logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Makro w Excel-u, które zapisuje odpowiednie wiersze do osobnego pliku

michal8385 23 Kwi 2017 13:54 1761 6
REKLAMA
  • #1 16430984
    michal8385
    Poziom 9  
    Witam

Na początku chcę zaznaczyć, że nie potrafię pisać makr dlatego szukam pomocy na tym forum.
    Myślę nad stworzeniem bazy danych.
    Potrzebuję makro, które na podstawie danej wartości w kolumnie zapisze odpowiadające im wiersze do danego pliku o nazwie tej wartości do danej lokalizacji.
    Tak jak to pokazałem na przykładzie. W pliku "test" rozpisałem zawartość wszystkich skrzynek. Teraz gdybym posiadał makro które samo zapisze zawartość wszystkich skrzynek do osobnych plików "skrzynka 1", "skrzynka 2", "skrzynka 3", "skrzynka 4".
    Następnie gdy otworzę pusty plik "test" i wpisze w danym miejscu np: "skrzynka 4" to marko samo odnajdzie plik o tej nazwie i wklei zawartość pliku. Po czym wpisując następne nazwy pod spodem wklei następne zawartości.
    Jestem ciekawy czy jest to możliwe. Oczywiście jest to tylko mój wstępny pomysł, jeżeli ktoś ma inny pomysł jestem otwarty na propozycję.
    Załączniki:
    • test.xlsx (8.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skrzynka 4.xlsx (8.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skrzynka 3.xlsx (8.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skrzynka 2.xlsx (8.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • skrzynka 1.xlsx (8.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16434046
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    michal8385 napisał:
    W pliku "test" rozpisałem zawartość wszystkich skrzynek. Teraz gdybym posiadał makro które samo zapisze zawartość wszystkich skrzynek do osobnych plików "skrzynka 1", "skrzynka 2", "skrzynka 3", "skrzynka 4".

A czemu kolega zakłada tworzenie makra do realizacji takiego zadania ? :cry: Czemu specyfikacja każdej "skrzynki" umieszczana jest w odrębnym pliku ? :?:

Jeśli nie ma szczególnych powodów do powyższych wymagań ? - to zadanie takie jak widać na zrzucie:
    - Makro w Excel-u, które zapisuje odpowiednie wiersze do osobnego pliku2017-04...png (33.48 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

można zrealizować przy użyciu kilku formuł wyszukujących Excela, w kilku arkuszach jednego pliku.
    Prot_te..xlsx (18.29 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Przy ewentualnych modyfikacjach pliku konieczna jest modyfikacja formuł, zakresów i funkcji nazwanych we wszystkich arkuszach (włącznie z obszarami ukrytymi :D ).
  • REKLAMA
  • #3 16434251
    michal8385
    Poziom 9  
    Witam

Dziękuję za zainteresowanie.

Specyfikacja każdej skrzynki jest umieszczana w odrębnym pliku ponieważ w mojej pracy występuje ok 10000 skrzyni (może więcej).

Podczas pracy nad nowym zleceniem muszę zapakować np: skrzynię 1, 200, 1400, 6520, 5218..... Gdybym podczas pracy nad zleceniem potrzebował zawartość np: skrzyni 5218 to już nie muszę się wracać do dokumentów tylko wpisuję gdzieś na boku "skrzynia 5218" a makro samo odnajduje zawartość danej skrzyni i wkleja mi do zlecenia. Natomiast gdybym pracował nad zawartością skrzyni, która nie była wcześniej opracowana to po wpisaniu zawartości makro samo stworzy nowy plik z nową skrzynią.
    Moim zdaniem rozbicie każdej skrzyni na osobny plik jest pomocne w przypadku jej modyfikacji zawartości w przyszłości. Gdy okaże się po jakimś czasie, że w jakieś skrzyni był błąd to otwieram dany plik i poprawiam ilość, dodaje wiersz lub odejmuję. W takim przypadku w następnym zleceniu wklejam już poprawne ilości.
    Oczywiście moja praca nie polega na sprzedawaniu warzyw i owoców. Jest to tylko takie zobrazowanie problemu bez wdawania się w szczegóły.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 16434594
    Prot
    Poziom 38  
    michal8385 napisał:
    Specyfikacja każdej skrzynki jest umieszczana w odrębnym pliku ponieważ w mojej pracy występuje ok 10000 skrzyni (może więcej).

Przy takiej ilości danych i profesjonalnych zastosowaniach - konieczne jest również profesjonalne rozwiązanie :D - zgodnie z moimi doświadczeniami najbezpieczniejszym, najszybszym i najprostszym rozwiązaniem byłaby tu baza danych - choćby w accessie i dorobienie dwóch formularzy: 1. do wprowadzania danych i 2. do przeglądania danych w oparciu o proste kwerendy.

Można oczywiście tworzyć kod VBA, który będzie realizował część lub wszystkie oczekiwane funkcje. Jednak kod taki przygotowany dla przedstawionego przykładu i tak będzie wymagał profesjonalnej adaptacji do warunków rzeczywistych. :cry:
  • #5 16436179
    michal8385
    Poziom 9  
    Witam

Dziękuję za pomoc. Tak jak myślałem, że jest to skomplikowane. Myślę, że w przyszłości pomyślę nad Accessem. W tym momencie dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 16436283
    Prot
    Poziom 38  
    michal8385 napisał:
    Na początku chcę zaznaczyć, że nie potrafię pisać makr

W takiej sytuacji i przy przedstawionych wymaganiach - jeśli nadal chcesz budować tą "bazę 10000 skoroszytów" dla wszystkich "skrzynek" :D to proponuje jeszcze rozważenie innej kombinacji: do skoroszytu z bazą danych (przykładowy Twój plik test.xlsx) dorobić w tym samym folderze skoroszyt analityczny w którym analizować będziesz rekordy dla dowolnie wybranej skrzynki :idea:

- Makro w Excel-u, które zapisuje odpowiednie wiersze do osobnego plikuskrz1.JPG (40.83 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Przy użyciu prostych (kopiowalnych :!: ) formuł uzyskujesz quasi formularz do przeglądania wybranych skrzynek.

Skrzynk..xlsx (15.73 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16436442
    michal8385
    Poziom 9  
    Witam

Myślę, że trochę pokombinuję w tym kierunku, ale bez porządnej bazy danych to się nie obejdzie.

Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu makra w Excelu, które automatycznie zapisze wiersze na podstawie wartości w kolumnie do osobnych plików, nazwanych zgodnie z tymi wartościami. W odpowiedziach zasugerowano, że przy tak dużej liczbie danych (około 10,000 skrzyń) lepszym rozwiązaniem byłoby użycie bazy danych, na przykład w Accessie, co ułatwiłoby zarządzanie danymi i ich przetwarzanie. Użytkownik przyznał, że rozbicie danych na osobne pliki może być pomocne, ale zrozumiał, że wymaga to bardziej profesjonalnego podejścia. Wskazano również na możliwość stworzenia skoroszytu analitycznego do przeglądania danych w Excelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA