logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Bosch KGF39P90 - zamarza woda na dnie komory chłodzącej

unky 20 Sty 2016 09:58 5100 5
REKLAMA
  • #1 15352037
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam
    Mam problem z lodówką związany z zamarzaniem wody na dnie komory chłodniczej. Woda powinna być odprowadzona automatycznie przez otworek ale chyba coś jest nie tak bo na dnie robi się lodowisko jak na zdjęciu:

Lodówka Bosch KGF39P90 - zamarza woda na dnie komory chłodzącej

Rozmrażałem lodówkę ręcznie prze 24h. Lód zniknął. Po włączeniu po około miesiącu na dnie komory chłodzącej znowu jest cała masa lodu. Co mógłbym samemu jeszcze zrobić aby sprawdzić jeszcze jakieś kwestie zanim wezwę serwis Bosch'a?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15352572
    zibi1971
    Specjalista AGD
    Ocena: 1118
    Witam
    Jaka jest temperatura w chłodziarce?
    Sprężarka włącza się i wyłącza?
    W sprawnej chłodziarce nie powinno być lodu na dole.
    Jeśli lodówka pracuje poprawnie to powodem tego oblodzenia może być przemarzanie od strony zamrażalki.
  • REKLAMA
  • #4 16698299
    wawaldek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mam podobny problem z taką lodówką - KGF39P90/02 - w mojej lód zaczyna się tworzyć między tylną ścianą a płytą chłodzącą. "Lodowiec" spływa do rynienki odprowadzającej skropliny i zakleja otwór odprowadzający wodę. Pod szufladą 0°C tworzy się lodowisko, a przy drzwiach woda spływa do zamrażarki tworząc tam sople.
    Temperatury są w normie, sprężarka wyłącza się po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, otwór jest na początku drożny. Przez kilka lat działała poprawnie - nie zauważyłem w którym momencie zaczął się problem.
    Zastanawiam się czy ta chłodziarka nie ma układu okresowo podgrzewającego tylną ściankę i rynienkę, który przestał pracować. W specyfikacji części znalazłem grzałkę rozmrazającą - https://north.pl/karta/grzalka-rozmrazajaca-do-lodowki-bosch-kgf39p90-02,W4A-51-CMMS-DKZ.html - tylko jak sprawdzić jej stan i gdzie ta grzałka jest?
  • REKLAMA
  • #5 18067535
    unky
    Poziom 18  
    Niestety problem nierozwiązywalny przez serwis Boscha. Zdjąłem tylko tylną pokrywę w lodówce i teraz jakby wolniej zamarza tylna ścianka. Półśrodek ale podobno jak powiedzieli w serwisie - błąd konstrukcyjny lodówki.
  • #6 18271951
    unky
    Poziom 18  
    Niestety sytuacja doszła do stanu w którym raz na tydzień robi się na dnie komory 0°C olbrzymia bryła lodu. Problem nie rozwiązany, a lodówka została zutylizowana.
REKLAMA