logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Miele W2241 - Mruga kontrolka płukanie, bęben nie rusza

aztec 08 Kwi 2017 13:21 3939 9
REKLAMA
  • #1 16399915
    aztec
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam Panowie!
    Po sześciu latach znowu proszę Was o pomoc.
    Po włączeniu każdego z programów 30C-95C pralka pobiera wodę i gdy skończy zaczyna mrugać "płukanie. Chwilę mruga, gaśnie, programator cyknie, drugi raz mruga, po czym zaczyna wypompowywać wodę i przechodzi w tryb ochrona przed zagniataniem/koniec. Cały czas mruga "płukanie", a na wyświetlaczu czasu ---.
    Na programie "wełna na zimno" po pobraniu wody nie mruga. Program niby idzie dalej (bęben stoi) i po 15 minutach w momencie kiedy jest standardowe płukanie znowu błąd.
    Pralka ma 11 i pół roku i jest regularnie czyszczona przeznaczoną do tego chemią.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16404232
    aztec
    Poziom 11  
    Dziękuję. Szczotki zamówione w serwisie Miele. Mam jednak pytanie dlaczego tak nierównomiernie się zużyły?
  • REKLAMA
  • #4 16404661
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3235
    aztec napisał:
    Mam jednak pytanie dlaczego tak nierównomiernie się zużyły?

Pewnie dlatego że silnik skonał. Obejrzyj komutator (latarka i lusterko) czy czasem nie jest ciemniejszy w którymś miejscu.
  • #5 16405278
    aztec
    Poziom 11  
    Tak, na 8 listkach jest czarny. Czy to koniec silnika?
    Czyli bez sensu zamówiłem szczotki?
  • #6 16406102
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Spróbuj tą krótszą szczotkę kilka razy wcisnąć , może się zacięła i sprężynka ją wyrzuci.
  • REKLAMA
  • #7 17656628
    aztec
    Poziom 11  
    Ale mam sklerozę. Po półtora roku przypomniało mi się, że nie zakończyłem tematu. Do rzeczy. Komutator oczyściłem (jedna czy dwie sekcje zostały niestety czarne) założyłem nowe szczotki i pralka zrobiła do tej pory jakieś 500 cykli. Dziękuję i pozdrawiam.
  • #8 18017568
    aztec
    Poziom 11  
    Powtórka z rozrywki. Po dwóch latach ta sama awaria. Znowu ta sama szczotka zużyta do zera, druga prawie nowa. Wtedy zostawiłem tę dłuższą z powyższego zdjecia i wczoraj próbowałem na szybko coś zaradzić. W miejsce zużytej dałem tę najdłuższą sprzed dwóch lat, oraz tę zostawioną ze zdjęcia. Pralka pokazuje ten sam błąd. Oczyściłem komutator pumeksem i na dwóch sąsiadujących listkach jest wyraźnie ciemny. Czy zgodnie z sugestią kol. @mrhari czas rozglądać się za nowym silnikiem?
    EDIT. Zmierzyłem impedancję na sprawnych szczotkach w kilkudziesięciu położeniach bębna i wahała się od 3,9 do 4,2 Ω. Pomiar wykonany na trzecim i czwartym styku silnika patrząc od lewej strony.
  • #9 18018542
    zielinskii
    Poziom 16  
    Ocena: 111
    Jak szukasz takich silników mam ich sporo.
  • #10 18018641
    aztec
    Poziom 11  
    zielinskii napisał:
    Jak szukasz takich silników mam ich sporo.

Jeśli będzie taka potrzeba to chętnie skorzystam.

Tym czasem przesyłem zdjęcie komutatora w najbardziej podejrzanym miejscu.
    Ktoś, coś?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Miele W2241, która po pobraniu wody mruga kontrolką "płukanie" i nie obraca bębnem. Po analizie, sugerowane jest, że przyczyną mogą być zużyte szczotki silnika, co potwierdzają wcześniejsze doświadczenia użytkownika. Po wymianie szczotek pralka działała przez pewien czas, ale problem powrócił, co skłoniło do sprawdzenia komutatora silnika, który wykazuje oznaki zużycia. Użytkownik rozważa wymianę silnika, a także prosi o pomoc w znalezieniu odpowiednich części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA