logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo g50-30 - Nie mogę zainstalować systemu błąd sterowników ;(

frezsw 11 Kwi 2017 13:01 2367 13
REKLAMA
  • #1 16405934
    frezsw
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,

2 lata temu kupiłem laptopa g50-30 z wgranym Win8. Od razu zainstalowałem oryginalnego Win7 wersja BOX. Co spowodowało że musiałem usunąć partycje recovery gdyż dysk był w formacie GPT a nie MBR. Potem jak wyszedł Win10 normalnie zaktualizowałem itp. Teraz chce oddać komputer siostrzenicy i chciał bym przywrócić komputer do oryginalnego systemu i tu problem. Pożyczyłem od kumpla płytę z Win8 oczywiście bez kodu i kicha nie działa ani klawiatura ani myszka nie da się go zainstalować. To pobrałem z neta wersje 1:1 i to samo. Key mam zapisany ale z tego co wiem powinien być gdzieś w biosie tez zapisany. no ale nawet nie mogę zacząć instalacji. No to wsadziłem płytę z Win7 skasować partycje i mógł zmienić na GPT i kicha nawet Win7 nie chce czytać. Co prawda myszka działa ale mam komunikat o braku sterowników CD/USB. Da się coś z tym zrobić? Można zakąś pobrać płytę co zrobi mi partycje recovery Lenovo czy coś w tym stylu? Czy to wina tego że jest partycja MBR? Co zrobić? w czwartek jadę do Holandii do pracy więc do jutra musiał bym zrobić komputer ale nie wiem co zrobić z tym fantem a bez formatu nie zostawię komputera siostrzenicy.

Błagam o pomoc za którą z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 16405958
    jmnlabs
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Witam,

Jeżeli nie musi być koniecznie zainstalowany Windows 8 to spróbuj zainstalować Windows 10. Aktywacja powinna przejść bo jak piszesz zrobiłeś upgrade z Windows 7.
    Tu pobierzesz narzędzie do utworzenia instalacyjnego pendrive:

Link
  • #4 16408458
    frezsw
    Poziom 7  
    jmnlabs napisał:
    Witam,

Jeżeli nie musi być koniecznie zainstalowany Windows 8 to spróbuj zainstalować Windows 10. Aktywacja powinna przejść bo jak piszesz zrobiłeś upgrade z Windows 7.
    Tu pobierzesz narzędzie do utworzenia instalacyjnego pendrive:

Link

Pobrałem win 10 i mam to samo. Wypaliłem na DVD i nie widzi ani klawiatury ani myszki.

kindlar napisał:
    Pobrałeś obraz win8 w takiej wersji (home, profiesional , 32, 64 bit) jak był zainstalowany na początku?
    http://monter.techlog.pl/jak-uzyskac-recovery-na-plytach-dvd-od-lenovo/

Tak pobrałem taki sam. Napisałem już do Lenovo i czekam na odp. Bo na necie nigdzie nie można pobrać iso tej płytki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 16408533
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    Translatora tez nie potrafisz uzyc? To moze oddaj komputer do serwisu i Ci zainstaluja system, po co masz sie meczyc?
  • #8 16410116
    frezsw
    Poziom 7  
    Kolobos napisał:
    Translatora tez nie potrafisz uzyc? To moze oddaj komputer do serwisu i Ci zainstaluja system, po co masz sie meczyc?

Proszę się nie denerwować translator tłumaczy jak tłumaczy jeśli chodziło o to żeby w biosie zmienić system operacyjny z win7 na win8 tak jak na zdjęciu to to zrobiłem bo musiałem też to zrobić instalując win7.:

to jest zaznaczone ale myszki dalej nie widać i klawiatura nie działa:

niby instalka się ładuje ale nic nie mogę zrobić :(
  • Pomocny post
    #9 16410130
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie! Na stronie masz podane:
    - W biosie zmien system na "Other OS"
    - Nastepnie "Load Default Setting"
    - Wylacz "hot key"
    Zapisz ustawienia i wyjdz.
  • #10 16410184
    frezsw
    Poziom 7  
    O dziękuję zadziałało ale po części. Przy podawaniu klucza mam komunikat:

natomiast gdy się pomylę pisze komunikat żeby sprawdzić klucz. Oznacza to że mam dobry klucz ale złego win8 nie czaje tego teraz.
  • REKLAMA
  • #11 16410207
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Klucz nie pasuje do systemu, ktory instalujesz. To zapewne klucz dla wersji oem dolaczonej do laptopa, a nie do tej, ktora instalujesz.
  • #12 16410217
    frezsw
    Poziom 7  
    Kolobos napisał:
    Klucz nie pasuje do systemu, ktory instalujesz. To zapewne klucz dla wersji oem dolaczonej do laptopa, a nie do tej, ktora instalujesz.

Cały czas szukam informacji i znalazłem taki temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3009732.html

z obrazka w 1 poście wynika że mam system Windows 8.1 z usługą Bing - Ci to wymyślają.....

Wiesz może skąd pobrać ten system? Był bym bardzo wdzięczny za taką pomoc mam już Acera VX 15 a jutro wyjeżdżam i muszę dziś tego laptopa zrobić :(
  • #13 16410248
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Bing nie ma tutaj nic do rzeczy. System musisz miec w wersji OEM dla Lenovo, nie wiem skad taki uzyskac.

Zreszta jezeli klucz masz zapisany w biosie to nie trzeba nic wpisywac podczas instalacji.
  • #14 16410281
    frezsw
    Poziom 7  
    Przy tym systemie wyskoczyło mi okno do podania klucza i podałem ;/ Dziękuję za pomoc.

Może ktoś inny wie skąd pobrać ten system?

Będę wdzięczny i z góry dziękuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo G50-30 napotkał problemy z instalacją systemu operacyjnego po usunięciu partycji recovery i zmianie formatu dysku z GPT na MBR. Po próbie instalacji Windows 8 i 10, klawiatura oraz myszka nie działały, co uniemożliwiało rozpoczęcie instalacji. Użytkownik otrzymał porady dotyczące zmiany ustawień BIOS, w tym przełączenia systemu na "Other OS" oraz załadowania domyślnych ustawień. Po wprowadzeniu tych zmian, instalacja częściowo się powiodła, jednak wystąpił problem z kluczem aktywacyjnym, który nie pasował do wersji systemu. Użytkownik poszukiwał wersji OEM systemu Windows 8.1, aby móc poprawnie zainstalować system.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA