logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy J3 (2016) - Zrywanie połączeń, słaby zasięg.

DarekRz4 13 Kwi 2017 21:16 22071 6
REKLAMA
  • #1 16410842
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam.

Pytanie być może laickie, ale dla mnie telefon to nie zabawka tylko urządzenie do prowadzenia rozmów i często nie wiem co jest w jego menu.
    Ale do rzeczy. W grudniu dostałem nowy telefon . Od samego początku są problemy z zasięgiem i zrywaniem połączeń. W miejscach gdzie od lat w tej samej sieci rozmawiałem bez jakichkolwiek problemów teraz prawie podczas każdej rozmowy przestaje być słyszalny na kilkanaście -kilkadziesiąt sekund. Jak jestem na zewnątrz jest dużo lepiej. Może jest coś nie tak z telefonem może coś jest źle ustawione ?? W związku z tym mam pytanie : Wchodzę w menu i w "sieci telefonii komórkowej". Tam mam 4 pozycje do wybrania:
    - 2G/3G/LTE (Auto)
    - 3G/2G (Auto)
    - Tylko 3G
    - Tylko 2G
    Po ustawieniu 2G/3G/LTE zasięgu nie mam wcale-żadnej kreski. (Duże miasto Lublin) Internet nie działa wcale- przy próbie wejścia w Net mam komunikat "jesteś of line" (czasami zadziała ale to raz na Ruski rok) nie ma możliwości wysłania MMS-a . Wysyłanie trwa w nieskończoność. Jak jestem na zewnątrz to czasami mam jedna kreskę.
    Po przełączeniu na inne pozostałe opcje zasięg jest prawie maksymalny i najmniej zrywa przy 2G jednak wtedy nie działa internet i nie wyślę MMS trzeba przełączać na 3G lub 2G/3G (Auto) wtedy można wysłać MMS i internet działa, ale podczas rozmów non stop przerywa połączenie. Muszę chodzic po pomieszczeniu i szukać "zasięgu". Mordęga.
    Może ktoś z kolegów znających temat może coś podpowiedzieć (coś jeszcze ustawić? ) . Moim zdaniem telefon do du.... ,ale może się mylę.
    Kilka dni temu dla testu kartę przełożyłem do Samsunga galaxy Mini2 i żadnych problemów, żadnego przerywania, no działa jak marzenie w tych samych miejscach.
    Oprogramowanie jest najbardziej aktualne. Android 5.1.1
    Oddać do naprawy gwarancyjnej ? Ale jak sadzę wróci po kilku tygodniach z adnotacją "w pełni sprawny"
  • REKLAMA
  • #2 16410954
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    Możesz oddać na naprawę gwarancyjną zawsze warto spróbować. Możesz sprawdzić telefon jeszcze na innej karcie sim.
  • REKLAMA
  • #3 16411518
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Niestety taka przypadłość J3, że przerywa czasami - u Ciebie często. Możesz spróbować wgrać soft z lutego. Powinno być dużo lepiej. Jednak w pierwszej kolejności, jeśli tel jest na gwarancji jeszcze, powinieneś go reklamować. Różnie bywa z tymi gwarancjami i szkoda by było, żeby przez XEO Tobie nie uwzględnili.
  • REKLAMA
  • #4 16411563
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.

Czyli jak rozumiem to objaw prawie całkowitego braku sygnału na ustawieniu 2G/3G/LTE jest objawem nieprawidłowym ? Bo to jest mój jedyny punkt zaczepienia w przypadku reklamacji. W innych opcjach mogą sobie włączyć i stwierdzić że sygnał jest ok i telefon sprawny,......
    Testy robiłem w miescie i poza miastem. Sygnału brak w obu przypadkach.
  • #5 16412774
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Zainstaluj na jakiś czas GsamBattery https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gsamlabs.bbm&hl=pl Ukaże on zmiany i jakość sygnału GSM. Sygnał powinien być łapany na wszystkich zakresach - może oprócz lte - tak więc spokojnie reklamuj. Masz prawo do normalnego korzystania z tel. GsamBattery może być wzięty pod uwagę w czasie reklamacji.
  • #6 16415358
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Dziękuję bardzo. Będę reklamował.
  • REKLAMA
  • #7 16419502
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Telefon działa już dobrze. Zadzwoniłem do sieci i porozmawiałem z konsultantem. Stwierdził że wyśle mi jakiś program konfiguracyjny i mam go zainstalować. Po cichu śmiałem się z niego bo nie wierzyłem że to coś pomoże. Potem kazał mi wyłączyć i włączyć telefon. Po tej operacji sytuacja jest następująca. Sygnał na ustawionej opcji 2G/3G/LTE (Auto) jest do połowy skali wtedy kiedy wyświetla mi LTE jak przełączy się na 3G to jest max. (wcześniej był zerowy) i od kilku dni rozmawiam komfortowo. We wszystkich miejscach gdzie praktycznie nie dało się porozmawiać pół minuty teraz jest absolutnie bez zastrzeżeń. MMS-y są wysyłane błyskawicznie trwa to pół sekundy (wcześniej nie wysyłał wcale). Internet działa idealnie w opcji 2G/3G/LTE (wcześniej aby działał musiałem przełączać ręcznie na 3G ).

Dziękuję za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z zasięgiem i zrywaniem połączeń w telefonie Samsung Galaxy J3 (2016). Po kilku próbach rozwiązania problemu, w tym zmianie ustawień sieci, użytkownik zdecydował się na reklamację. Otrzymał sugestię, aby zainstalować aplikację GsamBattery do monitorowania sygnału GSM. Po rozmowie z konsultantem sieci, który przesłał program konfiguracyjny, telefon zaczął działać poprawnie, z lepszym zasięgiem i stabilnością połączeń, a także poprawiła się funkcjonalność MMS i Internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA