logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio II ph 1 - 1.6 8V strzela, gaśnie, muli, nie wchodzi na obroty

alienx 11 Kwi 2017 21:20 5820 11
REKLAMA
  • #1 16406897
    alienx
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam. Moje Clio z 2000 roku 1.6 8V 90 KM Automat. Auto nie wchodzi na obroty. Przy bardzo delikatnym stopniowym gazowaniu zbiera sie nawet ponad 5000 ale przy normalnym wciśnięciu pedału zgaśnie lub dławi się i strzela. Czuć paliwem na zewnątrz. Ewidentnie jest problem z elektryką lewym powietrzem lub paliwem. Błedy z kompa to: 0405 02 Sygnał czujnika(to bład EGR - tylko, że ja nie mam tego w aucie) i nieznany błąd 31511403 - nie wiem co to. Świece ok. Przewody kupiłem nowe. Wymieniłem czujnik położenia wału. Podmieniłem pompe paliwa z innego Clio. Dodam, że jak zapali to pierwsze 2-3 sekundy ładnie chodzi a potem obroty spadają i gaśnie i nie ma mocy. Jeśli jest ktoś z Wrocławia fajnie by było porównać prace silnika - prosze o wiadomość. Aha jak zatkam ręką wlot powietrza to auto zaczyna lepiej pracować i przyjmuje gaz bez dławienia ale to tak 5 sek bo potem zaczyna brakować mu powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 16406962
    alienx
    Poziom 11  
    Wymieniłem filtr paliwa i podmieniłem pompe w baku ale ciśnienia dokladnie nie sprawdzałem. Jak odepnę wężyk od listwy to ręką da się utrzymać ale czuć cisnienie. A może jakiś zaworek jest co puszcza na powrót i nie utrzymuje ciśnienia na listwie.
  • REKLAMA
  • #4 16407459
    gareko
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Uszczelka kolektora ssącego
  • REKLAMA
  • #5 16449674
    alienx
    Poziom 11  
    Po sciągnięciu obudowy filtra powietrza, odpięciu czujnika podciśnienia i zatkaniu rury wlotu powietrza do przepustnicy w 95 % auto zachowuje się dużo lepiej. Nie strzela, reaguje na gaz, wchodzi plynnie na obroty. Wyglada to tak, że dostaje mniej powietrza i działa wtedy. Czyli bez zatykania ewidentnie jest za mało paliwa w mieszance a za dużo powietrza. Wpinając się we wtyczke sonda Lambda pokazuje na wolnych obrotach 0.02 V a przy zatkaniu wlotu powietrza aż do 0,99V. (sonda używana z innego modelu auta - bo wymieniałem). Pytanie co steruje jeszcze dawka paliwo powietrze, że jest niewłaściwa?
  • #7 16450745
    alienx
    Poziom 11  
    Podmieniłem map sensor z Opla 1.6 Moje autodalej przerywa a jego chodziło na moim sensorze tak samo jak przed podmiąną. Czyli nie to. Ma ktoś pomysł?
  • REKLAMA
  • #8 16451982
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5149
    alienx napisał:
    Ma ktoś pomysł?

Ma, zrobić diagnostykę i obejrzeć parametry.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 16458707
    alienx
    Poziom 11  
    Brak sprzętu to prosta metoda czy jakiekolwiek ciśnienie jest. Pomierzyłem ciśnienie manometrem i daje do 3.5 bara na zapłonie a podczas pracy skacze cały czas wskazuwka czujnika wpiętego przy listwie od 3.2 do 4.2 BAR. Dodam, że pompke paliwa mam z Megane.

Listwa wtryskowa - https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=19Re4-H-whs

Ciśnienie paliwa - https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Bw8oIAMkzu4

Fotki silnika - http://www.fotosik.pl/zdjecie/99dc069e6255edd6
  • #11 16481217
    alienx
    Poziom 11  
    Co to za blad ? 6D mialem go tez po wykasowaniu i sonda lambda tez sie powtorzyla 2 razy. 6D - informacja o usterce miedzy blok.wtrysku ablok aut. Mam jeszcze problem z Sondą i dziwne ciśnienie w kolektorze ssacym. Wartosc pedalu gazu od przepustnicy to 30 do 206 - Czy to w normie?? Podaje linki do fotek. Jesli trzeba jakies parametry to podam tylko napiszcie co. http://www.fotosik.pl/u/alienx/album/2437393
  • #12 20840375
    dawid ludix
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Miałem podobny problem w Clio 1.6 16v takie same objawy . Problem tkwił w uszczelnieniu regulatora ciśnienia benzyny który znajduje się w koszu pompki paliwa w baku założyłem oring w miejsce nad regulatorem. Problemy z zniknęły nie potrzebnie zostały wymienione świece , czujnik położenia przepustnicy i 2 razy demontowałem listwę z wtryskami. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z Renault Clio II 1.6 8V z 2000 roku obejmują trudności w osiąganiu obrotów, dławienie się silnika oraz strzelanie, co sugeruje niewłaściwe proporcje paliwa i powietrza. Użytkownik wymienił filtr paliwa, pompę oraz czujnik położenia wału, jednak problem nadal występuje. Po zablokowaniu wlotu powietrza silnik działa lepiej, co wskazuje na nadmiar powietrza w mieszance. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak uszczelka kolektora ssącego, regulator ciśnienia paliwa oraz czujnik MAP. Użytkownik zmierzył ciśnienie paliwa, które waha się od 3.2 do 4.2 BAR, co może być niewystarczające. Dodatkowo, pojawiły się błędy związane z sondą lambda oraz ciśnieniem w kolektorze ssącym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA