Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung RS20BRHS - nie chłodzi, agregat ciągle pracuje.

vilus1 07 Apr 2017 16:54 2475 2
    vilus1
    Level 12  
    Witam
    Mam problem z ww. lodówką. Kompresor pracuje, ale nie chłodzi. W zamrażarce na dole parownika jest sporo lodu. Wentylatory są ok, po rozmrożeniu kilka tygodni spokoju. Grzałka ma rezystancję 210 omów (mam nadzieję, że dobrze zmierzyłem).
    Czy to wina grzałki a może czynnik uleciał? Może macie jakieś inne pomysły? Z góry dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    vilus1 wrote:
    W zamrażarce na dole parownika jest sporo lodu. Wentylatory są ok, po rozmrożeniu kilka tygodni spokoju

Rozmroź minimum 36 godzin, wyciągnij półki z części zamrażarki i zdemontuj pokrywę parownika.
    Na samym dole w metalowej rynnie zobaczysz otwór którym spływa woda.
    Weź szklankę wody i wlej tam, jeśli woda nie spływa to ściągnij blachę z tyłu, znajdź szarą rurkę z czarnym gumowym wentylkiem. Weź wyszoruj ten czarny wentyl, załóż na miejsce i ponownie przelej rynnę wodą.
    Jeśli woda spływa to składaj i bądź bohaterem. ;)
    vilus1
    Level 12  
    Zrobię jak mówisz i będę bohaterem:)
    Wrzucam fotki.

Odpływ był czysty ale zamarznięty i możliwe, że za pierwszym razem się dobrze nie rozmroził.

Jak sprawdzić czy grzałka prawidłowo się włącza? Ten odpływ chyba nie powinien zamarznąć.
    Dzisiaj po wysuszeniu uruchomię lodówkę i zobaczę jak długo pochodzi.

Niestety problem po niecałych 2 tygodniach wrócił. Agregat pracuje, zamrażalnik najzimniejszy na samym dole a lodówka ma temperaturę kilkunastu stopni. Wygląda na to że parownik zamarza na dole. Może to brak czynnika. Znalazłem coś takiego na rurce:

Foto odpływu:

Ostateczna diagnoza:
    Padła dolna grzałka.