logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obrotomierz w Romet CRS 150/50 z 2010 roku działa nieprawidłowo na światłach

pietruszka00011 09 Kwi 2017 11:59 1536 3
REKLAMA
  • #1 16401825
    pietruszka00011
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    itam mam taki problem z którym nie moge sobie poradzić. Kupiłem CRS z 2010roku do roboty bo trzeba bylo duzo rzeczy zrobic. Ale rzeczą która nie dzialal mi na starym 50cc i na tym obecnym nowym silniku czyli 150cc jest obrotomierz. Na włączonych światłach dochodzi do max 3krpm a na wylaczonych dziala prawie normalnie czyli idzie do tych 10 czasem 11krpm. Dodam ze wszytskie próby wykonuje bez akumulatora ale jak podlaczylem dobry to wtedy nie dzialal wgl tzn. to samo co na swiatlach bez niego. Próbowałem dawać na obrotomierz oddzielne zasilanie z osobnego akumulatora od auta i sygnał podpiąłem pod cewke WN ale i tak nie dzialal. Tzn. to co na swiatlach 3krpm albo moze i gorzej. Co to za magia ? ma ktoś jakiś patent na to ? Ewentualnie co zrobic ?
  • REKLAMA
  • #2 16401994
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Są dwa rodzaje a nawet trzy podłączenia.Jedno to bez pośrednio do styków przerywacza.Przerywacz ma styk połączony do masy/kowadełko/a młoteczek czyli ta ruchoma część gdzie podłączony kondesator cewka zapłonowa i tam ma być kabelek od obrotomierza. Drugi rodzaj to przez transformator /ferytowy cewka nałożony na kabel wysokiego napięcia/ Spotyka w zapłonach bez przerywacza,że w module jest styk na obrotomierz.
    Obrotomierz ma zasilanie układu elekronicznego, podświetlenia,masy oraz sterowania obwodu wejściowego.
    Sprawdził bym jakim napięciem jest zasilany obrotomierz.Następnie czy obrotomierz ma masę/obudowa i elektonika/ i na końcu sterowanie.
    Obrotomierz możesz sprawdzić podłączając zasilanie /sprawdzić dokładnie bieguny + -/ a sterowanie możesz zasilić 60Hz podłączając transformatorek od dzwonka 6v przez kondesator. Wskazówka powinna wychylić tak jak by pracował silnik pokazując obroty. Napisz jaki twój motorek ma zapłon.Czy ma przerywacz czy modół i bez przerywacza.

Pozdrawiam Miro.Nas
  • REKLAMA
  • #3 16402058
    pietruszka00011
    Poziom 9  
    Jest to silnik jednocylindrowy z zapłonem CDI czyli moduł cewka wysokeigo napiecia i impulsator(czujnik położenia wału).
  • #4 16414452
    pietruszka00011
    Poziom 9  
    Nikt nie wie ? :(
REKLAMA