logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik przepływu wody do piły z dyskiem - jak wybrać i gdzie kupić?

tqmeh 02 Paź 2005 10:33 4659 7
  • #1 1866283
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witam!
    mam maszyne w ktorej jest konieczna kontrola dostarczania wody najlepszy byl by czujnik ale nie cisnieniowy moze ktos ma namiary na cos takiego jakie kryteria trzeba spelnic ile wody napiecie itd. (gdzie kupic)
    Pozdrawiam :D

Po propozycjach widze ze za slabo okreslilem jak moje "ustrojstwo" pracuje: jest to pila do ciecia z krecacym sie dyskiem po jego bokach w ksztalcie U jest zalozona rurka z nawierconymi otworami z ktorych leci woda. Caly problem jest w tym ze gdy woda przestanie leciec rurka jest dalej mokra (kapie z niej) a to moim zdaniem dyskwalifikuje niektore rozwiazania. Naj odpowiedniejsze bylo by urzadzenie dykrywajace strumien wody.
  • #2 1866303
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3454
    Witam
    Zwykły czujnik pojemnościowy, zadziała gdy poziom wody zbliży się do niego. Do kupienia w ELFA , TME.
    Pozdrawiam
  • #3 1868794
    grigor1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Polecam przekaźniki kontoli poziomu wody LOVATO, stosuję takie w pralnicach przemysłowych, można kupić wersję wielosondowe zasilane 24VDC.
  • #4 1871335
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja polecam przekaxnik kontroli poziomu EMR4-N100-1-B z Moeller-a
    dołączasz 3 sondy (pręty) i układ sterowania napełnianiem gotowy
  • #5 1871678
    pewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Prostym rozwiązaniem będzie zastosowania czujnika kontraktonowego w konstrukcji jako "pływak" i bespośrednio będziesz mógł sterować jakiś element wykonawczy./przekaźnik/
    pzdr
  • #6 1872565
    Dareks
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    A może dedykowany układ LM1830-właśnie na nim zrobiłem czujnik poziomu wody
  • #7 1872653
    wojtek54
    Poziom 11  
    witam,
    miałem podobny problem w wytwornicy pary , zastosowałem trzy elektrody
    o różnej długości i sprytnie podłączyłem do przekażników i działa już trzy
    lata .
  • #8 1891951
    emus
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam,
    Zobacz stronę www.turck.pl. Znajdziesz tam sygnalizatory przepływu wody, oleju, powietrza.
    emus

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru czujnika przepływu wody do piły z dyskiem, gdzie konieczna jest kontrola strumienia wody, a nie tylko poziomu czy ciśnienia. Problemem jest utrzymująca się wilgoć na rurce z otworami, co wyklucza niektóre rozwiązania oparte na detekcji wilgoci lub ciśnienia. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie czujników pojemnościowych wykrywających obecność wody, przekaźników kontroli poziomu wody LOVATO zasilanych 24VDC, a także przekaźników EMR4-N100-1-B firmy Moeller z sondami prętowymi. Alternatywnie sugerowano użycie czujników kontraktonowych z pływakiem do bezpośredniego sterowania przekaźnikiem. Wspomniano także dedykowany układ LM1830 do detekcji poziomu wody oraz rozwiązanie z trzema elektrodami o różnej długości podłączonymi do przekaźników. Na koniec wskazano stronę firmy Turck oferującą sygnalizatory przepływu wody, oleju i powietrza, co może być przydatne do wykrywania faktycznego przepływu wody w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA