Przesyłane są prawdopodobnie pakiety. Choć mam coś takiego w domu, to przecież nie zerwę plomby z licznika.
Żeby nawiązać taką komunikację to nie jest takie hop siup jak się wydaje i są jakby dwie możliwości aby to zrobić: detekcja (np. blokada szumu), albo modem. W razie karty od bramy kwestię modemu załatwia kodowanie pilota. W razie detekcji z kolei pojęcie modulacja takimi impulsami jest pozbawione logicznego uzasadnienia i odpowiednim określeniem jest tutaj kluczowanie - coś jak telegrafia. Jest problem aby zrealizować to na czymś fabrycznym przeznaczonym do tego celu, bo czegoś takiego po prostu nie ma. Ja osobiście od dawna poszukuję czegoś podobnego, rozbieram wszystko co się da: mierniki, interfejsy, wszystko co ma bluetooth, itp. I na dzień dzisiejszy wiem jedno, że przesłać da się za ich pomocą jedynie pakiet w sposób ściśle określony w specyfikacji. I nawet jak producent zapewnia iż moduł jest "transparentny", to jest zwyczajnym waleniem w ciula, bo przezroczystość tego nie jest dowolna, a jak już wspomniałem ściśle określona, tj. wyłącznie w ramach protokołu i nic nie da się z tym zrobić. Uważam to za absurd skoro długość pakietu jest dowolna, to przecież istnieje fizyczna możliwość żeby moduł popracował jakbym tego chciał. Ale chińczykom widać poprzewracało się w głowach i trzeba się z tym pogodzić. Natomiast jeżeli jakiś moduł tego typu jest dwukierunkowy (np. ELM327 ma taką możliwość), jeżeli już o tym mowa, to w trakcie próby wymuszenia dwukierunkowej transmisji nie zgodnie ze specyfikacją protokołu (np. UART) moduł kaput, bo się zwyczajnie zawiesza. Może po chińsku przezroczysty ma inne znaczenie i powstało nieporozumienie, albo technologia tych mikroczipów ma jakieś ograniczenia, nakazy, zakazy, czy kij wie co tam. Bo skoro ja widzę tak proste słowo co uczeń zerówki zrozumie, a jednak znaczące co inne, to sory bardzo - rzecz niepojęta.
Mówię o tym żeby nie wyrzucać darmo kasy w błoto.
Myślę, że autor topika zdaje sobie z tego sprawę toteż powstał ten temat.