Witam. Jak w temacie jaki polecacie amplituner lub wzmacniacz żeby dało radę z altusami 300, niestety jestem zielony w tym temacie... najważniejsze żeby dany sprzęt posiadał wejście optyczne.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdanko5654 napisał:Moja propozycja to Yamaha-a-s301Najlepiej nowy tak do 1000zł
gorki73 napisał:danko5654 napisał:Moja propozycja to Yamaha-a-s301Najlepiej nowy tak do 1000zł
nowy około 1500zł
https://allegro.pl/oferta/yamaha-a-s301-zintegrowany-wzmacniacz-stereo-11247527368
ale używkę można kupić do 1000..
https://allegro.pl/oferta/yamaha-a-s301-zintegrowany-wzmacniacz-stereo-11247527368
Ps U mnie Yamaha gra ponad 21 lat bez żadnej usterki...o przepraszam jeden z impulsatorów wejść już tak nie przełącza jak kiedyś ...nie mam kiedy to zrobića koszt oryginalnego ALPSA to 5zł..
danko5654 napisał:Witaj, stara szkoła audio mówi , żeby dobierać kolumny, które mają od 10% do 30% mocy ciągłej więcej niż wzmacniacz czyli w Twoim przypadku musiałby to być wzmacniacz 115W -135W bo to stanowi te 30 i 10 % mniej niż moc ciągła kolumn (150W ). Przyjmujesz do obliczeń moc ciągłą dla Altusów, 150 W a nie 300W, bo te 300W ( moc marketingowaHmm A może ktoś mi wytłumaczyć jak się dobiera moc wzmacniacza pod kolumny na przykładzie wzmacniacza YAMAHA-A S301. Głośniki są na 8ohm 300 W,a zmacniacz na 8ohm ma 120W, czyli wydaje się za słaby jeśli dobrze to rozumiem...
gorki73 napisał:danko5654 napisał:Witaj, stara szkoła audio mówi , żeby dobierać kolumny, które mają od 10% do 30% mocy ciągłej więcej niż wzmacniacz czyli w Twoim przypadku musiałby to być wzmacniacz 115W -135W bo to stanowi te 30 i 10 % mniej niż moc ciągła kolumn (150W ). Przyjmujesz do obliczeń moc ciągłą dla Altusów, 150 W a nie 300W, bo te 300W ( moc marketingowaHmm A może ktoś mi wytłumaczyć jak się dobiera moc wzmacniacza pod kolumny na przykładzie wzmacniacza YAMAHA-A S301. Głośniki są na 8ohm 300 W,a zmacniacz na 8ohm ma 120W, czyli wydaje się za słaby jeśli dobrze to rozumiem...) to moc chwilowa w tzw. peak'u czyli chwilowo Altusy mogą wytrzymać 300W ale jak dasz na kolumny np. 200W to je spalisz Jeśli jesteś świadomym użytkownikiem audio to ta zasada, którą Ci podałem nie obowiązuje. Ile razy ja miałem wzmacniacz który przewyższał mocą kolumny i nic się nie stało, bo tak i tak wykorzystywałem do słuchania 20-30 W to wszystko można policzyć... Ps. Podaj na ilu metrach kwadratowych oraz jak wysokie jest pomieszczenie, w którym będą grały te Altusy, policzymy moc wzmacniacza potrzebną do nagłośnienia pomieszczenia.
danko5654 napisał:Witaj, z obliczeń wynika, że potrzebujesz mocy wzmacniacza od 25-50W przy założeniu efektywności Altusów 91 dB. Policzmy maksymalne ciśnienie akustyczne tzw. SPL dla poziomu wzmacniacza 40W (czyli gałka wzmacniacza skręcona na 80% przy wzmacniaczu 50W )ogólnie to jest salon z aneksem kuchennym razem wychodzi 20m2 A wysokość około 3m
danko5654 napisał:Witaj, mam pytanie, czy musi mieć wejście optyczne? wiesz na rynku są niezłe wzmacniacze (używki) do 500zł i można do nich podłączyć DACA'a lub zakupić taki konwerter konwerter Toslink AC-3 DTS https://allegro.pl/oferta/konwerter-5-1-dolbys-do-nc-spdif-toslink-ac-3-dts-10871528377z wejściem optycznym z góry dziękuję
dariusz2021 napisał:Witaj, a jaki miałeś do tego wzmacniacz ? jak ustawione były (w jakiej odległości od siebie) w jakim pomieszczeniu o jakiej kubaturze ? to wszystko ma znaczenie. Swojego czasu wyhaczyłem HiEndowe kolumny za śmieszne pieniądze bo gość powiedział, że nie spełniają jego oczekiwańMiałem A300 to beznadziejne kolumny.
gorki73 napisał:danko5654 napisał:Witaj, mam pytanie, czy musi mieć wejście optyczne? wiesz na rynku są niezłe wzmacniacze (używki) do 500zł i można do nich podłączyć DACA'a lub zakupić taki konwerter konwerter Toslink AC-3 DTS https://allegro.pl/oferta/konwerter-5-1-dolbys-do-nc-spdif-toslink-ac-3-dts-10871528377z wejściem optycznym z góry dziękuję
danko5654 napisał:Jasne np. Yamaha Ax 396/397 https://allegro.pl/oferta/yamaha-ax-396-znakomity-wzmacniacz-stereo-11158244665W takim razie nie musi być. Jesteś w stanie polecić jakieś konkretne modele które dobrze by grały z altusami
danko5654 napisał:Witaj, pierwsze zdjęcie tzn. 2 przedstawia poprawnie podłączone głośniki do systemu A. Sprawdź czy za klapką masz wciśnięty przycisk A a przycisk B wyciśnięty..Czy coś źle podłączyłem
gorki73 napisał:danko5654 napisał:Witaj, pierwsze zdjęcie tzn. 2 przedstawia poprawnie podłączone głośniki do systemu A. Sprawdź czy za klapką masz wciśnięty przycisk A a przycisk B wyciśnięty..Czy coś źle podłączyłem![]()
Poza tym sprawdź czy przełącznik impedancji jest w odpowiedniej pozycji A or B: 6 Om min.
![]()
Czy wzmacniacz sprawdzony był u kupującego, czy kupiłeś wysyłkowo i nie miałeś jak sprawdzić ?
Korekta, jednak z tego drugiego zdjęcia nie wynika jednoznacznie czy jest poprawnie, do toru A mają być w górnym rzędzie podpięte głośniki. tak jak na moim drugim zdjęciu.
danko5654 napisał:teraz mi głupio, że Ci poleciłem ten wzmacniacz, mogę Ci ręczyć, że to świetny wzmacniacz i mogę Ci nawet pokazać jak gra....mam nadzieję, że możesz go odesłać ?Zakup przez allegro.
danko5654 napisał:zadziałało zabezpieczenie.wzmacniacz się wyłączył
gorki73 napisał:danko5654 napisał:teraz mi głupio, że Ci poleciłem ten wzmacniacz, mogę Ci ręczyć, że to świetny wzmacniacz i mogę Ci nawet pokazać jak gra....mam nadzieję, że możesz go odesłać ?Zakup przez allegro.
danko5654 napisał:zadziałało zabezpieczenie.wzmacniacz się wyłączył
Ps. Czy możesz go rozkręcić i zrobić zdjęcia czy nie było tam nic grzebane, zdjęcia tranzystorów będą pomocne, czy to są oryginały Sanken'a ?
danko5654 napisał:Oj to bardzo się cieszę, kamień z serca, no widać, że to kawał wzmacniaczaOgólnie pojechałem do sklepu kupiłem nowy kabel mini jack i wszystko działa jak powinno,
gorki73 napisał:danko5654 napisał:Oj to bardzo się cieszę, kamień z serca, no widać, że to kawał wzmacniaczaOgólnie pojechałem do sklepu kupiłem nowy kabel mini jack i wszystko działa jak powinno,zobacz ile miejsca co wpływa również na temperaturę pracy elementów...np podnosząc tylko o 10 stopni temperaturę pracy kondensatora zmniejsza się jego żywotność o połowę (takie są badania). Napisz jak się osłuchasz czy Ci dźwięk odpowiada ? Czy jesteś zadowolony.
Ps. dla mnie nic nie było grzebane w końcu to Yamaha
gorki73 napisał:danko5654 napisał:Witaj, a chciałbyś, żeby kino domowe było w trakcie oglądania TV czy odtwarzania filmu z DVD ?czy jest możliwość zrobienie z tego kina domowego
gorki73 napisał:kurcze potrzebowałbyś jakiegoś wzmacniacza na tylnie głośniki taki zwykły bez nie wiadomo czego, ale najpierw bym się zaopatrzył w taki konwerter ( https://allegro.pl/oferta/5-1-analog-5-1-audi...-bc97e12c9250755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 ), który wpinasz do TV po złączu optycznym i wychodzisz z niego sygnałem FR (Front Right ) i FL do wzmacniacza Yamachy na L i R np. do wejścia Aux, a do drugiego wzmacniacza wychodzisz z dekodera SL i SR analogicznie wpinasz do L i R, ale to rozwiązanie po kablu na tylnie głośniki.
sowa_1991 napisał:>>19641439 też potrzebuję jakiś wzm. Mam Yamaha RX V 485. Szału nie ma, może ktoś doradzi?