logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Bosch KIN86AF30/01 - Bulgotanie po zamknięciu zamrażalnika

jkl777 27 Cze 2022 17:40 1053 7
REKLAMA
  • #1 20077942
    jkl777
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z lodówką Bosch KIN86AF30. Otóż ma ona objaw bulgotania po zamknięciu drzwi zamrażalnika.

Po zamknięciu drzwi, zasysane jest powietrze rurka odprowadzajaca skropliny do pojemnika na kompresorze. Jak zatykam otwor palcem tworzy sie podcisnienie i czuc zasysanie. Kiedy wyciagne wode z rurki od strony zamrazalnika objaw ustaje... na dzien. Pozniej znowu pojawia sie około 20 ml i wszystko zaczyna sie od nowa.

Pomierzylem temperatury i wszystko jest w porzadku. Chlodziarka chlodzi, zamrazarka mrozi tak jak sie ja ustawi.

Ponizej filmik z usterką.

KIN86AF30

Jakies sugestie?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20077965
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Daj jej spokój wszystko jest ok , wewnątrz na rurce jest utworzony syfon wypełniony skroplinami z rozmrażania parownika żeby powietrze nie dostawało się bez kontroli do komory.
  • REKLAMA
  • #3 20077988
    jkl777
    Poziom 10  
    O widzisz, a serwis Boscha chce mi to naprawiac za 250 cebulionow.

Okazyjnie kupilem ta lodowke i myslalem, ze sie popsula (albo ja ja popsulem bo na boku transportowalem). Dziwne, ze moja 13 letnia Boscha do zabudowy co mam w domu takich fajerwerkow z siebie nie wydobywa.
  • REKLAMA
  • #4 20078100
    kecajk49
    Poziom 38  
    Dawniej nie stosowali zasyfonowanej rurki wypełnianej skroplinami z rozmrażania tylko była gumową końcówka ze szczeliną dla wycieku skroplin wiec nie miało co bulgotać
  • #5 20078154
    jkl777
    Poziom 10  
    To niezly upgrade technologiczny.

Moze jak zamontuje w zabudowe, to ten dzwiek spluczki do kibla nie bedzie az tak slyszalny.

Generalnie lodowka chlodzi i mrozi jak trzeba.
  • #6 20079038
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ten upgrade to nie jest tak bez końca , woda wypływa a w syfonie osadzają się zanieczyszczenia a ten samograj się zatyka i pojawia się lód pod dolną szufladą !
  • REKLAMA
  • #7 20079288
    jkl777
    Poziom 10  
    Oby. Zamowilem sobie szczoteczke na lince do wyczyszczenia. Zatkam odplyw, zaleje srodkiem do czyszczenia klimatyzacji, dobrze wyszczotkuje, przeplukam i zostawie do zamarzniecia.

Dzieki za szybka reakcje.

Pozdrawiam.
  • #8 20079424
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Mam inną lodówkę i podobne odgłosy czasami, działa już ponad czas gwarancji ale działa i było tak od nowości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Bosch KIN86AF30, polegający na bulgotaniu po zamknięciu drzwi zamrażalnika. Zjawisko to jest związane z podciśnieniem w rurce odprowadzającej skropliny, co powoduje zasysanie powietrza. Po wyciągnięciu wody z rurki objaw ustaje na krótki czas. Użytkownik zauważa, że temperatura w lodówce i zamrażarce jest prawidłowa. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym zatykanie się syfonu oraz osadzanie zanieczyszczeń. Użytkownik planuje przeprowadzić czyszczenie rurki, aby rozwiązać problem.
REKLAMA