logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przekaźnik do przełącznika hebelkowego w aucie? Nóżki: 30, 87, 85, 86

jaciomp 26 Lip 2005 11:17 2611 7
REKLAMA
  • #1 1682630
    jaciomp
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    zakupiłem ostatnio piekny przełacznik hebelkowy
    no i chciałbym go wykorzystac do załącznia głównego napiecia w aucie(aumumulatora)
    przełącznik jest mały i napewno nie wytzrzyma długo takiego prądu, dlatego należałoby go podłączyc przez przekaźnik.
    Próbowałem już wszystkich kombinacji no ale niestety nic nie działa...dodam iz przełącznik jest sprawny a przekaxnik sie zwiera po załączeniu pradu pod odpowiednie nóżki.
    prosze o pomoc.
    przekaźnik ma nóżki: 30, 87, 85, 86
  • REKLAMA
  • #2 1684095
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3599
    Skoro
    "przekaxnik się zwiera po załączeniu pradu pod odpowiednie nóżki. " to znaczy że właśnie tam trzeba Twój piękny hebelek podłączyć. Zadanie jest na poziomie piątej klasy szkoły podstawowej ("prace ręczne" lub "wychowanie techniczne" - zależnie od rocznika urodzenia)
    Nie wiem gdzie tu widzisz problem...
  • REKLAMA
  • #3 1684146
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    przedewszystkim przenmysl co chcesz odlanczac ??

wszystko (akumulator) > czy przekaznik to wytrzyma??itp
    czy jest to najrosadniejsze rozwiazanie?
    czy wystarczy odlanczac cos innego?

pozdr
    zibi
  • #4 1684508
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    jaki to samochód więkrzość nowszych aut nietoleruje
    odłączania akumulatorów znikają nastawy podstawowe i wszelkie parametry uszkodzeń
  • Pomocny post
    #5 1684627
    jackol68
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Przekaźnikiem nie można odłączyć zasilania głównego, ponieważ pobór prądu przez rozrusznik to grubo ponad 100 A
  • REKLAMA
  • #6 1685552
    jaciomp
    Poziom 14  
    No tak...sprawa nie jest prosta...
    to stary samochód, przerabiany na rajdówkę
    mam obecnie taki solidny duzy przełącznik i sprawuje sie dobrze
    jednak jest dość paskudny :)
    chciałbym go wymienić ale ten zakupiony trzeba przez cos podłączyć zeby sie nie spalił
    czy są jakieś mocniejsze przekaźniki lub inne urządzenia?
    czy to jest nierozwiazywalne? Bardzo mi zależy na tym przełączniku, dostałem go z wielkim trudem
  • Pomocny post
    #7 1685645
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Musisz się zaopatrzeć w wysokoamperowy przekaźnik 12V. Zasilanie cewki - minus bierzesz z masy samochodu, plus bezpośrednio z akumulatora i łączysz przez włącznik prądu z drugim biegunem zasilającym cewkę przekaźnika. Po włączeniu tego załącznika cewka powinna zwierać przekaźnik. Dalej robisz przerwę na przewodzie dodatnim z akumulatora i tam wpinasz się przekaźnikiem - złączami pracującymi jako zwierające. Ważne żeby zasilanie na przekaźnik było przed rozcięciem odcinającym zasilanie na samochód.
    Jeszcze jedno jeśli to samochód z wtryskiem to stanowczo odradzam takie posunięcie.
  • REKLAMA
  • #8 1990790
    jaciomp
    Poziom 14  
    W zwiazku z prosba moderatorów, zamykam temat.
    problem został rozwiązany
    Dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przekaźnika do małego przełącznika hebelkowego w samochodzie w celu załączania głównego napięcia z akumulatora. Ze względu na duży prąd rozruchowy (ponad 100 A) mały przełącznik nie wytrzyma bezpośredniego obciążenia, dlatego konieczne jest zastosowanie przekaźnika. Przekaźnik posiada standardowe nóżki: 30 (zasilanie z akumulatora), 87 (wyjście do odbiornika), 85 i 86 (cewka). Zalecane jest użycie wysokoamperowego przekaźnika 12 V, gdzie cewka jest zasilana przez przełącznik, a obwód główny jest przełączany stykami przekaźnika. W przypadku samochodów z wtryskiem odłączanie akumulatora jest niezalecane ze względu na utratę ustawień i parametrów. Właściciel auta rajdowego poszukuje mocniejszego przekaźnika lub alternatywnego rozwiązania, aby chronić mały przełącznik przed uszkodzeniem. Temat został ostatecznie zamknięty po rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA