logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzupełnić czynnik R407C po demontażu klimatyzacji? Montaż i smarowanie

helios 29 Mar 2017 15:12 6255 4
REKLAMA
  • #1 16379060
    helios
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Mam klimatyzację z czynnikiem R407C. Klimatyzacja została zdemontowana przez gościa, który chciał się jej pozbyć, bo zainwestował w pompę ciepła na cały dom i tak oddał ją po cenie złomu.

Jest klimatyzacja część zewnętrzna, wewnętrzna, wszystko sprawne, najwyżej łożyska czy coś w wentylatorach pozmieniam, bo to ma jakieś 8 lat.

I tu mój główny problem. Facet przy demontażu zakręcił zaworki i nieco upuścił z części wewnętrznej czynnika, bo w ogóle go nie przepompował. A więc trochę czynnika ubyło. Czy można uzupełnić czy trzeba na nowo nabić nowy cały?

Smarowanie przy nabijaniu też uwzględniają (nigdy nie nabijałem klimatyzacji to nie wiem)?

Ostatnie pytanie. Czy przy ponownym montażu coś trzeba robić poza przykręceniem węży, odkręceniem zaworów? Wiem, że właściciel kiedyś to sam zamontował, więc wydaje mi się że przykręcam i gotowe, ale może trzeba pozbyć się powietrza czy coś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16379130
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Po połączeniu rurek,trzeba odpompować powietrze,. Innymi słowy zrobić próżnię i nabić od nowa cały układ. Dobic można,ale nie wiadomo ile. W gazie jest olej,przy nabijaniu powinni uzupełnić.
  • REKLAMA
  • #3 16380684
    helios
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Ok, dzięki. W takim razie porobię co trzeba i zaproszę kogoś do nabicia.
  • REKLAMA
  • #4 16812851
    kaczor2502
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    piotrek22101 napisał:
    Dobic można,ale nie wiadomo ile.

Dopełnić można ale r410a a nie R407c (czynnik niejednorodny) tak dla jasności.
    Przy R407c odessać i napełnić ilością taką jaka powinna być
  • #5 16812919
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    nie ma czegoś takiego jak dopełnić. Należy podłaczyć stację odzysku, wycignać cały gaz następnie z waga wpompować od zera tyle gazu ile przewiduje instrukcja jednostki (plus ewentualnie obliczyć ile więcej jeśli tak wynika ze zwiększonej długości rurociagów)

Dyskusja na dziś wyłcznie akademicka bo.
    1. jak nie masz uprawnień f-gazy to gazu nie kupisz.
    2. Jak masz uprawnienia to wiesz jak to zrobić
REKLAMA