logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp lc39le652v przestał działać świeci się tylko niebieska dioda

Gagatek21 11 Kwi 2017 18:26 2787 7
REKLAMA
  • #1 16406458
    Gagatek21
    Poziom 2  
    Potrzebuje pomocy świeci się tylko lampka na niebiesko po włączeniu do prądu i nie raguje na pilota ani na żadne przyciski przy matrycy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16413997
    Gagatek21
    Poziom 2  
    borg77 napisał:
    Sharp LC-40LE540E ożywiło wgranie nowego oprogramowania i może tu jest podobny przypadek.
    http://sharp.me/cps/rde/xchg/scee/hs.xsl/-/ht...roduct_details.htm?product=LC39LE652V&cat=111
    Wcześniej zalecałbym sprawdzenie np.zasilacza i innych podzespołów.

Zasilanie jest wporządku ale jak wgrać oprogramowanie mam go na pendrajwie ze strony producenta pobrałem ale nie czyta tego nic nie raguje na podpięcie pendrajwie
  • #4 16414262
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Jaki pendrive i system plików.Jakie rozszerzenie ma plik z oprogramowaniem po rozpakowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 17408794
    tabing
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Cześć, czy udało Ci się ożywić tv Sharp lc39le652v ?
    u mnie też świeci niebieska dioda, reaguje na pilota mrugnięciem na kolor czerwony. Przez ostatnie 3-4 miesiące pojawiał się podobny problem ale udawało się go wzbudzić poprzez odłączenie zasilania, czasem 3, 4 krotnie. Od dziś już tv świeci na niebiesko (dioda), panel LCD bez reakcji. Panel dotykowy również nie reaguje na dotyk.

Soft na pendrive nie wykrywa. Tv nic nie reaguje na to.
  • REKLAMA
  • #6 18357830
    krisan1
    Poziom 9  
    Ocena: 42
    Podepnę się pod temat ponieważ mam podobny problem z sharp LC-60LE652E. A raczej mam tak samo. Po podłączeniu do sieci świeci się niebieski led. Na czas naciśnięcia przycisków pilota pulsuje czerwono. Sprawdziłem wszystkie elki w zasilaczu, mosfety, mostek, diody i odpaliłem wszystkie cztery ledy zewnętrznym źródłem więc wiem, że świecą. Po przestudiowaniu forum wielu użytkowników wskazywało na oprogramowanie ale niestety nie pobiera danych z pendrive'a. Będę a w zasadzie chyba będziemy wdzięczni za podpowiedzi i sugestie. Dla formalności pliki wsadowe w formacie TLI
  • #7 18361985
    tabing
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Miałem podobny problem. W necie znalazłem info że tv łapie aktualizacje systemu, która powoduje uszkodzenie pamięci. Jedyne rozwiązanie to wymiana tych pamięci - znalazłem na allegro użytkownika który sprzedaje, zajmuje się wymiana tych pamięci. Jak coś to pisz wiadomość to będę szukał kontaktu w mailu.
  • #8 18390104
    krisan1
    Poziom 9  
    Ocena: 42
    Problem polega na tym, że już wymieniłem oprogramowany nand zakupiony na znanym portalu aukcyjnym i objaw jest dokładnie taki jak przed wymianą. Reaguje pulsowaniem led na pilota, nie włącza się, nie reaguje na wpięty pendrive z aktualizacją, nie reaguje na przyciski w obudowie. Spróbuje odpiąć taśmy matrycy od t-con żeby zobaczyć czy uruchomi podświetlenie matrycy. Po wypięciu to samo czyli brak reakcji. Napięcia z zasilacza są wszystkie 5V, 5.7V, 12V, 18V. Brak jedynie 117,8 V do zasilania led. Ledy na zewnętrznym zasilaczu rozświetlają się. Zostawiłem podpięty multimetr do zasilania led podświetlenia i nawet na ułamek sekundy nie zmieniła się wartość napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z telewizorem Sharp LC39LE652V, który po podłączeniu do zasilania świeci tylko niebieską diodą i nie reaguje na pilota ani przyciski na obudowie. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie zasilacza oraz podzespołów, a także próbę wgrania nowego oprogramowania z pendrive'a, co jednak nie przynosi efektów. Inni użytkownicy zauważają, że podobne objawy mogą być spowodowane uszkodzeniem pamięci po aktualizacji systemu. Wymiana pamięci NAND nie rozwiązała problemu, a telewizor nadal nie reaguje na sygnały. Użytkownicy sugerują również sprawdzenie napięć zasilających oraz podświetlenia matrycy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA