Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Olympus Sp-510UZ niewyraźne/poszarpane zdjęcia

514242 22 Apr 2017 17:58 1821 3
    514242
    Level 20  
    Witam
    Aparat jak w temacie przeleżał w szafie ponad 3 lata.Odnalazł się podczas świątecznych porządków. Po włożeniu baterii znalezionych w domu nie włączał się. Postanowiłem go rozebrać.

Rozlutowałem 6 przewodów (oznaczone jako 1) wypiąłem taśmę (2) taśmy (3) nie udało mi się wypiąć. Po sprawdzeniu bezpieczników po drugiej stronie (były ok) zabrałem się za złożenie aparatu. Naklejek z folią(gąbką?) oznaczone jako 2 i 3 nie jestem pewien czy były na tym miejscu. Przy próbie odłączenia taśmy (3) wyłamałem czarny zatrzask, którego już nie znalazłem.

Po złożeniu i włożeniu nowych baterii aparat się włączył. Moja radość nie trwała długo. Okazało się, że teraz aparat robi zdjęcia bardzo nie wyraźne (takie poszarpane)

Czy to jest wina tego brakującego zatrzasku? Czy coś jeszcze uszkodziłem? Jest szansa na tanią naprawę?

Pozdrawiam.
  • Helpful post
    gajmix
    Level 32  
    Skoro wyłamałeś docisk flexa to aparat nie działa i nie będzie działał normalnie, a szansę na tanią naprawę będziesz miał wtedy gdy upolujesz identyczny aparat z uszkodzonym obiektywem albo LCD.
  • Helpful post
    Tasslehoff87
    Level 12  
    możesz spróbować włożyć coś co dociśnie flex, między te miedziane piny a flexa, jakiś papierek czy coś i zobaczyć czy działa. Tylko nie w każdym gnieździe flexa tak się da, wszystko zależy od zastosowanej techniki docisku tych pinów
    514242
    Level 20  
    Panowie mieliście rację. Wina leżała o stronie wyłamanego docisku. Usunąłem jego resztę i próbowałem tam wcisnąć kawałek cienkiego plastiku efekt czarny ekran. Okazało się, że oryginalny docisk dociska miedziane piny do flexa, ale o dziwo po wyjęciu plastiku ostrość obrazu wróciła do normy. Można robić zdjęcia :)

Dziękuję za pomoc.