Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altus 300 jaki wzmacniacz??

dariusz2021 23 Mar 2017 13:06 2910 36
Automation24
    dariusz2021
    Level 9  
    Witam, poszukuje mocnego amplitunera stereo do kolumn Tonsil Altus 300, lepiej jakby był nowy do 1600 zł w ostateczności może być używany - ten będzie dobry Wzmacniacz PIONEER A-502R + Odtwarzacz CD PD-207?
    W tej chwili mam Yamahe R-N301 którą była w zestawie. A może taki Wzmacniacz Tonsil WL-150U PA, 100V, USB, 5-stref?
  • Automation24
    andrew54
    Level 27  
    Bardziej chaotycznego tematu nie widziałem, piszesz że chcesz mocny amplituner a pytasz czy będzie dobry wzmacniacz + cd player, a następnie proponujesz jakiś radiowęzłowy wielostrefowy mikser ze wzmacniaczem? Zastanów się co tak naprawdę chcesz, radia słuchać z amplitunera, miksować utwóry i puszczać w 5 strefach na kilkunastu kolumnach czy zwykłego stereo?
    Pablo1964
    Moderator
    Do czego ma służyć sprzęt? W jakim pomieszczeniu?
    dariusz2021
    Level 9  
    Szukam mocnego wzmacniacza stereo. Ja nie wspominałem że chcę inne kolumny :) są nowe i nie zamierzam ich zmieniać na badziewie typu MADE IN CHINA. Proszę o modele wzmacniaczy. W tej chwili mam Yamahe R N-301 która była w zestawie z tonsilem 300 ale jest za słaba. Ja mogę zmienić kolumny :) jeśli spłaci Pan za mnie bank czyli 3000 zł a później może Pan zafundować mi kolejny sprzęt za 5000 zł :)
    Pablo1964
    Moderator
    Miałem na myśli wielkość kolumn i pomieszczenia. One nie mają prawa zagrać dobrze w tym pomieszczeniu, będą dudnić. I żaden wzmacniacz nie pomoże, szkoda wyrzucać pieniędzy w błoto.
    Pablo1964
    Moderator
    To wina pomieszczenia, nie wzmacniacza.
  • Automation24
    dariusz2021
    Level 9  
    Wcześniej miałem zestaw kina domowego, amplituner Onkyo TX NR 525 + Taga Harmony 406V2. Przy 60 dB grało głośniej od tego zestawu w tym samym pomieszczeniu. Każdy twierdzi, że amplituner stereo jest dwukrotnie wydajniejszy niż te ampli wielokanałowe?
    sebap
    Level 41  
    Grało głośniej bo kolumny duszą się w tak małym pomieszczeniu. Nie możesz tego zrozumieć?
    Na tak mały metraż to małe monitory a nie tak duże krowy jak Altusy, które w dodatku nie grzeszą jakością dźwięku.
    dariusz2021
    Level 9  
    Nie rozumiem :) nie dusiły się pętli żadna nie miała :) a tak na poważnie nie wieże w takie rzeczy. Jeśli Taga potrafiła zgrać głośno to ten zestaw tym bardziej powinien grać konkretnie. Kumpel ma wieże + tonsail altus 110. Pokój 9m2, 30/40 DB gra głośno a przy 60 DB bez komentarza. To nie wina pokoju!!! W garażu rozstawić :) czy na podwórku? :) O jakich monitorach Pan mówi proszę podać model. Trzy lata temu miałem kino plastikowe. Moc 5x14WAt które powinno grać głośno w pokoju 7m2??? a tak nie było. Teraz Pan napisze :) że za duży pokój a za małe kino :)
    sebap
    Level 41  
    Napisz jeszcze czym robisz te pomiary natężenia dźwięku.
    sebap
    Level 41  
    Słyszysz ile decybeli wydaje zestaw głośnikowy? Kpisz sobie z nas?
    dariusz2021
    Level 9  
    Napisze to jeszcze raz, słyszę różnice między zestawami który z nich gra głośniej. I nikt mi nie wciśnie kitu że to zależy od pomieszczenia. Druga sprawa, lewa kolumna grała ciszej od drugiej różnica była w 2 DB. Ja to słyszę dla mnie to żaden problem, ja nikomu nie każe w to wierzyć, serwisant też był zdziwiony. Co mam zrobić żebyście podali mocniejszy wzmacniacz? cały czas czepiacie się pomieszczenia. :)
    andrew54
    Level 27  
    Pominę kwestie decybelomierza w uszach bo niemam do tego sił, ale coś mi się wydaje kolego że Ty nie chcesz grać, tylko się "tłuć" im głośniej tym lepiej bez znaczenia jakości i bardziej niż moc potrzebny Ci będzie korektor dźwięku albo dobre podbicie Loudness. Yamaha ma naturalne zrównoważone brzmienie które przy mało ambitnej muzyce się poprostu nie sprawdza.

Jak upierasz się przy mocniejszym wzmacniaczu to proszę:

http://allegro.pl/denon-pma-1060-i6763039292.html#thumb/1

Mocy ma ogrom i podbicie "Loudness". Tylko niewiem na co Ci ta moc jak altusy 300 mają znamionowo 100 wat (GDN30/100)
    Pablo1964
    Moderator
    dariusz2021 wrote:
    I nikt mi nie wciśnie kitu że to zależy od pomieszczenia.

Próbowałeś posłuchać swojego sprzętu w większym pomieszczeniu?
    Pablo1964
    Moderator
    To na podstawie czego tak twierdzisz?
    Pablo1964
    Moderator
    To nie mam więcej pytań. Winne jest złe dopasowanie kolumn do pomieszczenia. Aby dobrze brzmiało, należy wymienić jedno albo drugie.
    Pablo1964
    Moderator
    Z pewnością Altus 110 w pomieszczeniu 9 m² (u sąsiada) jest mniej absurdalnym rozwiązaniem niż Altus 300 w pomieszczeniu 7 m². Zapewne stąd wzięła się różnica w odbiorze.
    sebap
    Level 41  
    Jeśli chodzi o kolumny to do tego pomieszczenia będą jak najbardziej ok. Jeśli chodzi o wzmacniacz to przy poborze mocy rzędu 200W niech odda połowę, to podziel na 2 kanały to będzie max 50W. Kolumny mają 85W więc odpowiedź brzmi tak, te kolumny z tym wzmacniaczem będą jak najbardziej ok.
    Napisz tylko co masz na myśli pisząc zestaw bo chyba nie buczypudła Altusy z tymi Klipsch'ami?
    sebap
    Level 41  
    Upewniam się - chcesz podłączyć 4 kolumny (pomijając fatalny pomysł z Altusami) do jednego wzmacniacza w pomieszczeniu 7m2?