logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proteco CTR17.05 - czy moja centrala jest uszkodzona?

ludwik__ 02 Kwi 2017 17:32 2409 7
REKLAMA
  • #1 16387811
    ludwik__
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, chciałbym zwrócić się o pomoc w temacie centrali CTR17.05. Moja centrala przeleżała pare lat w warsztacie po tym jak została zdemontowana przy wymianie bramy. Przy demontażu podobno była w pełni sprawna.
    Podłączyłem ją zgodnie z instrukcją (w załączniku zdj.) - założyłem mostki na sygnały od fotokomórek oraz stopu (mostek 15 z 16,17,18) ale niestety po podaniu sygnału start z pilota czy przycisku lampka na chwilę się zapala ale po chwili gaśnie nie powodując ruchu siłowników.
    Dodam tylko że sprawdzałem siłowniki i są one sprawne (podłączenie bezpośrednio z pominięciem centrali) również po przypadkowej sekwencji udało mi się uruchomić jeden z nich (FAAC 414).

Z góry dziękuję za uwagi.

• REKLAMA
  • #2 16388751
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Na zdjęciu nie widać żeby były podłączone kondensatory rozruchowe, jak dla nie to jest najprawdopodobniej przyczyna dla której siłowniki nie ruszają.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16388925
    ludwik__
    Poziom 9  
    Witam,
    Faktycznie na zdjęciu nie widać podłączonych kondensatorów, już poprawiam się wrzucając lepsze. Kondensatory były podpięte, tak jak pisałem jest to brama z demontażu która była sprawna. Co do siłowników to również sprawdziłem że są sprawne.

• REKLAMA
  • #4 16390127
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Teraz wygląda jakby nie było zworek na foto, ale rozumiem, że uruchamiał Pan w konfiguracji z pierwszego zdjecia, proszę jeszcze o podanie jaki diody świeca się po podaniu napięcia i w jakiej pozycji znajduje się trymer "LAVORO".

Pozdrawiam.
  • #5 16390244
    ludwik__
    Poziom 9  
    Witam,
    Tak dokładnie tak jak Pan piszę próby prowadziłem z mostkami.
    Co do diod to palą się :
    - dioda LD1 oznaczające zasilanie
    - diody LD6,LD5,LD4 oraz po wymuszeniu z pilota LD2 ( czyli 3 diody od lewej oraz skrajnie prawa -położone są po stronie terminali podłączeniowych).
    Odnośnie nastawy LAVORO początkowo potencjometr znajdował się niemalże na skrajnym lewym położeniu , następnie zmieniłem na trochę ponad połowę zakresu.
  • #6 18223828
    szczurinx87
    Poziom 2  
    Witam. Też mam problem z centrala CTR17.05. Mój kłopot polega na tym że brama nie domyka sie i na koncu swojej pracy świeci się cały czas lampa ostrzegawcza ciągłym światłem następnie brama sama się otwiera. Ponieważ jest ustawiona żeby automatycznie po czasie się zamknęła cykl trwa bez przerwy. Muszę pilotem ja zatrzymać. Znalazłem instrukcje do niej na forum (po angielsku) ale nie znalazłem tam programowania położeń krańcowych. Na płycie nie ma żadnego przycisku. Czy regulcje wykonuje się tymi czterema potencjometrami (siła/czas pracy/czas opóźnienia drugiego skrzydła/pauza)??
    Proszę o pomoc

Dodano po 4 [minuty]:

Jest jakiś sposób na przywrócenie centrali do ustawień fabrycznych?
  • REKLAMA
  • #7 18225841
    ludwik__
    Poziom 9  
    Tak dokładnie używamy do tego celu wspomnianych potencjometrów, nie regulujemy tu miejsca zatrzymania, a czas otwierania i zamykania.

W moim przypadku centrala jest już leciwa i wspomniane potencjometry działają już losowo.
  • #8 18234845
    szczurinx87
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc. W międzyczasie udało mi się uporać z problemem. Po odliczaniu czujników ruchu brama zaczęła działać. Okazało się ze ogranicznik się przesunął. W efekcie brama w pozycji zamkniętej przecinała wiązkę czujników i uznawała to jako przeszkodę wiec prawidłowo się sama otwierała. Taka blacha rzecz o dosłownie 2cm. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą CTR17.05, która po długim okresie nieużywania nie uruchamia siłowników pomimo ich sprawności. Po podłączeniu centrali zgodnie z instrukcją, diody sygnalizacyjne wskazują zasilanie, ale siłowniki nie reagują. Użytkownik został poinformowany o konieczności podłączenia kondensatorów rozruchowych oraz o sprawdzeniu zworek na fotokomórkach. Inny uczestnik dyskusji miał podobny problem z bramą, która nie domykała się, co okazało się być spowodowane przesunięciem ogranicznika. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat regulacji potencjometrów oraz przywracania ustawień fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA