logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry

frantz92 05 Kwi 2017 20:27 4293 15
REKLAMA
  • #1 16394263
    frantz92
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,
    otrzymałem dwa gramofony wykopane z piwnicy model Unitra Fonica Cyryl GWS-122. Wiem, że jest on określany mianem "niszczarek do płyt", a nie "prawdziwy gramofon", z tego względu jest to idealny obiekt to pierwszej pracy, naprawy i konserwacji (mniejszy ból przy fiasku :D ).
    W pierwszej kolejności ponaprawiałem rzucające się w oczy usterki- nie przyczepione sprężynki, nieprawidłowe działanie ramienia itp. Ostatecznie przystąpiłem do elektroniki. Wymieniłem wszystkie elektrolity na nowe zgodnie z wartościami tych starych.
    Pierwszy problem został już wykryty przy potencjometrach: balans, barwa tonu oraz wzmocnienie. Podłączyłem dwa głośniki i przy poruszaniu potencjometrów dźwięk po prostu szaleje. Był moment, że przy jednym z tych gramofonów po poprawieniu paru lutów wszystko działało dobrze, a następnego dnia nagle jeden z głośników tylko trzeszczał. Ciężko określić, który z konkretnych potencjometrów nie działa, bo otrzymuję różne efekty. Dla przykładu, z jednego kanału słychać wciąż dźwięk na tym samym poziomie nawet jak zmieniam wzmocnienie. Przy poruszaniu barwą tonu (a nie balansem!) nagle przeskakuje dźwięk na drugi głośnik i potencjometr wzmocnienia wtenczas działa.
    Tak starych potencjometrów nie znalazłem, żeby kupić, tak więc po przeczytaniu paru artykułów i opinii na forach odlutowałem je, wyczyściłem, użyłem specjalnego smaru do konserwacji tego typu potencjometrów i złożyłem z powrotem. Efektów większych nie było (poza tym że w jednym z tych potencjometrów była ułamana blaszka, którą skleiłem). W obu gramofonach większy problem sprawia kanał lewy. Przy dotykaniu śrubokrętem po kolei elementów, powstaje duży szum przy stykaniu z potencjometrem wzmocnienia (dwa razy odlutowany, sprawdzony). Nie mogę znaleźć także schematu elektrycznego tego gramofonu.
    Proszę o jakąkolwiek pomoc! Przypuszczenia co może być uszkodzone, może ktoś posiada schemat elektryczny, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1582.JPG (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1581.JPG (2.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1580.JPG (2.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1579.JPG (2.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1578.JPG (2.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1577.JPG (2.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16394296
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 515
    frantz92 napisał:
    Proszę o jakąkolwiek pomoc! Przypuszczenia co może być uszkodzone
    Niestety, potencjometry "dokonały żywota". Tylko wymiana na nowe/sprawne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16394412
    Sławek 61
    Poziom 19  
    Ocena: 140
    W czasach kiedy ten gramofon powstał i trochę wcześniej bawiłem się w regenerację potencjometrów polegało to na minimalnym przesunięciu styku poruszającego się po ścieżce oporowej w bok ok 0,5-1mm, czasami się udało czasami nie. Jeżeli nie dostaniesz nowych potencjometrów możesz spróbować. Pracowałem w Fonice w latach 80-tych ale niestety nie zachowały mi się żadne schematy.
  • #4 16394590
    frantz92
    Poziom 6  
    Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź.
    A wiecie gdzie można uzyskać takie potencjometry suwakowe:
    TELPOD 22k Ax2, 220k Ax2, 470k Bx2 w rozmiarze 45mm?
    Albo jakieś zamienniki o takiej samej budowie?

Samych TELPOD-ów szukałem już jakiś czas temu dłuższy czas i bez skutków, a nie znam się na tyle, by znaleźć zamienniki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16394593
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1928
    frantz92 napisał:
    może ktoś posiada schemat elektryczny, byłbym bardzo wdzięczny.

Powinien pasować:
    Załączniki:
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry Fonica Cyryl.jpg (729.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 16394793
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    Do czyszczenia potencjometrów użyłeś Kontaktu PR czy czegoś innego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16394900
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1883
    Te potencjometry dają się regenerować (jak wyżej) , chyba ze tam korozja jest, mechanicznie uszkodzone
  • #8 16395206
    frantz92
    Poziom 6  
    Stan jednego z potencjometrów w załączniku (reszta wygląda podobnie- na moje oko sprawne). Wszystkie potencjometry odlutowałem rozłożyłem wyczyściłem Kontaktem IPA później posmarowałem Kontaktem PR (korzystając z patyczków do uszu) i z powrotem przylutowałem.
    Załączniki:
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1591.JPG (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1588.JPG (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1587.JPG (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry IMG_1586.JPG (965.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 16395270
    frantz92
    Poziom 6  
    Widziałem, to jedna z pierwszych stron wyskakujących w wyszukiwarce, niestety tych co poszukuję tam nie ma.
    Być może wiecie, czy i w jakim zakresie mogę "bawić się" wartościami? Chodzi mi o to że 470k Bx2 nie ma, ale jest np 220k Bx2, a być może mogę użyć A zamiast B? I podobnie w stosunku do potencjometrów typu Ax2?
    Barwa tonu: 220k Ax2
    Balans: 22k Ax2
    Wzmocnienie: 470k Bx2

Znalazłem jedynie (45mm) 100k Ax2 oraz 220k Bx2, można podmienić czy to duży błąd będzie? :D :D :D
  • #12 20309105
    artinu1
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Jeżeli po przeczyszczeniu potencjometrów nadal coś jest nie tak to zwróć uwagę na nity (żółta obwódka na zdjęciu). Są to wyprowadzenia ścieżek rezystywnych. Mogą się obluzować. UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry
    A jeśli chodzi o zmianę rezystancji to spójrz na załącznik.
    Załączniki:
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry gws 106-2.jpg (10.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UNITRA FONICA CYRYL GWS-122 - Niepoprawnie działające potencjometry gws 106-1.jpg (4.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20309152
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    Sławek 61 napisał:
    W czasach kiedy ten gramofon powstał i trochę wcześniej bawiłem się w regenerację potencjometrów polegało to na minimalnym przesunięciu styku poruszającego się po ścieżce oporowej w bok ok 0,5-1mm,

Ja do tego poprawiam połączenia między nitami a ścieżką rezystywną. Używam kleju do regeneracji grzałek szyb samochodowych (opiłki srebra w żywicy).
  • #14 20314499
    artinu1
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    To prawda. Jednak zdarza się że nity się obluzowywują. Należy wtedy (mając małe imadło) wsunąć szpilkę tak aby na szczękach spoczęła szersza część nita i małym młoteczkiem go lekko sklepac, a potem zalać (ja do tego używam lakieru przewodzącego). Zresztą ten problem tyczy się większości potencjometrów produkcji krajowej.
  • #15 20321533
    ken-wawa
    Poziom 12  
    Ocena: 141
    Może coś na aliexpress by się znalazło, co by pasowało? Tam wbrew pozorom jest całkiem spory wybór różnych dziwnych elementów elektronicznych...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z potencjometrami w gramofonach Unitra Fonica Cyryl GWS-122, które wykazują nieprawidłowe działanie, takie jak szalejący dźwięk przy ich regulacji. Po wymianie elektrolitów i czyszczeniu potencjometrów, problemy nadal występują. Użytkownicy sugerują wymianę potencjometrów na nowe, regenerację poprzez przesunięcie styków, a także zwrócenie uwagi na nity łączące ścieżki rezystywne. Wskazówki dotyczące poszukiwania zamienników potencjometrów oraz ich wartości rezystancyjnych również zostały podane. Użytkownik poszukuje konkretnych modeli potencjometrów TELPOD oraz zamienników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA