logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] NILFISK ALTO ATTIX 30-01 - odkurzacz słabo ciągnie po czyszczeniu i wymianie filtrów

qba_22 07 Kwi 2017 17:43 2553 3
REKLAMA
  • #1 16398340
    qba_22
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Dzień dobry
    Mam odkurzacz NILFISK ALTO ATTIX 30-01. był wykorzystywany do odsysania pyłu z żyrafy.
    Słabo lub wcale nie ciągnie. rozebrałem, wyczyściłem umyłem (filtry wymieniłem). Jest ciut lepiej ale nadal nie to co było
    Odkurzacz włącza się silnik chodzi płynnie
    Co sprawdzać co zrobić?
    Pozdrawiam
    Kuba
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19179811
    Grzegorzxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Temat stary widzę ale akurat ostatnio rozebrałem swojego NILFISK'a multi 22 EU i efekt był taki sam jak u Ciebie. Silnik zapewne podobny. Ja dostałem go z odzysku. Oczywiście nic a nic nie zasysał, ktoś go używał bez filtrów itp. Ogólnie trzeba było się dostać do silnika i jego turbina, była cała zapaprana kurzem i włosami, drut kompresor i czyszczenie. Więc u Ciebie pewnie ten sam problem , po czyszczeniu wszystko ok.
    Ale dołączę się z zapytaniem ponieważ chciałem się upewnić w którą stronę powinien być taki plastikowy "kubek" wrzucony w koszyk na który zakłada się filtr jak na zdjęciach. Służy prawdopodobnie do sygnalizacji zapchania filtra, prośba o sprawdzenie ponieważ widać jak jest ułożony od dołu uchwytu filtra :) może ktoś ma możliwość sprawdzenia.

NILFISK ALTO ATTIX 30-01 - odkurzacz słabo ciągnie po czyszczeniu i wymianie filtrów
    NILFISK ALTO ATTIX 30-01 - odkurzacz słabo ciągnie po czyszczeniu i wymianie filtrów
  • REKLAMA
  • #4 19608062
    qba_22
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Problem rozwiązany
    W okolicy filtra zauważyłem że jest otwór z którego dmuchało powietrze do zbiornika.
    Zerknąłem do dostanych serwisówek i okazało się że mój odkurzacz to "basic" a były jeszcze z funkcją prawie autoczyszczenia
    Od góry należało dokupić w serwisie zaślepkę (20 zł) której nie było w odkurzaczu. Zamknięcie tego wylotu spowodowało że odkurzacz zaczął ciągnąć jak ....
    Tak więc należało zaślepić otwór pomiędzy silnikiem a komorą odkurzacza
    zdrówka
    Kuba
REKLAMA