logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-J315W - czarny nie drukuje (próba odpowietrzenia nieskuteczna)

kkiczkok 08 Kwi 2017 16:25 23961 6
REKLAMA
  • #1 16400282
    kkiczkok
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    czarny nie drukuje, inne drukują, czyszczenie automatyczne nieskuteczne. Drukarka używana ze 4 lata, nigdy nie było problemów. Czarny tusz zmieniany był jakiś miesiąc temu i od tego czasu drukował bez problemu.

Próbowałem wg metody opisanej tutaj http://kociolek.wypowiedzi.pl/gdy-drukarka-brother-nie-drukuje-kolorow-t6.html odpowietrzyć rury od czarnego.

Wsadziłem wężyk ze strzykawką i próbowałem wtłoczyć tusz. Podłożyłem pod głowice ręcznik papierowy i nic nie wyciekało jako efekt mojego wstrzykiwania. W pewnym momencie czuć było że w wstrzykawce coraz większe ciśnienie i próba dociskania poskutkowała wyskoczeniem wężyka (i uwaleniem kawałka prawej nogi i pół metra kwadratowego wykładziny). Jakby coś było zapchane, no albo to prawidłowa reakcja - nie wiem jak to jest zbudowane w środku.

Nie rozbierałem drukarki więc nie wiem czy rzeczywiście zapowietrzone są przewody(?) z czarnym tuszem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16400410
    nakskovnakskov
    Poziom 12  
    Szkoda, może zalałeś już miejsce gdzie wężyki "wchodza" w głowicę :( to za późno na naprawę, sporo rozkręcania.
    są metody "z wyświetlacza"
    mainternance 76 .... w prawo "cleaning black" i później "4" i później "mono"
    zależy od modelu drukarki.
    Zaczynamy od tego.....często gęsto od niedawna na allegro można kupić wątpliwej jakości zamienniki.
    Przed "drukowaniem" należy sprawdzić ważną rzecz..otóż...
    Zamienniki często mają taki "pasek"
    Po zerwaniu tej żółto czarnej folijki UPEWNIJMY się, że powstała pod nim "dziura" jest drożna. To przykazanie każdego brotherowca.
    Ja czyszczę przewody.
    Namaczam głowicę w miseczce z 1 mm poziomu płynu do udrażniania w zakrętce od słoika.
    Czasem pomaga, ale najczęściej wymieniam głowicę na "kolejną" wymontowaną z 145c 165c 195c z tych tańszych modeli
  • REKLAMA
  • #3 16401017
    kkiczkok
    Poziom 10  
    czyli muszę
    - porządnie wyczyścić przewody płynem a nie wciskać tusz
    - i spróbować wyczyścić głowicę lub ją wymienić.

cena głowicy do 145C to 318 zł. wow
  • REKLAMA
  • #4 16402049
    nakskovnakskov
    Poziom 12  
    DCP-J315W i DCP-J515W jeszcze gdzieś całe mam 100% sprawne 310 zł
  • #5 16402289
    kkiczkok
    Poziom 10  
    wow. Dobrze nie pamiętam, ale myślałem że za całą drukarkę zapłaciłem coś w tych okolicach (ale może to było bliżej 500zł). Jestem teraz biedakiem i muszę kombinować.

Takie coś wpadło mi do głowy: z uwagi na to, że kolory mnie średnio interesują przy drukowaniu (drukuję na czarno w 95%), pomyślałem że wleję do kolorowych tunerów czarny tusz i już. Pytanie czy drukarka będzie do uratowania gdy już nie będę dziadem (za kilka tygodni/miesięcy) i będę chciał drukować z normalnie załadowanymi kolorami i z nową głowicą.(chociaż pewnie jak już nie będę dziadem to nie będzie mi się chciało w to bawić)

Druga myśl: czy nie można jakoś wymusić na drukarce by cokolwiek nie drukowała to by pobierała tusz ze wskazanego przeze mnie tunera? Bym nie musiał ładować czarnego do każdego z kolorów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16402443
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 919
    kkiczkok napisał:
    wow. Dobrze nie pamiętam, ale myślałem że za całą drukarkę zapłaciłem coś w tych okolicach (ale może to było bliżej 500zł). Jestem teraz biedakiem i muszę kombinować.

Takie coś wpadło mi do głowy: z uwagi na to, że kolory mnie średnio interesują przy drukowaniu (drukuję na czarno w 95%), pomyślałem że wleję do kolorowych tunerów czarny tusz i już. Pytanie czy drukarka będzie do uratowania gdy już nie będę dziadem (za kilka tygodni/miesięcy) i będę chciał drukować z normalnie załadowanymi kolorami i z nową głowicą.(chociaż pewnie jak już nie będę dziadem to nie będzie mi się chciało w to bawić)

Druga myśl: czy nie można jakoś wymusić na drukarce by cokolwiek nie drukowała to by pobierała tusz ze wskazanego przeze mnie tunera? Bym nie musiał ładować czarnego do każdego z kolorów.

Nie ma czegoś takiego w drukarce atramentowej jak tunery / tonery - są tusze !
    Można spróbować wyciągnąć głowicę i wrzucić do czyszczenia, są płyny do czyszczenia głowic wewnętrzne - wlewasz go do atramentu i puszczasz czyszczenie.
    Na pewno trzeba zmienić atrament i strzykawką wyciągnąć tyle ile się da z wężyków drukarki.
  • Pomocny post
    #7 16402683
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    kkiczkok napisał:

Dawniej w starej drukarce Lexmark, już nie pamiętam modelu, też miałem podobną sytuację że nie drukowała koloru czarnego z powodu braku tuszu, a kardridże były wówczas trudno osiągalne i bardzo drogie i po kilkukrotnym uzupełnieniu po prostu "siadały". Pozostał tylko kardridż z kolorami. Ratowałem się np. drukując w Wordzie jakiś "pisany" dokument, aby kolor czcionki był czarny, to wybierałem kolor czcionki "Niestandardowy" i ustawiałem w programie Word tak jak na załączonym obrazku:

Nie wiem czy wszystkie programy na to pozwalają i czy w ustawieniach drukarki jest taka opcja (też mam taką jak Twoja) ale w Wordzie można było tak Lexmarka oszukać, zamiast wybierać kolor czcionki "Automatyczny" to ustawić go tak jak na obrazku i kolor wychodził taki jaki widać (zielona strzałka na obrazku).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother DCP-J315W, która nie drukuje koloru czarnego, mimo że inne kolory działają poprawnie. Po wymianie tuszu czarnego miesiąc temu, drukarka zaczęła mieć problemy. Użytkownik próbował odpowietrzyć przewody czarnego tuszu, jednak nie uzyskał pozytywnych rezultatów. W odpowiedziach sugerowane są różne metody naprawy, w tym czyszczenie przewodów i głowicy, a także wymiana głowicy na nową. Wskazano również na możliwość użycia płynów do czyszczenia oraz na problemy z zamiennikami tuszy. Użytkownik rozważał również napełnienie kolorowych kartridży czarnym tuszem, co może wpłynąć na przyszłe użytkowanie drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA