lisek napisał: Podobny układ w tym zasilaczu BN44-00610B
Dziękuję za schemat, zgadza się, tylko jest na mim błąd: katody diod DQ811 podłączone są w rzeczywistości do masy gorącej, a nie do emitera QQ811 jak na schemacie.
Dalsze pomiary pokazały uszkodzony tranzystor od PFC QPC811C, miał zwarcie bramka-źródło.
Wymontowałem ten tranzystor, zamiast bezpiecznika żarówka i jako sterowanie on-off wyłącznik klawiszowy, włączyłem do sieci, pojawiło się napięcie czuwania, sygnał włącz i sprawdzam napięcie na emiterze QQ811 i jest tam tylko 11V, trochę mało, przyczyną była dioda zenera ZD844, która miała upływność.
Zamontowałem diodę o napięciu 15V i na emiterze już jest kluczowane napięcie 15V, ale na wyjściu sterownika PFC ICP811 brak impulsów sterujących tranzystorem QP811C, zamontowałem sprawny układ i impulsy są.
Zamontowałem QP811C dałem sztuczne obciążenie i po włączeniu mam napięcie około 400V.
Moja teoria, że przyczyną awarii była dioda ZD844, przez którą było złe napięcie zasilające sterownik PFC, który mógł pracować niestabilnie i dać zbyt wysokie napięcie PFC, które mogło uszkodzić układ FSFR.
Został jeszcze do zamontowania układ FSFR, tylko gdzie kupić sprawdzony?