logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć przepływ wody w rurze bez fizycznego wpinania się w instalację?

m.biruta 19 Mar 2017 08:11 5064 10
REKLAMA
  • #1 16355566
    m.biruta
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Cześć,
    Projektuję układ który będzie monitorował kiedy w domu zużywa się wodę. Nie chcę monitorować tego ile wody się zużywa, a kiedy. Zastanawiam się w jaki najmniej inwazyjny sposób można to zrobić, najlepiej bez wpinania się fizycznego w rurę. Jedyne co mi przychodzi do głowy to mikrofon przytknięty do rury i nasłuchiwanie szumów które generuje płynąca woda. Trzeba by pewnie filtrować szum z innych rur które się jakoś tam niosą po całej instalacji, ale myślę że da się to zrobić. A może ktoś z kolegów ma inny pomysł na realizację takiego czujnika?
  • REKLAMA
  • #2 16355575
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 744
    m.biruta napisał:
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to mikrofon przytknięty do rury i nasłuchiwanie szumów które generuje płynąca woda.
    Zły pomysł.

m.biruta napisał:
    Trzeba by pewnie filtrować szum z innych rur które się jakoś tam niosą po całej instalacji, ale myślę że da się to zrobić.
    Tylko myślisz, że da się to zrobić.

m.biruta napisał:
    A może ktoś z kolegów ma inny pomysł na realizację takiego czujnika?
    Mam.

Mimo, że:
    m.biruta napisał:
    Zastanawiam się w jaki najmniej inwazyjny sposób można to zrobić, najlepiej bez wpinania się fizycznego w rurę.

Najlepszym rozwiązaniem będzie podpięcie drugiego licznika. Wyrzucasz cały mechanizm pomiarowy. Po środku tego co zostanie obraca się magnes (wewnątrz obudowy). Z niego możesz brać impulsy do pomiaru.
  • #3 16355617
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Mam inny pomysł, bez interwencji w instalację:
    poprzez przeźroczystą pokrywę licznika widać wskazówki, które się obracają. Dla wykrycia ruchu należy użyć układu z "myszy" optycznej (ew. całą "mysz"), modyfikując optykę tak, aby ogniskowała się o 2 cm niżej.
  • REKLAMA
  • #4 16356212
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6135
    Cytat:
    poprzez przeźroczystą pokrywę licznika widać wskazówki, które się obracają
    Oprócz wskazówek jest tarcza a na niej na przemian jasne i ciemne pola, ten element obraca się najszybciej i najłatwiej wykryć jego ruch, widziałem nawet "profesjonalne" (a przynajmniej szeroko stosowane) urządzenie do zdalnego "odczytu" liczników, którego zasadniczą częścia był transoptor odbiciowy ustawiony nad w.w tarczą, przyklejono go do licznika klejem na gorąco, wyglądało amatorsko, tyle ze amator nie porwał by sie na monitoring stanu liczników we wszystkich mieszkaniach dużego osiedla.
  • #5 16356588
    m.biruta
    Poziom 16  
    Tyle że ja chcę monitorować zużycie ciepłej wody, a więc muszę monitorować konkretną rurę (wejście zimnej wody do zasobnika) a nie licznik główny.
  • REKLAMA
  • #7 16356658
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Jak to jest ciepła woda, to może czujnik temperatury, przy przepływie temperatura wzrasta, potem opada. Dokładność może nie do kończ zadowalająca, ale do celów statystycznych wystarczy.
    Pod warunkiem, że nie ma tam wymuszonego obiegu CWU.
  • #8 16356695
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    nuszek napisał:
    Jak to jest ciepła woda, to może czujnik temperatury, przy przepływie temperatura wzrasta, potem opada
    Na odcinku od obiegówki do kranu, na obiegówce jest w miarę stała.
    Dlaczego bardziej interesuje się czy ktoś i kiedy bierze wodę a nie ile bierze? :)
  • #9 16356843
    m.biruta
    Poziom 16  
    Temperatura raczej odpada ponieważ jak już napisałem chcę mierzyć na rurze ZASILAJĄCEJ zasobnik, a nie tej lecącej do kranów ze względu właśnie na cyrkulację która zafałszowałaby wyniki.
  • #10 16357945
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Może użyć tzw. rotametru? Używa się takich do pomiaru przepływu w ogrzewaniu podłogowym. Dokładając czujnik optyczny można by stwierdzić przepływ wody w rurze
  • REKLAMA
  • #11 16357957
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Odpowiedzią na Twoje zapotrzebowanie jest pomiar techniką czasu przejścia (transit time) wiązki ultradźwiękowej, nie wiem jednak, czy do zrobienia amatorsko.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nieinwazyjnego sposobu na monitorowanie przepływu wody w rurze, koncentrując się na czasie zużycia, a nie na ilości. Proponowane rozwiązania obejmują użycie mikrofonu do nasłuchiwania dźwięków przepływającej wody, zastosowanie optycznego czujnika do monitorowania ruchu wskazówek licznika, a także wykorzystanie rotametru lub technologii pomiaru czasu przejścia ultradźwięków. Wskazano również na możliwość użycia czujnika temperatury, jednak ze względu na cyrkulację ciepłej wody, ta metoda została odrzucona. Użytkownik podkreśla, że interesuje go monitorowanie konkretnej rury zasilającej zasobnik ciepłej wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA