micuszyn88 napisał: Ten otwór to najprawdopodobniej odpowietrznik, a na pierwszym zdjęciu w dolnym rogu widzę zaciemnione miejsce i nie wiem czy to światło tak pada czy to nadpalona strefa? Ile lat ma zmywarka? Również może być wadliwy termostat. Ja obstawiałbym programator. Jeżeli zmywarka przelewa wodę to mikroprzełącznik jest sprawny.
W którym miejscu zaciemnienie? To jeszcze zrobię zdjęcie, zmywarka z 9-10 lat ma, nigdy nie było wcześniej problemów. Ostatnio często w nocy zmywała, a potem dopiero rano wyłączaliśmy z 0 wyłącznikiem. Zmywarka przelewa wodę normalnie zmywa, a jak ma skończyć to najprawdopodobniej nie łapie odpowiedniej temperatury i się nie wyłącza tylko zmienia i wyskakuje np 88 minut i zmywa dalej. Natomiast jak wyłączę resetem to wypompuje wodę i kończy. Czy aby na pewno mikroprzełącznik w grzałce jakby nie działał to by nie przelewało wody? W sumie grzałka przelewowa to jest to może i faktycznie. Gdyby nie przelewało to nie byłoby wody w zmywarce rozumiem?
mamkonto napisał: Warto sprawdzić miernikiem ciągłość przewodów zasilających grzałkę. Miałem sytuacje, że przewód, który wydawał się być cały po sprawdzeniu miernikiem nie miał ciągłości, przewody przełamane wewnątrz izolacji na wysokości dolnego ruchu otwierania drzwi.
Zatem muszę sprawdzić w takim razie ciągłość przewodów, ale skąd one biegną ciekawe czy odszukam? Czy jeśliby grzałka niebyła zasilana to przecież nie powinna przelewać wody, a w zmywarce jest woda gdy zmywa. Jaką krańcówkę przy grzałce mam sprawdzić?
Nie sprawdzałem czy te wiatraki dolne i górne się kręcą niby zmywa normalnie tylko jak otworzę ją podczas zmywania albo jak powinna skończyć, a wydłuża i zresetuje, wyłonione wodę to nie bucha gorącem jak zawsze tylko tak normalnie żadnej pary.