Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka Castel garden JP-92 - kosiarka nie jedzie pod górkę na większym biegu

MatiRol92 22 Apr 2017 22:55 5280 6
    MatiRol92
    Level 2  
    Witam mam problem z kosiarka traktorek JP-92 kupiłem ją nie dawno ma silnik B&S 13hp skrzynia biegów manualna 5+R.
    Mam problem takiego typu, że mam teren do koszenia z górkami i pod górke traktorek nie jedzie na wyższym biegu niż 1, nie mam mowy żeby na innym biegu pojechał. po równym terenie tak, ale pod górke nie. obroty silnika nie spadają, nie słychać też zeby pasek piszczał. Napinacz na pasku jest wyciagniety na max (nie ma gdzie już podkrecić). Po pasku też nie widać, żeby był już zuzyty, nosi slady użytkowania, ale wyglada na dobry (Pasek klinowy AA85).
    Nie wiem jak ten problem rozwiazać, czy zmiana paska pomoże?

Jeszcze mam takie pytanie, jeżeli mam skrzynie manualną, to w czasie jazdy moge zmieniać biegi do przodu bez sprzegła, czy za każdym razem mam je wciskać?

Pozdrawiam :)
    olekt2002
    Level 30  
    MatiRol92 wrote:
    Jeszcze mam takie pytanie, jeżeli mam skrzynie manualną, to w czasie jazdy moge zmieniać biegi do przodu bez sprzegła, czy za każdym razem mam je wciskać?
    Kpisz, czy żartujesz???
    MatiRol92
    Level 2  
    pytam poważnie, nigdy nie miałem takiej kosiarki, wiec nie wiem.

Dodano po 12 [godziny] 49 [minuty]:

sprawdziłem jeszcze, ze tylny most/skrzynia to peerless mst-205-535 e
    frantic21
    Level 16  
    Koniecznie musisz wciskać sprzęgło/hamulec, a pasek i napinacz o których mówisz są od napędu noży. Zajrzyj pod spód, wyżej masz pasek od jazdy.
    Krzysztof111111111
    Level 1  
    Witam, co było powodem, że traktorek nie jechał na wyższym biegu pod górkę? Mam podobną sytuację.
    damianjozwik26
    Level 1  
    Witam proszę o pomoc ten sam problem..
    pawliszon1981
    Level 16  
    Taki objaw to przede wszystkim wyciągnięty pasek lub za luźny napinacz. Jak wrzucisz wyższy bieg to spróbuj podciągnąć sprzęgło do siebie nogą lub ręką. Czasem to pomaga i zaczyna jechać. Ale wtedy na pewno pasek lub sprężyna napinacza do wymiany. Ewentualnie regulacja napinacza.