Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens E.Q 6 TE603201RW/09 - Problem z wyciągnieciem zaparzacza

Nikkaz 13 Apr 2017 19:03 17205 7
    Nikkaz
    Level 2  
    Witam, dziś zakupilem ekspres do kawy Siemens E.Q 6 series 300. Woda nalana, kawa nasypana. Otworzyłem boczną klape od zaparzacza gdzie znajdowała sie mała instrukcja z czyszczeniem itp. Chcąc wyciagnać zaparzacz zauważyłem, że nie da się go "odblokować". Koło z dziurka na czerwony przełącznik jest tak jakby w złej pozycji i przełącznika nie da sie cofnąć, co dopiero zauważyłem po tym jak odblokowałem zaparzacz (wada fabryczna? na wszystkich filmikach dziurka na przełącznik była w odpowiedniej pozycji) Postępując zgodnie z intrukcją udało mi się jednak otworzyć mechanizm poprzez naciśnięcie prawego przycisku w dół (który teoretycznie był zablokowany przez wadliwy przycisk z kłódką lecz poleciał w dół bez problemu i bez użycia jakiejkolwiek siły więc myślałem, że wszystko ok). Wszystko ok jednak nie było ponieważ mimo naciśnięcia prawego przycisku w dół mechanizm wysuwa się tylko do polowy jakby go cos blokowało, na dodatek nie moge go wsadzić z powrotem gdyż nie moge cofnąć przycisku z kłódka - dziwne bo otworzyl sie bez problemu. Ekspres do wymiane czy to ja coś zrobiłem nie tak? Tego koła z dziura na przełącznik nie da sie obrócić ani nic.

Zdjęcie:
    tkaczu1
    Level 17  
    Z tego co pamiętam w moim simensie trzeba to robić na wyłączonym ekspresie ale ja mam inny model .
    Nikkaz
    Level 2  
    ekspres jest wyłączony
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na Twoim zdjęciu widać taką wajchę w kolorze czerwonym a nad nią symbol otwartej i zamkniętej kłódki, jeśli to nie działa to znaczy że napęd jednostki zaparzającej zatrzymał się w niewłaściwym położeniu.
    Na PCB znajdź złącze x9 i licząc od prawej strony pin 3 i 4 to zasilanie silnika 12V zaparzacza.
    Zasil z baterii 9V, jeśli silnik ruszy to kombinuj z polaryzacją i czasem kręcenia.
    Jeśli nie ruszy tzn że bezpiecznik w obwodzie tego silnika zareagował. Powodem może być nieczyszczony zaparzacz lub opory w jego działaniu.
    Nikkaz
    Level 2  
    Czyli to kólko z szpara na ta wajche czerwona jest ruchome i po prostu zostało w złym miejscu zatrzymane? Ekspres nie zrobił nawet jednej kawy bo dopiero był odpakowany z pudełka więc wolałbym nie bawić się z tym silnikiem. Zobacze co mi jutro w sklepie powiedzą.
    mrhari
    Nikkaz wrote:
    Ekspres nie zrobił nawet jednej kawy bo dopiero był odpakowany z pudełka więc wolałbym nie bawić się z tym silnikiem. Zobacze co mi jutro w sklepie powiedzą.

A widziałeś napis "Push Here"??

https://translate.google.com/#en/pl/push%20here
    Nikkaz
    Level 2  
    Panie specjalisto napis ten dotyczy wsuwania zaparzacza
    mrhari
    Nikkaz wrote:
    Panie specjalisto

Nikkaz wrote:
    Zobacze co mi jutro w sklepie powiedzą.

[sarkazm="mrhari"] A to ja przepraszam. [/sarkazm]

Dodano po 53 [sekundy]:

Nikkaz wrote:
    Chcąc wyciagnać zaparzacz zauważyłem, że nie da się go "odblokować".

Na to, to ja biedny miś Yogi Baboo nic nie poradzę.