/przytknąć" przewody od słuchawek do źródła i zobacz, które będą grały.
  • REKLAMA
  • #11 15026562
    Mr.Kondzio
    Poziom 9  
    Próbowałem to lutować zakładając, że czerwony to prawy kanał ,a niebieski lewy. Lutowałem na zmianie zielony do jednego i drugiego. Przy komputerze podłączając do wejścia słuchawkowego działało, ale jedna słuchawka grała ciszej. Kiedy podłączyłem do telefonu to grała tylko jedna.
  • #12 15026605
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Kiedyś to działało, dużo kombinacji nie ma bo to tylko cztery kabelki po dwa do każdej słuchawki, podłącz wtyk na kawałku kabelka i wyprowadź trzy końcówki (wspólny/masa, L, P), ze słuchawek masz cztery kabelki, które dwa idą do której słuchawki sprawdzisz bateryjką 1,5V, potem kombinuj, lutujesz kabelki więc będzie łatwo, wiesz oczywiście, że słuchawki muszą być w jednakowej fazie czyli membrany muszą się wychylać w jedną stronę po podłączeniu np. tej bateryjki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z lutowaniem mini jacka do kabla słuchawkowego, ponieważ zamiast trzech przewodów znalazł cztery. W dyskusji zasugerowano, że cztery przewody mogą pochodzić z dwóch słuchawek (lewej i prawej), a dodatkowy przewód może być masą. Użytkownik próbował lutować przewody, zakładając, że czerwony to prawy kanał, a niebieski lewy, co skutkowało różnymi problemami z dźwiękiem. Inni uczestnicy dyskusji doradzili użycie omomierza do identyfikacji przewodów oraz sprawdzenie, które przewody odpowiadają za dźwięk, sugerując również testowanie z baterią 1,5V, aby upewnić się, że membrany słuchawek działają w tej samej fazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA