logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite c55-A-1JL - Laptop nie włącza się po zalaniu herbatą

dzudson 09 Kwi 2017 09:04 1557 9
  • #1 16401477
    dzudson
    Poziom 2  
    Witam, moze zaczne od tego ze laptop dzialal bez zarzutu do czasu malego incydentu z herbata na klawiaturze... Wiec odrazu po tym zdarzeniu odlaczylem zasilacz odwrocilem laptopa, , do gory nogami'' wyciagnalem baterie i klawiature. Staralem sie rozkrecic laptopa i go wyczyscic, nie znalazlem mokrych lub wilgotnych miejsc na plycie glownej a jedynie od spodu odrobine na dysku twardym i okolicqch baterii ale nie jej samej w sobie. Zostawilem laptopa aby schnal cala noc i po okolu 12 godzinach wlaczylem go. Ku mojemu zdziwieniu wszystko dzialalo dobrze przez okolo 15 minut jednak po tym czasie zgasl i nie okazywal znakow zycia (nie reaguje na przycisk power). Jednak dioda zasilania swieci sie ciagle kiedy podlaczona jeat do pradu. Zresetowalem bios wyciagajac baterie CMOS i normalna. Po tym zabiegu laptop na chwile ozywa jednak dalej nie reaguje na przycisk power (sam sie wlacza po podlqczeniu zasilacza) wyswietla sie komunikat : RTC Battery is low po czym komputer odrazu sie wylacza i nie daje znowu sie uruchomic dopoki nie zresetuje biosu... Tu po tym dlugim opisie nasuwa sie pytanie co moze byc przyczyna i co robic? Dodam ze znajdujaca sie w plycie glownej bateria wyglada na sprawna bowiem dziala w innym lqptopie. Jako ze jest dzisiaj niedziela nie znajde nigdzie zapewne zastepczej.
  • #2 16401492
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6831
    Dokładna nazwa modelu , lub opisy z płyty głównej (białe litery)
    Toshiba Satellite c55 > niestety o niczym nie mówi (':cry:')

Tak z opisu wnioskuję ,że raczej najlepsze rozwiązanie dla Tośki to Serwis !
    * lub ktoś z forum (ogłaszają się)

Cytat:
    nie znalazlem mokrych lub wilgotnych miejsc na plycie glownej a jedynie od spodu odrobine na dysku twardym i okolicqch baterii ale nie jej samej w sobie.
  • #3 16401624
    dzudson
    Poziom 2  
    Dokladny model to Satellite c55-A-1JL. Z tymi mokrymi miejscami chodzilo mi o to ze znalazlem je jedynie na powierzchni dysku twardego i plastiku dookola slotu na baterie, nie widzialem ich natomiast na plycie glownej
  • #4 16401631
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Potrafisz wykonać diagnostykę płyty, pomiary?
  • #5 16401647
    dzudson
    Poziom 2  
    Potrzebuje do tego jakiegos przyrządu ?
  • Pomocny post
    #6 16401655
    boro1234567
    Spec od komputerów
    dzudson napisał:
    Potrzebuje do tego jakiegos przyrządu ?

Tak.
    Minimalny zestaw to hot, dobrej klasy miernik, programator, wskazany oscyloskop i przede wszystkim wiedza z zakresu budowy, zasady działania płyty głównej.
  • #7 16401668
    dzudson
    Poziom 2  
    Nie posiadam ani takiego sprzetu a wiedze minimalna takze jedynym sensownym wyjsciem bedzie zapewne oddanie laptopa do serwisu co przeklada sie zapewne na dosc duze wydatki bo chodzi tu zapewne o problemy z plyta glowna.
    Mam jeszcze pare pytan odnosnie tego :
    To ze laptop wlacza sie po zresetowaniu biosu oznacza ze plyta glowna nie jest ,,martwa'' i byc moze uda sie cos z tym zrobic?
    Do tego czy po oddaniu laptopa do serwisu moge odstapic od naprawy i zaprzestac jedynie na diagnozie i kosztorysie ? Nie jestem pewny czy cena naprawy nie przerosnie mojego aktualnego budzetu.
  • Pomocny post
    #8 16401677
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Na wszelki wypadek dopytaj w serwisie. Z diagnozą różnie bywa - może być gratis lub odpłatna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 16401682
    boro1234567
    Spec od komputerów
    dzudson napisał:

To ze laptop wlacza sie po zresetowaniu biosu oznacza ze plyta glowna nie jest ,,martwa'' i byc moze uda sie cos z tym zrobic?

Jeśli płyta trafi w odpowiednie ręce to jest bardzo duża szansa na naprawę.
  • Pomocny post
    #10 16401708
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6831
    Kol. boro1...7 napisał
    Cytat:
    jeśli trafi w dobre ręce

SATELLITE C55-A-1JL pod i3-3110M
    platforma PT10F, chipset HM76
    IT8528E
    *gpu disc. GT 740M (N14M-GL-S-A)
    * Pegatron PT10FG DSC MB rev.2.1 /* zazwyczaj

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Satellite c55-A-1JL przestał działać po zalaniu herbatą. Użytkownik podjął działania, takie jak odłączenie zasilania, odwrócenie laptopa, wyjęcie baterii i klawiatury oraz próba czyszczenia. Po 12 godzinach suszenia laptop włączył się na 15 minut, ale potem zgasł i nie reagował na przycisk zasilania, mimo że dioda zasilania świeciła. Użytkownik zresetował BIOS, co na chwilę przywróciło działanie, ale laptop nadal nie reagował na przycisk zasilania. Pojawił się komunikat o niskim poziomie baterii RTC. Użytkownicy forum sugerują oddanie laptopa do serwisu, gdzie mogą przeprowadzić diagnostykę płyty głównej, co może wiązać się z kosztami. Istnieje szansa na naprawę, jeśli płyta trafi w odpowiednie ręce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA