logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosiarka Castel garden JP-92 - kosiarka nie jedzie pod górkę na większym biegu

MatiRol92 22 Kwi 2017 22:55 9702 8
REKLAMA
  • #1 16429966
    MatiRol92
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z kosiarka traktorek JP-92 kupiłem ją nie dawno ma silnik B&S 13hp skrzynia biegów manualna 5+R.
    Mam problem takiego typu, że mam teren do koszenia z górkami i pod górke traktorek nie jedzie na wyższym biegu niż 1, nie mam mowy żeby na innym biegu pojechał. po równym terenie tak, ale pod górke nie. obroty silnika nie spadają, nie słychać też zeby pasek piszczał. Napinacz na pasku jest wyciagniety na max (nie ma gdzie już podkrecić). Po pasku też nie widać, żeby był już zuzyty, nosi slady użytkowania, ale wyglada na dobry (Pasek klinowy AA85).
    Nie wiem jak ten problem rozwiazać, czy zmiana paska pomoże?

Jeszcze mam takie pytanie, jeżeli mam skrzynie manualną, to w czasie jazdy moge zmieniać biegi do przodu bez sprzegła, czy za każdym razem mam je wciskać?

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 16429992
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 505
    MatiRol92 napisał:
    Jeszcze mam takie pytanie, jeżeli mam skrzynie manualną, to w czasie jazdy moge zmieniać biegi do przodu bez sprzegła, czy za każdym razem mam je wciskać?
    Kpisz, czy żartujesz???
  • REKLAMA
  • #3 16430040
    MatiRol92
    Poziom 2  
    pytam poważnie, nigdy nie miałem takiej kosiarki, wiec nie wiem.

Dodano po 12 [godziny] 49 [minuty]:

sprawdziłem jeszcze, ze tylny most/skrzynia to peerless mst-205-535 e
  • REKLAMA
  • #4 16436059
    frantic21
    Poziom 16  
    Ocena: 156
    Koniecznie musisz wciskać sprzęgło/hamulec, a pasek i napinacz o których mówisz są od napędu noży. Zajrzyj pod spód, wyżej masz pasek od jazdy.
  • REKLAMA
  • #5 19881387
    Krzysztof111111111
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam, co było powodem, że traktorek nie jechał na wyższym biegu pod górkę? Mam podobną sytuację.
  • #6 20163897
    damianjozwik26
    Poziom 1  
    Witam proszę o pomoc ten sam problem..
  • #7 20165490
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Taki objaw to przede wszystkim wyciągnięty pasek lub za luźny napinacz. Jak wrzucisz wyższy bieg to spróbuj podciągnąć sprzęgło do siebie nogą lub ręką. Czasem to pomaga i zaczyna jechać. Ale wtedy na pewno pasek lub sprężyna napinacza do wymiany. Ewentualnie regulacja napinacza.
  • #8 20561563
    grzechryba1
    Poziom 4  
    >>16430040 Jak jeszcze się to komuś przyda to wyjaśniam: trzeba wsadzić głowę pod spóg między kosisko a obudowę dolną. Po lewej stronie idziu drut od sprzegła. Na tym drucie jest blaszka z dziurką od naciągu paska jazdy. W obudowie jest sruba do ktorej mocuje sie sprężynę naciągu a z drugiej strony do tej blaszki na drucie sprzęgła. Spręzyna orygnialnie ma dlugosc wraz z uszami 170 cm. Jak pasek sie lekko poluzuje to sprezyna juz go nie naciaga. W stanie spoczynkowym jest wtedy za dluga. Trzeba ja wyjac - trwa to sekunde i obciąć mocowanie z jednej strony, po czym w imadle zrobic ucho - jest ciezko ale da sie. Skroci sie wtedy o okolo 1-1,5cm. To wystarczy. Traktorek natychmiast dostaje zrywu i jedzie pod kazdą górę:-) Pozdrawiam
  • #9 20561632
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 477
    Możesz wrzucić foty?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosiarką Castel Garden JP-92, która nie porusza się pod górkę na wyższych biegach. Kosiarka wyposażona jest w silnik B&S 13hp oraz manualną skrzynię biegów 5+R. Użytkownik zauważa, że obroty silnika nie spadają, a pasek nie wydaje dźwięków, co sugeruje, że nie jest zużyty. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z wyciągniętego paska lub luźnego napinacza. Wskazują również na konieczność używania sprzęgła przy zmianie biegów. Dodatkowo, jeden z użytkowników dzieli się rozwiązaniem, które polega na skróceniu sprężyny napinacza, co poprawia działanie traktorka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA